Skocz do zawartości

Jaki serwomechanizm polecacie kupić?

wiorec

Pomocna odpowiedź

Witam

Zwracam się do was z następującym pytanie. Jaki polecicie mi najtańszy typ serwomechanizmu który posłuży mi jedynie do wykonywania obrotu wskazówki w zakresie 180stopni?

Kupiłem sobie serwomechanizm micro sg pro i okazało się, że łamie on wszelkie zasady noty katalogowej. Tzn przykładowo impuls o szerokości 2ms nie opowiada pozycji 90stopni a np 50! Masakra.. No ale dowiedziałem się już na forum że to najtańsze podrabiane u chinoli serva gdzie nie pracują one tak jak to jest w notach katalogowych. Dlatego teraz poszukuje serwomechanizmu: najmniejszego, najtańszego. Jedyny wymóg to zgodność pracy z datasheetem oraz zakres ruchu 180stopni. Możecie mi coś polecić?

Wiesz co pomysł jest bardzo dobry i pojawił się w mojej głowie dość dawno jednak problem polega na tym.. Że serwo będzie w pracy inżynierskiej gdzie wykonuje analityczne rozwiązanie działania sygnału PWM wraz z obliczeniami które podpieram pracą serwa. No a jak wiadomo SG zaburza pewne normy i nic na nim nie przedstawie ZGODNIE ze wzorami 😃

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

"..analityczne rozwiązanie działania sygnału PWM" brzmi tak mądrze, że nie bardzo wiadomo o co chodzi. Może zbuduj własne serwo w oparciu o mechanikę jakiegoś gotowego? Będziesz miał dowolnie dobrze zrobione "rozwiązanie" a serwo będzie ustawiało się dokładnie tam gdzie przewiduje teoria. Nie będzie to miało związku z rzeczywistością (sam widzisz jak ona wygląda), ale być może wszyscy oglądający będą zadowoleni a chyba to chodzi.

Możesz też kupić jakieś lepsze serwo cyfrowe z tych programowalnych i ustawić mu zakresy działania, prędkości i inne parametry takie jak potrzebujesz a potem pokazać wszystkim: proszę, sklepowe serwo robi dokładnie to co mu każę.

http://hitecrcd.com/products/servos/premium-digital-servos/hs-7235mh-high-voltage-coreless-premium-digital-servo/product

Mam problem z serwem SG90.

Problem polega na tym, że serwo po wybraniu odpowiedniej pozycji cały czas dokonuje badania i korekt położenia. Ja wiem, że to normalna sytuacja, ale serwo przy tym dość głośno hałasuje i to bez obciążenia. Raz przy tym samym nastawieniu znajdzie jakiś złoty środek i milknie całkiem, kiedy indziej cały czas pracuje "wokół" zadanego położenia robiąc przy tym spory hałas. Hałas czasami ustaje po dłuższym lub krótszym czasie

Domyślam się, że "rozdzielczość" pracy serwa jest pewnie związana z mechaniką trybów jakie posiada i w małych serwach nie ma się czego innego spodziewać. Że ten typ po prostu tak ma.

Ale czy aby na pewno?

Czy istnieją jakieś małe serwa - wielkości zbliżonej do SG90 - które posiadają więcej zębów w trybach przekładni i dokładniej stabilizują się w zadanej pozycji bez dodatkowych buczeń i hałasów?

Zasilanie - 5V z USB

Sterowanie - Arduino 16MHz, biblioteka Serho.h

Zasilanie - zasilacz impulsowy 5V/3A

Sterowanie - układ z ATmega328 16MHz, PWM (nie pamiętam czy sprzętowy, czy programowy)

W obu wypadkach to samo.

Nie tyle, że się rusza. W zasadzie stoi, trzyma pozycję, ale to trzymanie czasami dość głośno słychać. Ruchu serwa praktycznie nie ma, jeśli jest to jakiś mikro. Czy to tylko piski plastikowych trybów? Nie wiem, czy zmiana na MG90s z metalowymi trybami załatwi sprawę, czy musiałbym mieć rozmiarowo większe serwo.

To co słyszysz to impulsy okresowo uruchamiające silnik pochodzące z wewnętrznego sterownika serwa. Czasem przy niefortunnym zatrzymaniu się potencjometru jesteś na granicy strefy nieczułości. Jej szerokość to zawsze jakiś kompromis między precyzją pozycjonowania a właśnie takim zachowaniem jak obserwujesz. A ponieważ jest to wartość analogowa, każda sztuka serwa nawet tego samego typu ma to trochę inaczej ustawione. Dlatego jedno serwo będzie bardzo często zatrzymywało się na granicy strefy a inne rzadziej. Jedno będzie często buczało a inne prawie wcale. No, z analogowymi tak jest - wysterowanie silnika jest także analogowe w sensie szerokości impulsów podawanych do mostka H. A pochodzą one wprost z komparatora wypracowującego błąd pozycji. I jako takie mogą mieć długość prawie zerową - wystarczą by je było słychać a za krótkie by ruszyć silnikiem. Mądrzejsze (czyt: droższe) a już na pewno cyfrowe serwa mają to zrobione lepiej i albo generują coś co poruszy silnikiem albo nic. Od zabawki za 10zł nie oczekuj wiele.

Dokładnie tak jest, na 8 serw pracujących "graja" 2-3, za chwilę jakieś 2-3 inne...

Czyli zabawka za 10 zł, ale cyfrowa, mogłaby poprawić sytuację?

Potrzebuję 26 takich serw, więc koszt ma tu znaczenie. Rozmiar, szybkość, dokładność, udźwig - mniej, ale cisza - jak najbardziej.

Swoją drogą, przetestuj je jeszcze pod tym obciążeniem, pod jakim mają działać -- wtedy może być lepiej.

[ Dodano: 03-02-2017, 11:46 ]

MG90 różni się od SG90 tylko tym, że ma metalowe tryby. Elektronika jest dokładnie ta sama -- analogowa.

[ Dodano: 03-02-2017, 11:47 ]

A, przepraszam, znalazłem coś takiego "All Turnigy MG90S servos shipped as of July 1, 2014 now feature a digital processor." Ale to Turnigy, a nie TowerPro.

Serwa nie są projektowane żeby były ciche i nikt Ci tego nie zapewni. Nie wiem jaka "cichość" Cię interesuje, ale jeśli to jakieś zastosowanie do salonu muzycznego lub medyczne lub filmowe lub inne naprawdę wymagające 20-30dB hałasu to o serwach raczej zapomnij. To zawsze będzie przekładnia zębata w plastikowym (bardzo rzadko metalowym) pudełeczku. Tylko bardzo drogie serwa (>100-200zł) wydają fajny dźwięk bo po prostu są bardzo dobrze zrobione i spasowane. Cała taniocha bzyczy, grzechocze i szumi podczas ruchu i ma jeszcze kłopoty z cichym stopem. Może pomyśl o siłownikach liniowych? Pneumatycznych lub ze śrubą napędzaną silnikiem krokowym? Albo direct drive BLDC? A co w ogóle robisz?

Jeszcze przyszło mi do głowy, że jeśli te serwa nie są za mocno obciążone (będą trzymać pozycję nawet bez zasilania), to możesz wyłączać im sygnał po osiągnięciu przez nie pozycji docelowej (niestety trzeba to robić na czuja opóźnieniem) -- wtedy silnik nie ma zasilania i nie ma prawa bzyczeć. Ja musiałem tak zrobić w moich mechanicznych uszach, bo ciągłe bzyczenie na głowie było denerwujące.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.