Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #5 - instalacja/komunikacja przez UART

Pomocna odpowiedź

@miciej12 witam na forum 🙂 Wynika to ze zmian, które dla bezpieczeństwa wprowadziło Raspberry Pi. Dostępność płytki w ostatnich latach jest nikła, ale cały czas wprowadzane są zmiany w oprogramowaniu. Domyślne dane do RPi to przez lata był taki "pewnik". Jednak jakiś czas temu dane te zostały zdezaktywowane dla bezpieczeństwa, a przy okazji masa internetowych poradników się zdezaktualizowała. W praktyce, gdybyś włączył RPi z ekranem to przed pierwszym uruchomieniem pojawiłby się komunikat, że musisz samodzielnie ustawić danego do logowania. Tym samym, stałoby się dokładnie to, co zrobiłeś w RPi Imager. Niestety w przypadku nauki RPi możesz teraz napotykać trochę problemów - stąd odpowiednie ostrzeżenie w pierwszej części kursu 😉

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...
(edytowany)

Hej,

Odpakowałem i złożyłem właśnie moje Rospberry i chciałbym zgodnie z kursem zainstalować mu system przez UART jednak na stronie producenta nie widzę Pliku Raspbian - gdzie mogę go znaleść?

Czy teraz mam ściągnąć "Raspberry Pi OS Lite" i postępować zgodnie z kursem ?

Edytowano przez kamkol1
.
Dnia 7.07.2023 o 08:00, Patryk99 napisał:

@Treker Nie korzystałem z tej strony ale instalacja sterowników z innego źródła pomogła. Dziękuję za poświęcony czas. 

Tak jak koledze Partyk99 nie przypisuje mi portu COM.

W menadżerze urządzeń jest wykrywane urządzenie lecz nie jest wspierane przez co nie ma przypisanego numeru COM

Skorzystałem z Twojego linku @Treker ale sterownik nie przyniósł rozwiązania - wersja jest dość stara

https://www.prolific.com.tw/US/ShowProduct.aspx?p_id=225&pcid=41

Windows update - nie znajduje nowszych sterowników

@Treker Co mogę zrobić z tym fantem? zależy mi na tym żeby nauczyć się instalacji przez UART

@kamkol1 faktycznie wersja jest dość stara, ale miała wspierać W11 (u innych działało). Czy możesz dla testu raz jeszcze usunąć wszystkie sterowniki, zrestartować komputer i wtedy spróbować wgrać sterowniki z tamtego linka raz jeszcze? Jeśli nadal nie będzie u Ciebie działało to postaramy się wymienić konwerter na inny 🙂 W między czasie możesz spokojnie iść dalej z kursem, a do tego połączenia via UART wrócisz później - nie jest ono zbyt popularne i nie wnosi nic nowego, oprócz samej innej formy fizycznego połączenia z RPi.

• Lubię! 1
34 minuty temu, Treker napisał:

nie jest ono zbyt popularne i nie wnosi nic nowego

Małe sprostowanie: jest dość popularne i w wielu przypadkach zalecane. Tyle że tytuł artykułu jest nieco mylący - nie ma tu  żadnej "instalacji przez UART", instalacja jest normalna imagerem czy dd.

• Pomogłeś! 1
1 godzinę temu, Treker napisał:

@kamkol1 faktycznie wersja jest dość stara, ale miała wspierać W11 (u innych działało). Czy możesz dla testu raz jeszcze usunąć wszystkie sterowniki, zrestartować komputer i wtedy spróbować wgrać sterowniki z tamtego linka raz jeszcze? Jeśli nadal nie będzie u Ciebie działało to postaramy się wymienić konwerter na inny 🙂 W między czasie możesz spokojnie iść dalej z kursem, a do tego połączenia via UART wrócisz później - nie jest ono zbyt popularne i nie wnosi nic nowego, oprócz samej innej formy fizycznego połączenia z RPi.

Jak tylko wrócę do domu sprawdzę. Dzięki 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...