Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #4 - instalacja systemu, RPi jako PC

Pomocna odpowiedź

2 godziny temu, Gieneq napisał:

@Dewidos a sprawdzałeś z innym monitorem i używając gniazda HDMI na RPI tego bliżej gniazda zasilania?

Najlepiej też jakbyś sprawdził czy system w ogóle ruszył, jakbyś połączył się używając SSH albo UART.

Sprawdzałem z innym monitorem, sprawdzałem z dwoma gniazdami, najlepsze co zobaczyłem to widoczne urządzenie HDMI-CEC o nazwie raspberry. Postaram się załatwić drugi kabel HDMI, aby zobaczyć czy ten z zestawu przypadkiem nie jest uszkodzony. Po SSH i po UART połączyłem się, przeszukując logi systemowe nie znalazłem błędów GPU, poza błędem "Can't read EDID". Zacząłem bawić się malinką, ani razu nie odmówiła posłuszeństwa.

@Dewidos nie spotkałem się jeszcze z takim problemem. Wiem że kolejność start-podłączenie monitora ma znaczenie, próbowałeś różnych kombinacji? Choć to co wcześniej pisałeś powinno załatwić sprawę 😕 

• 2 miesiące później...

Cześć.

mam problem z podłączeniem maliny do monitora.

Ze względu na sytuację kryzysową - jestem u rodziców i korzystam z monitora philips model 26pfl3404/12.

Oprogramowanie na malinie zainstalowałem za pomocą Raspberry imager - Raspbery Pi os 32 bity. Próbowałem i przez kartę SD oraz za pomocą pendriva. Wszytsko wydaje się działać poprawnie po podłaczeniu zapalają najpierw dwie wbudowane diody czerowne, a później mrygają zółte. Obraz się jednak nie pojawia. Dodam, że monitor sprawdziłem podłączając do kompa i obraz jest.

Skąd może być ten problem?

Problem z rozdzielczością?

Pomóżcie proszę.

• 1 rok później...
(edytowany)

Czy jest jakiś sposób na zainstalowanie nowego systemu na karcie ze starym?

Edytowano przez AntekBezak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...