Skocz do zawartości

Festiwal robotyki CyberBot 07.05.2017

Pomocna odpowiedź

Napisano

Koleżanki i Koledzy,

7 maja 2017 r. odbędzie się 14-sta edycja Festiwalu Robotyki Cyberbot 2017 - jednego z największych tego typu festiwali w Polsce, który będzie mieć miejsce na Politechnice Poznańskiej przy ulicy Piotrowo 2.

Celem festiwalu jest zainteresowanie młodych osób naukami ścisłymi, w tym robotyką i informatyką m. in. poprzez warsztaty prowadzone przez firmę Mały Inżynier. Biorąc pod uwagę tradycje festiwalu także i w tym roku zapraszamy doświadczonych zawodników chętnych do dzielenia się swoją pasją oraz sprawdzenia swoich umiejętności w następujących konkurencjach:

•Minisumo+,

•LEGOsumo,

•LineFollower Standard,

•LineFollower Turbo,

•LineFollower LEGO,
•FreeStyle,

•Micromouse.

W trakcie trwania zawodów będzie można odwiedzić stoiska wystawców, a także wziąć udział w interesujących wykładach.

W razie jakichkolwiek pytań, sugestii lub wątpliwości zapraszamy do dyskusji pod tym postem, bądź w wiadomości prywatnej.

Po więcej informacji zapraszamy na naszą stronę internetową . Zachęcamy także do polubienia naszego fanpage`u oraz obserwowania Instagrama .

Ja tylko zwracam uwagę dla pewności, aby nikt nie pojechał w zły dzień... 7 maja, to niedziela - coś czuje, że kilka osób z rozpędu przyjedzie w sobotę 😉

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Mam tylko jedno pytanie: Minisumo+ ?? Que? Pomysł sam w sobie dziwny, ale najbardziej mnie martwi, że walki będą na ringu 77 cm. Już dla zwykłych minisumo ten ring jest trochę ciasny.

• 1 miesiąc później...

Zawody zawody i po zawodach...

Emocje opadły można napisać kilka słów, niestety raczej więcej tych mniej przyjemnych.

➖ Po pierwsze pomysł zorganizowania sali serwisowej w sali na 30 osób w dodatku bez stołów - nie trzeba dużo mówić. Na szczęście po interwencji udało się przywrócić salę z poprzedniego roku ale kwitnięcie na korytarzu do 9.30 (gdzie o 9 juz rozpoczęła sie rejestracja) mogło być średnio przyjemne dla tych co przyjechali wcześniej.

➖ Po drugie MINISUMO. Bezsensowności zmieniania wymiarów robotów (na max 15x15cm) tak podstawowej konkurencji nikomu nie trzeba tłumaczyć. Inną, o wiele gorszą rzeczą, był ring który został pomalowany jakaś gumo-farbą (i to pewnie z 4 lata temu).

➖ Trzy - rozdanie nagród i same nagrody. Po zakończonych rozgrywkach minisumo poprosiłem osobiście o wcześniejsze rozdanie wcześniej, zeby nie czekać 1.5h (wiadomo pociągi itp). Odpowiedz była pozytywna, "poczekajcie tam i tam zaraz przyjdę", niestety nic z tego, zostaliśmy olani. Rozdanie zostało zorganizowane zgodnie z pierwotnym planem. Sam przebieg - co najmniej dziwny. Najpierw rozdawane były dyplomy dla drużyn - ale jakich? Rozdano z 30 dyplomów niewiadomo za co, a trwało to wieki. Później rozdane zostały wszystkie kategorie z kolei i na końcu oczywiście - minisumo (była propozycja ze jeżeli nie uda sie zrobić wcześniej rozdania to żeby zacząć wlasnie od tej kategorii). Co do sposobu rozdania - brak jako takiego podium - nagroda dla 3go miejsca i wyjazd ze sceny, dla 2go - i to samo, pomijając juz wręczanie nagród i gratulacji na schodach na scenę.

Same nagrody - śmiechu bylo co nie miara. Nie we wszystkich kategoriach były identyczne ale tak z grubsza ujmując (główny sponsor wobit): dla wszystkich byly malutkie statuetki wydrukowane w 3D i dyplom (jedna osoba dostała dyplom wydrukowany na zwykłej kartce gdzie reszta na grubym papierze), 3cie miejsce - kilkanaście zębatek w woreczku, 2gie - jeden silniczek a'la pololu z przekładnią, 1sze zębatki + ten sam silniczek.

Jak juz przy nagrodach i rozdaniu jestem - rozdawane były przez głównego koordynatora zawodów, co świetnie odzwierciedla ich poziom (tak, to ta sama osoba która na poprzedniej edycji pierwszy raz spotkała sie z zawodami, ma w głębokim poważaniu zdanie trochę bardziej doświadczonych i wymyśliła grupę 15sto-robotową w ms (rok temu)).

➕ 4 - to w sumie jedyny plus zawodów jaki przychodzi mi do głowy - jedzenie. Świetny poczęstunek, do wyboru, do koloru i bez ograniczeń.

➖ Pięć - liczba oglądających osób, zwłaszcza w ms, była żadna. Zdecydowanie było tam więcej zawodników (a i tak bylo nas mało) niż ludzi oglądających.

Wybaczcie za słowa krytyki ale jeżdżąc na większość zawodów w przeciągu ostatnich 4-5 lat, nieoficjalnie uznaję te za najgorzej zorganizowane i musiałem gdzieś wylać swoje żale.

Zarzucałem słabą organizację zawodom w Warszawie (Robomaticon) przez nieogarnięcie wielu tematów rok temu i kilku w tym, ale zdecydowanie zawody w Poznaniu przejmują niechlubną palmę pierwszeństwa. Nie polecam.

Argumenty z grubsza takie jak kolegi wyżej. Zawody zorganizowane tragicznie. Najlepsze na nich było jedzenie i zawodnicy.

Luny, nawet Cię kojarzę po avatarze 🙂

Co do zawodów - rzeczywiście, jedzenie to duży plus. O ile w FreeStyle było nie najgorsze (chociaż jak patrzę na wyniki, to były jakieś za głosowanie publiczności - nic mi na ten temat niewiadomo (?)), to w MicroMouse:

a) komisja - chyba nie za bardzo wiedziała o co chodzi w tej konkurencji, przez co obliczanie czasów i naliczanie kar za dotykanie było przynajmniej dziwne 🙂

b) labirynt miał ściany chyba z mało dokładnych pasów z laminowanego MDF-u wciskane na siłę, przez co i niektóre słupki były przekrzywione i pasy wybrzuszały się do góry - mi to było obojętne, ale jeden robot z nisko położonymi czujnikami widział szpary zamiast ścian.

c) łączenie płyt 🙁 - mój MM ma prześwit 7mm, koła o średnicy 50mm, a i tak zawiesił się w jednym miejscu - wiadomo, jak to wyglądało u innych znacznie mniejszych myszek 😉 Rozwiązaniem, bo ten problem rok temu też występował, byłoby zastosowanie labiryntu 9x9, koniecznie na jednej płycie.

Jednak ogólnie podsumowując - impreza fajna 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...