Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #5 - instalacja/komunikacja przez UART

Pomocna odpowiedź

@Treker faktycznie przypadkiem zacząłem instalować ręcznie, więc już wszystko poszło gładko przez RPi Imagera, ale znowu napotkałem problem. Mianowicie po podłączeniu kamery z zestawu nie widzę w configuration toolu sposobu włączenia kamery jak w kursie, co więcej po znalezieniu jedynej opcji aktywowania kamery wyświetla się komunikat, że system jest przestarzały i nie będzie rozwijany.  Po próbie wpisania do shella komendy zrobienia zdjęcia, wyświetla się komunikat o braku odpowiednich ustawień urządzenia do wykonania zadania.

Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi i przepraszam za częste problemy 😅

Zrzut ekranu (37).png

Zrzut ekranu (38).png

Zrzut ekranu (39).png

14 godzin temu, Joa66 napisał:

że system jest przestarzały i nie będzie rozwijany

@Joa66 to poczekaj, bo tutaj się zgubiłem - to jaki system instalujesz? Jeśli korzystasz z Raspberry Pi Imager to powinna wgrać się najnowsza wersja systemu.

@Treker Dzięki za wyrozumiałość 😅

Tak się składa, że znowu natknąłem się na pewien problem, mianowicie nie mogę nigdzie po wpisaniu sudo nano /etc/motion/motion.conf znaleźć opcji stream_maxrate, jedyne ustawienia dotyczące streamowania są takie:(zdj), a bez niej ilość fps na streamie jest bardzo niska.

Zrzut ekranu 2023-03-08 201520.png

@Joa66 ten problem wynika niestety z tego, że w pewnym momencie program ten przestał współpracować z najnowszymi RPi i najnowszymi kamerami. To długa historia, więc nie będę tutaj robił streszczenia. Dokładny opis problemu możesz znaleźć tutaj: https://github.com/Motion-Project/motion/issues/1434

W skrócie, teraz można używać "libcamerify motion" co jest opisane na tej stronie: https://motion-project.github.io/motion_config.html#basic_setup_picam

Zerknij czy to naprowadzi Cię na rozwiązanie tego problemu.

@Treker Próbuje od kilku dni i dalej mam wrażenie, że nie jestem bliżej rozwiązania problemu niskiej liczby FPS. Nie mam pojęcia jak się dostać do rozszerzonych ustawień dotyczących streamingu, tak samo jest z pakietem motion.

@Joa66 to zapytam najpierw inaczej - czy temat ten wykonujesz tylko w ramach ćwiczeń z kursu, czy chcesz tę opcję stremowania wykorzystać do czegoś innego? Pytam, bo jeśli to ma być docelowo zadanie dla RPi to może znajdziemy po prostu jakieś lepsze rozwiązanie do tego tematu :) 

• 3 miesiące później...

Cześć,

mam problem z instalacją przez UART na Windows 11, ponieważ w menadżerze urządzeń jest wykrywane urządzenie lecz nie jest wspierane przez co nie ma przypisanego numeru COM. Czy ktoś już się spotkał z tym problemem? 

@Patryk99 to jest strona producenta układu scalonego, na którym bazuje ten konwerter. Jak widać musieli zauważyć jakieś problemy z kompatybilnością i poprawili to w nowych sterownikach, a producent modułu jeszcze nie podmienił u siebie sterowników. Cieszę się, że pomogło!

(edytowany)

Witam, podczas próby instalacji Raspberry PI OS przez UART pojawił się u mnie z pozoru banalny, jednak dość dziwny problem. Podczas próby logowania domyślnym loginem "pi" i hasłem "raspberry" otrzymuję komunikat "login incorrect". Próbowałem wpisywać te dane wielokrotnie bez skutku, upewniając się że terminal prawidłowo odczytuje wprowadzane znaki. Również ponowne wypalenie OS na karcie (próbowałem wersje 32 i 64 bit) nie przyniosło efektu. Instalacja odbywała się poprzez Raspberry Pi Imager. Dopiero dodając w opcjach instalacji własny login i hasło logowanie następuje bezproblemowo. Jednak mocno zastanawia mnie dlaczego domyślne dane są traktowane jako błędne? Wydaje mi się to bardzo dziwne, i chętnie dowiem się jeżeli ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak może się dziać. Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Edytowano przez miciej12

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...