mohly Napisano Listopad 12, 2016 Udostępnij Napisano Listopad 12, 2016 Witam,chciałbym zacząć uczyć się robotyki, czy jak to nazwać, celem jest zrobienie w przyszłości robota, który mógłby wystartować w zawodach sumo czy czymś takim, zanim nauczę się takie zabawki tworzyć może to zmienić nazwę 3 razy... Mój problem polega na starcie, tzn. przeczytałem już chyba z 10 tematów/artykułów i nic wartościowego się nie dowiedziałem :/ Jedynym przedmiotem jaki posiadam jest lutownica z cyną i kalafonia w pudełeczku. Co powinienem kupić, co warto przeczytać i od czego tak na dobrą sprawę zacząć, żeby moja nauka miała ręce i nogi ? Ps. Wszędzie czytałem, że programuje się w C, jest jakiś konkretny powód dla którego C jest lepszy od cepa ? Czy czytałem przedawnione tematy... ? __________ Komentarz dodany przez: Treker Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Listopad 12, 2016 Udostępnij Listopad 12, 2016 1. Masz kursy dla początkujących wraz z listą części itd. Przeczytaj, zrób zakupy, zbuduj pierwsze układy 2. Na start fajne jest Arduino. Dużo kursów, materiałów i gotowych modułów rozszerzających. 3. C jest połączeniem dosyć łatwego do nauczenia się języka programowania z dużą prędkością, niezawodnością i minimalnymi wymaganiami sprzętowymi potrzebnymi dla systemów wbudowanych. Nie wiem co masz na myśli przez "cepa"? C#? Język mało przydatny do systemów typowo wbudowanych - chociaż może być spokojnie używany w mniej wymagających warunkach i/lub jako jakaś wysoka warstwa odpowiadająca za mniej wymagające czasowo fragmenty większego systemu. Trudno też doradzić konkretnie Tobie. Napisz co już wiesz, co zbudowałeś i na jakim poziomie jest Twoja wiedza ( robotyka, mechatronika, programowanie, elektronika, fizyka... ). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mohly Listopad 12, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 12, 2016 Moja wiedza jest na poziomie niższym niż jakakolwiek, dlatego też nie lecę z motyką na słońce i nie szukam poradników "jak zrobić robota" tylko pytam, co powinienem wiedzieć od strony teoretycznej, czego się nauczyć. Nigdy nie miałem styczności z jakąkolwiek robotyką, mam duże pojęcie co do mechaniki samochodowej, ale nie wiem, czy ma to jakieś powiązania. "cepem" określiłem C++. Pytam ponieważ kolega (programista) kiedyś mi tłumaczył, że uczenie się javy/C i innych języków nie ma takiej przyszłości jak opanowanie C++, może nie należy łączyć tego z automatyką, nie wiem, dlatego pytam 🙂 Dodam, że póki co jestem w liceum i chciałbym pójść na mechatronikę/AiR, nie wiem jeszcze co wybrać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post marek1707 Listopad 13, 2016 Popularny post Udostępnij Listopad 13, 2016 Dopóki samodzielnie czegoś nie "rozpoznasz bojem", wszystko będzie tylko opowieścią zza siedmiu gór i rzek. Niestety będziesz musiał ubrudzić sobie ręce i mózg robotyką by odpowiedzieć sobie na pytanie czy to jest to co Cię bawi i czy chcesz w to iść. A podobnie jak z innymi przekrojowymi dziedzinami wiedzy, robotyka to połączenie wielu nauk. Masz tu więc (mikro)mechanikę, elektronikę, programowanie i narzędzia do tego - programy CAD wspomagające każdy etap tworzenia projektu. Na szczęście na początku nie wygląda to strasznie (a potem jest jeszcze lepiej) więc nie ma się czego obawiać. Nie dostaniesz odpowiedzi na pytanie "który język programowania jest najlepszy" tak jak nikt nie powie Ci "którego języka obcego najlepiej się uczyć". Co najwyżej można zauważyć pewne preferencje związane raczej z pewnymi klasami problemów. Małe mikrokontrolery/roboty przyjęło się programować w C, bo jego ograniczenia nie są dokuczliwe w małych projektach i od tego pewnie zaczniesz. Pojawiają się już jednak niewielkie platformy programowalne w Pythonie a w przypadku większych/mocniejszych komputerków typu Raspberry Pi masz już praktycznie nieograniczony wybór języków (choć pewnie 90% aplikacji to trójca C/C++/Python, może trochę Java i JS. Na temat tego "jak zacząć w robotyce" można napisać książkę, podobnie "Jak przygotować dziecko do szkoły" lub "Jak odnaleźć się w nowej pracy". Nikt tego tutaj nie zrobi, ale na szczęście są już podobne tytuły. Może kup jedną-dwie pozycje, zajrzyj, poczytaj: https://forbot.pl/blog/ksiazki-o-robotyce-elektronice-i-programowaniu Sam szybko zauważysz, że nie są to typowe szkolne podręczniki. Oparto je raczej na działaniu i bezpośredniej walce z materią tematu. Czytając szczegółowy opis budowy pierwszego w życiu robota ręce same będą Ci się palić do kupowania i lutowania części. Spróbuj. W trakcie zabawy możesz pytać tutaj o szczegóły, zawsze znajdzie się na Forum ktoś kto udzieli pomocy. Na początku będziesz jak dziecko we mgle bazował jedynie na gotowych przepisach z książek i artykułów internetowych, ale kiedyś w końcu zdecydujesz się na własny projekt i sam zobaczysz jakie to fajne. Budując coraz bardziej skomplikowane konstrukcje będziesz w naturalny sposób nadeptywał na grabie których pełno w trawie, ale też dowiadywał się coraz więcej. I tak przez następne 50 lat... 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
mohly Listopad 13, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 13, 2016 Dziękuję za odpowiedź 🙂 Z podanych lektur wybrałem tę- http://helion.pl/ksiazki/budowa-robotow-dla-poczatkujacych-david-cook,budrob.htm Jest ona dobra na początek czy może powinienem zaopatrzyć się w coś innego ? Nie dysponuję wielkim zapleczem pieniężnym, a z tego co wyczytałem muszę dokupić miernik i najlepiej zmienić lutownicę, ponieważ posiadam tylko transformatorową :/ Głównym problemem w moim przypadku jest właśnie ta złożoność robotyki- nie wiem czy mam zacząć od nauki programowania czy elektroniki... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Listopad 15, 2016 Udostępnij Listopad 15, 2016 mohly, jeśli mówisz, że masz ograniczone środki, to zastanów się, czy na początek warto od razu kupować książkę. Nie ważne, co będziesz robił, to i tak musisz znać podstawy elektroniki (i najpewniej Arduino). Wszystkie podstawy opisane są dość dobrze w naszych kursach, które są dostępne za darmo: https://forbot.pl/blog/kursy Na początku lepiej byłoby zainwestować "każdy grosz" w elementy, na których będziesz mógł praktycznie ćwiczyć. Do książki zawsze będziesz mógł wrócić. Na pewno będzie łatwiejsza do zrozumienia, gdy poznasz pewne podstawy. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mohly Listopad 15, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2016 W takim razie odłożę sobie zakup lektury na później 🙂 Pobieżnie obejrzałem ten kurs (wcześniej przeczytałem 1 i 2 rozdział) i zauważyłem, że ten zestaw jest potrzebny dopiero w części drugiej, rozumiem, że różnica pomiędzy zestawem zwykłym a zestawem PLUS polega na skrzyneczce, tak ? Myślę, że miernik powinienem dokupić także... No i też sprawa lutownicy, widziałem na stronie z tym zestawem, że cena lutownicy kolbowej waha się między 15 a 40zł, ta za 15zł jest dużo gorsza od takiej za 40 ? Nie chcę, żeby lutownica rozpadła się po tygodniu 😉 Cynę mam, innych przyborów chyba na tym etapie nie potrzebuję ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Listopad 15, 2016 Udostępnij Listopad 15, 2016 mohly, niestety nie wiem, o którym dokładnie zestawie mówisz. Na początek do kursu elektroniki wystarczy Ci ten najtańszy z miernikiem: https://botland.com.pl/kursy-forbot/3423-podstawy-elektroniki-zestaw-elementow-bezplatny-kurs-on-line.html#/kurs_elektroniki-tak W "PLUSIE" jest dodatkowo skrzyneczka i gadżety Forbota. Mamy na Forbocie też kurs lutowania i zestaw polecanych na początek narzędzi. Jest tam dodana stacja lutownicza, która sprawdzi się najlepiej. Jeśli masz w planach zająć się elektroniką na długo, to warto rozważyć taki zestaw: https://botland.com.pl/kursy-forbot/5347-niezbednik-warsztatowy-forbota-stacja-lutownicza.html 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mohly Listopad 15, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2016 Niestety nie mam aż tak dużych zasobów pieniężnych. 100zł +-20 to max na obecną chwilę. Zestaw, który podałeś na święta może sobie sprawię. Póki co zaopatrzę się w wersję po kosztach 🙂 Zbierając wszystko do kupy: Póki co zamawiam ten zestaw https://botland.com.pl/kursy-forbot/3423-podstawy-elektroniki-zestaw-elementow-bezplatny-kurs-on-line.html#/kurs_elektroniki-tak plus do tego tę lutownicę https://botland.com.pl/lutownice-kolbowe/672-lutownica-kolbowa-oporowa-30w.html i zabieram się za "Kurs elektroniki I", jak go skończę to przechodzę do dwójki. Potem myślę co dalej- dobrze rozumiem ? Nie chcę popełnić jakiejś gafy już na samym początku 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Listopad 17, 2016 Udostępnij Listopad 17, 2016 Zestaw, który podałeś na święta może sobie sprawię. To zastanów się, czy jest sens kupować coś teraz "po kosztach", a później drugie za miesiąc na święta 🙂? Może lepiej zająć się teraz kursem elektroniki poziom I i II - do tego lutownica nie będzie potrzeba, a w sam raz ogarniesz wtedy wszystkie podstawy do świąt 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Airwolf Grudzień 20, 2016 Udostępnij Grudzień 20, 2016 Znasz angielski? Jeśli tak to polecam na początek: https://www.coursera.org/learn/mobile-robot Właśnie zaczął się zimowy 'semestr', zdążysz jeszcze zaliczyć pierwszą pracę jeśli teraz zaczniesz... Materiał jest relatywnie prosty do przyswojenia. Jest to kurs mocno teoretyczny (matematyka!) jednak po jego ukończeniu poradzisz sobie z zaprogramowaniem robota jeżdżącego obojętnie jakiego typu w obojętnie jakim języku. Dodatkowy bonus jest taki, że po ukończeniu możesz uzyskać certyfikat, który bardzo ładnie będzie się prezentował w Twoim CV. Dodam, że kurs mimo, że teoretyczny i poświęcony robotom 2D - sporo pomógł mi w praktyce z robotem 3D (no, bardziej dronem niż robotem). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »