zaquadnik Napisano Czerwiec 25, 2009 Udostępnij Napisano Czerwiec 25, 2009 Witam wszystkich, jako, że nie zajmuję się bezpośrednio robotyką naszła mnie pewna refleksja. Otóż większość ludzi na forum tworzy swe roboty w oparciu o procesory AVR. Nie dziwi mnie to specjalnie, są tanie, łatwo dostępne, bezproblemowe w oprogramowaniu. Jednakże świat idzie do przodu i już obecnie oferowane są mikrokontrolery z rdzeniami ARM7 lub Cortex-M3 w cenie do 15 zł (najprostsze modele), lecz możliwościami biją AVRy na głowę. Jako, że należy rozwijać nasze zainteresowania i umiejętności zachęcałbym do próbowania nowego. Jak mówiłem, ceny nie są straszne, a warto zainwestować w siebie. W związku z tym chciałbym nieco wzbogacić dział elektroniczny forum. Postarałbym się zaprezentować kilka ciekawych rozwiązań wykorzystujących procesory ARM, nie ukrywam, że przydałaby mi się pomoc, ponieważ pracuję i niewiele czasu zostaje mi na projekty własne. Obecnie jestem w trakcie projektowania płytki z procesorem STR911 z rdzeniem ARM9. Płytka będzie o tyle ciekawa, że planuję na niej zrobić swego rodzaju bramę ethernet <-> sieć bezprzewodowa. Miałby to być wstęp do projektu inteligentnego domu. Chciałbym w związku z tym zaprezentować także kilka rozwiązań modułów bezprzewodowych na 868 MHz. Jednak, jak mówiłem, potrzebuję wsparcia, bo na wszystko mi czasu nie starczy. Obecnie zamierzam testować zaprojektowane przeze mnie moduły na 868 MHz, jak tylko testy wypadną pomyślnie, zaprezentuję je na forum. Mogę także spróbować nieco przybliżyć temat wysokich częstotliwości, bo nie jest to sprawa łatwa (oczywiście na tyle, na ile czas mi pozwoli). Dopisujcie wszelkie uwagi na temat tego czego chcielibyście się dowiedzieć, o czym najlepiej pisać, jakie projekty zamieszczać (tutaj także liczę na waszą pomoc). Rozwijajmy forum, wejdźmy w świat najnowszych technologii. Edit: Rzucam picie, byłem święcie przekonany, że mam transceivery na 2,4 GHz, okazało się, że są na 868 MHz =P Ale to nawet lepiej, mniejsza częstotliwość = większy zasięg przy danej mocy nadajnika =] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
swierkdeck Czerwiec 25, 2009 Udostępnij Czerwiec 25, 2009 Jak dla mnie ciekawy pomysł. Zawsze można się czegoś dowiedzieć 🙂 Tylko należy zauważyć, że proste robociki nie wymagają takich mocy obliczeniowych i te 20MIPS wystarcza w zupełności. Jednak popieram inicjatywę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Czerwiec 25, 2009 Udostępnij Czerwiec 25, 2009 Zawsze jestem łakomy na wiedzę 🙂 . Jednak zawsze wejście w nowy temat nie jest takie proste - trzeba to umieć jeszcze oprogramować. No i swierkdeck ma rację - chyba jeszcze nie było na tyle zaawansowanych robotów, żeby wyposażać jes w mocniejszy procesor, ale każde szerzenie wiedzy bęzie przeze mnie (i pewnie wielu innych) doceniona) Pozdr. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Czerwiec 25, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 25, 2009 Ale chciałoby się wyposażyć robocika w kamerę i ATmega już nie wystarczy do przetworzenia obrazu. Nie chodzi o to, co jest teraz, myślmy o przyszłości, przecież nie będziemy wiecznie konstruować prostych robocików. Proponuję wspólnie się czegoś nauczyć. Co do modułów bezprzewodowych to nie mam na myśli gotowców w stylu Bluetooth, a raczej skonstruować własny standard przesyłu danych włącznie z np. szyfrowaniem AES. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
