Skocz do zawartości

Arduino PICO - czy Arduino może być jeszcze mniejsze?

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Czy potrzebowaliście kiedyś bardzo małego układu programowalnego? Gdy płytki z rodziny Arduino są za duże warto pokusić się o budowę własnego układu bezpośrednio na AVR.Jednak dla niektórych może to być zbyt trudne. Z myślą o tych osobach powstało Arduino PICO, którego kampania ruszyła na Kickstarterze!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Bo tak sobie autorzy wymyślili. Pewnie wlutowali proste piny do programowania od spodu, zamiast kątowych na górę.

Szkoda, że nie porównali z Arduino Micro, bo w zasadzie to jest to samo, tylko mniej pinów (to co jest podpisane Micro to zwykłe Nano).

• 9 miesiące później...

CamelXP, witam na forum!

Od publikacji tego newsa minęło już trochę czasu i nie widziałem, aby pojawiły się tak małe, chińskie kopie. Może ktoś z Was coś widział i podrzuci jakiś link?

Przy okazji: autorzy Arduino PICO mają teraz na swoim koncie drugi produkt nazwany miniUNO. Jak nie trudno się domyślić jest to miniaturowa wersja Arduino UNO. Wygląda faktycznie dość kompaktowo: https://mellbell.cc/products/miniuno

Zważywszy na pełną kompatybilność z Arduino Leonardo ta prezentowana jest mniejsza od pozostałych 🙂

• 5 miesiące później...
Dnia 19.07.2017 o 22:39, orbit6 napisał:

Czemu pro mini nie jest breadboard comp. ?

Wszystkie moje pro mini są na stykówkach. Te dwa rzędy na długich bokach pasują. To, co nie pasuje, to dodatkowe piny po wąskich krawędziach - z jednej strony port szeregowy - tu na kątowych mam wpięte FTDI-USB, z drugiej GND i dwa analogowe. W dodatku najbardziej bolące są dwa piny do I2C, które są w środku płytki. Z tych często się korzysta i nie ma opcji mieć ich na stykówce bezpośrednio.
(tak, wiem, odkop roku)

• Lubię! 1
(edytowany)

Ja mam w te piny na środku wlutowane kawałki żeńskich headerów, w ten sposób mogę tam wpinać te same kabelki co w stykówkę.

Istnieją też wersje pro mini z tymi pinami przesuniętymi na brzeg.

Edytowano przez deshipu
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...