Skocz do zawartości

Pomoc w rozpoczęciu samodzielnej nauki robotyki.

mohly

Pomocna odpowiedź

Witam,
chciałbym zacząć uczyć się robotyki, czy jak to nazwać, celem jest zrobienie w przyszłości robota, który mógłby wystartować w zawodach sumo czy czymś takim, zanim nauczę się takie zabawki tworzyć może to zmienić nazwę 3 razy...

Mój problem polega na starcie, tzn. przeczytałem już chyba z 10 tematów/artykułów i nic wartościowego się nie dowiedziałem :/ Jedynym przedmiotem jaki posiadam jest lutownica z cyną i kalafonia w pudełeczku. Co powinienem kupić, co warto przeczytać i od czego tak na dobrą sprawę zacząć, żeby moja nauka miała ręce i nogi ?

Ps. Wszędzie czytałem, że programuje się w C, jest jakiś konkretny powód dla którego C jest lepszy od cepa ? Czy czytałem przedawnione tematy... ?

Komentarz dodany przez: Treker

1. Masz kursy dla początkujących wraz z listą części itd. Przeczytaj, zrób zakupy, zbuduj pierwsze układy

2. Na start fajne jest Arduino. Dużo kursów, materiałów i gotowych modułów rozszerzających.

3. C jest połączeniem dosyć łatwego do nauczenia się języka programowania z dużą prędkością, niezawodnością i minimalnymi wymaganiami sprzętowymi potrzebnymi dla systemów wbudowanych.

Nie wiem co masz na myśli przez "cepa"? C#? Język mało przydatny do systemów typowo wbudowanych - chociaż może być spokojnie używany w mniej wymagających warunkach i/lub jako jakaś wysoka warstwa odpowiadająca za mniej wymagające czasowo fragmenty większego systemu.

Trudno też doradzić konkretnie Tobie. Napisz co już wiesz, co zbudowałeś i na jakim poziomie jest Twoja wiedza ( robotyka, mechatronika, programowanie, elektronika, fizyka... ).

Moja wiedza jest na poziomie niższym niż jakakolwiek, dlatego też nie lecę z motyką na słońce i nie szukam poradników "jak zrobić robota" tylko pytam, co powinienem wiedzieć od strony teoretycznej, czego się nauczyć. Nigdy nie miałem styczności z jakąkolwiek robotyką, mam duże pojęcie co do mechaniki samochodowej, ale nie wiem, czy ma to jakieś powiązania.

"cepem" określiłem C++. Pytam ponieważ kolega (programista) kiedyś mi tłumaczył, że uczenie się javy/C i innych języków nie ma takiej przyszłości jak opanowanie C++, może nie należy łączyć tego z automatyką, nie wiem, dlatego pytam 🙂

Dodam, że póki co jestem w liceum i chciałbym pójść na mechatronikę/AiR, nie wiem jeszcze co wybrać.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dziękuję za odpowiedź 🙂

Z podanych lektur wybrałem tę- http://helion.pl/ksiazki/budowa-robotow-dla-poczatkujacych-david-cook,budrob.htm Jest ona dobra na początek czy może powinienem zaopatrzyć się w coś innego ?

Nie dysponuję wielkim zapleczem pieniężnym, a z tego co wyczytałem muszę dokupić miernik i najlepiej zmienić lutownicę, ponieważ posiadam tylko transformatorową :/

Głównym problemem w moim przypadku jest właśnie ta złożoność robotyki- nie wiem czy mam zacząć od nauki programowania czy elektroniki...

mohly, jeśli mówisz, że masz ograniczone środki, to zastanów się, czy na początek warto od razu kupować książkę. Nie ważne, co będziesz robił, to i tak musisz znać podstawy elektroniki (i najpewniej Arduino). Wszystkie podstawy opisane są dość dobrze w naszych kursach, które są dostępne za darmo: https://forbot.pl/blog/kursy Na początku lepiej byłoby zainwestować "każdy grosz" w elementy, na których będziesz mógł praktycznie ćwiczyć. Do książki zawsze będziesz mógł wrócić. Na pewno będzie łatwiejsza do zrozumienia, gdy poznasz pewne podstawy.

• Pomogłeś! 1

W takim razie odłożę sobie zakup lektury na później 🙂

Pobieżnie obejrzałem ten kurs (wcześniej przeczytałem 1 i 2 rozdział) i zauważyłem, że ten zestaw jest potrzebny dopiero w części drugiej, rozumiem, że różnica pomiędzy zestawem zwykłym a zestawem PLUS polega na skrzyneczce, tak ? Myślę, że miernik powinienem dokupić także...

No i też sprawa lutownicy, widziałem na stronie z tym zestawem, że cena lutownicy kolbowej waha się między 15 a 40zł, ta za 15zł jest dużo gorsza od takiej za 40 ? Nie chcę, żeby lutownica rozpadła się po tygodniu 😉 Cynę mam, innych przyborów chyba na tym etapie nie potrzebuję ?

mohly, niestety nie wiem, o którym dokładnie zestawie mówisz. Na początek do kursu elektroniki wystarczy Ci ten najtańszy z miernikiem:

https://botland.com.pl/kursy-forbot/3423-podstawy-elektroniki-zestaw-elementow-bezplatny-kurs-on-line.html#/kurs_elektroniki-tak

W "PLUSIE" jest dodatkowo skrzyneczka i gadżety Forbota. Mamy na Forbocie też kurs lutowania i zestaw polecanych na początek narzędzi. Jest tam dodana stacja lutownicza, która sprawdzi się najlepiej. Jeśli masz w planach zająć się elektroniką na długo, to warto rozważyć taki zestaw:

https://botland.com.pl/kursy-forbot/5347-niezbednik-warsztatowy-forbota-stacja-lutownicza.html

• Pomogłeś! 1

Niestety nie mam aż tak dużych zasobów pieniężnych. 100zł +-20 to max na obecną chwilę. Zestaw, który podałeś na święta może sobie sprawię. Póki co zaopatrzę się w wersję po kosztach 🙂

Zbierając wszystko do kupy:

Póki co zamawiam ten zestaw https://botland.com.pl/kursy-forbot/3423-podstawy-elektroniki-zestaw-elementow-bezplatny-kurs-on-line.html#/kurs_elektroniki-tak plus do tego tę lutownicę https://botland.com.pl/lutownice-kolbowe/672-lutownica-kolbowa-oporowa-30w.html i zabieram się za "Kurs elektroniki I", jak go skończę to przechodzę do dwójki. Potem myślę co dalej- dobrze rozumiem ? Nie chcę popełnić jakiejś gafy już na samym początku 🙂

Zestaw, który podałeś na święta może sobie sprawię.

To zastanów się, czy jest sens kupować coś teraz "po kosztach", a później drugie za miesiąc na święta 🙂? Może lepiej zająć się teraz kursem elektroniki poziom I i II - do tego lutownica nie będzie potrzeba, a w sam raz ogarniesz wtedy wszystkie podstawy do świąt 😉

Znasz angielski? Jeśli tak to polecam na początek:

https://www.coursera.org/learn/mobile-robot

Właśnie zaczął się zimowy 'semestr', zdążysz jeszcze zaliczyć pierwszą pracę jeśli teraz zaczniesz...

Materiał jest relatywnie prosty do przyswojenia. Jest to kurs mocno teoretyczny (matematyka!) jednak po jego ukończeniu poradzisz sobie z zaprogramowaniem robota jeżdżącego obojętnie jakiego typu w obojętnie jakim języku. Dodatkowy bonus jest taki, że po ukończeniu możesz uzyskać certyfikat, który bardzo ładnie będzie się prezentował w Twoim CV.

Dodam, że kurs mimo, że teoretyczny i poświęcony robotom 2D - sporo pomógł mi w praktyce z robotem 3D (no, bardziej dronem niż robotem).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.