szimon Czerwiec 25, 2009 Udostępnij Czerwiec 25, 2009 Ale chciałoby się wyposażyć robocika w kamerę i ATmega już nie wystarczy do przetworzenia obrazu. Mnie na ten przykład bardzo interesuje obieranie obrazu z kilku kamer jednocześnie połączone z komunikacją z komputerem przez moduł bluetooth (plany na inżynierkę), więc chętnie bym się czegoś o ARMach "od kuchni" dowiedział. Może w późniejszym okresie wakacji zacznę już coś z ARMami kombinować, jak skończe wszystko co zacząłem z AVRami. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SeerKaza Czerwiec 26, 2009 Udostępnij Czerwiec 26, 2009 Nie jestem pewny ale chyba rdzenie ARM są wykorzystywane w procesorach komputerowych. Wiec opanowanie tego tematu to krok do przodu w kierunku wykorzystania takiego PCtowego "bydlakaa" w robotach Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Czerwiec 30, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 30, 2009 ARMy wykorzystywane są w telefonach komórkowych (ARM9, ARM11) i tabletach internetowych (ARM11). O wykorzystaniu w PC nie słyszałem, ale podobno nowy Window$ 7 ma to obsługiwać, więc może... =] (nie ma się co oszukiwać, większość użytkowników PC pracuje na window$). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SeerKaza Lipiec 1, 2009 Udostępnij Lipiec 1, 2009 Ale chyba własnie procesory komputerowe to architektura ARM. [ Dodano: 01 Lip 09 02:44 ] W każdym razie te starsze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Lipiec 1, 2009 Udostępnij Lipiec 1, 2009 Na początek to chętnie bym się dowiedział zwykłych podstaw: -jak piszę się program na ARMa? -w jakim środowisku? -czy dla ARMów jest coś podobnego do AVRstudio? -od jakiego mikrokontrolera zacząć? -co należy do niego podłączyć aby "ruszył"? Jak już miałbym działający układ to biorę datasheeta i już by to jakoś pomału do przodu szło, a tak to naczytałem się o tych procesorach a nie wiem jak to wszystko wygląda "od kuchni". Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post zaquadnik Lipiec 3, 2009 Autor tematu Popularny post Udostępnij Lipiec 3, 2009 1. Każdy komputer PC ma procesor, który pracuje w trybie zgodności z listą rozkazów x86 (z ew. rozszerzeniami typu MMX, SSE itp.), więc nie ma tu mowy o ARMach. Na procku z architekturą ARM nie odpaliłbyś Window$. 2. Programy na ARMy pisze się w C i asemblerze. Zasadniczo, na ARM7 pisze się coś takiego jak kod startowy w asemblerze, resztę w C. Jest do tego darmowy kompilator GCC (najnowszy to CodeSourcery) oraz środowisko Eclipse lub Programmers Notepad. Zacząć najlepiej od czegoś z rdzeniem ARM7 (jest do tego sporo literatury). Można zacząć od procków NXP (LPC21xx), Atmela (AT91SAM7xxx) lub STM (STR7xxx), przy czym, do dwóch pierwszych dostępne są książki wydawnictwa BTC. Co należy podłączyć ? Zasilanie, kwarc i złącze do programowania (JTAG lub UART, dla LPC albo JTAG lub USB dla AT91SAM7, w STR7 na pewno jest JTAG, nie wiem czy ma to jakiś bootloader). 4 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawlu10 Marzec 1, 2011 Udostępnij Marzec 1, 2011 No tak, wszystko fajnie tylko że taki programator do ARM-ów to jednak kosztuje więcej niż poczciwy STK, a druga sprawa to właśnie ten kod startowy wspomniany przez zaquadnika pisany w dość trudnym assemblerze. Kolejnym problemem (choć nie jestem pewien) mogą się okazać obudowy tych procesorów, przecież nie każdemu wychodzi lutowanie SMD a i czasem zrobić płytkę w SMD też jest ciężko. Ale podobno na ARM-y itp można wgrać jądro linuxa, czy to prawda? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Marzec 2, 2011 Udostępnij Marzec 2, 2011 No tak, wszystko fajnie tylko że taki programator do ARM-ów to jednak kosztuje więcej niż poczciwy STK Mowa o STK200? Popatrz sobie na programator-klon Wigglera.. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »