Skocz do zawartości
Komentator

Kurs Raspberry Pi - #5 - instalacja/komunikacja przez UART

Pomocna odpowiedź

Witam,

Podczas pierwszego startu systemu RPi 4B pojawia się taki komunikat:

Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(179,2)

System się zatrzymuje. Jak przejść dalej? Gdzie jest błąd.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Maciek56 podaj trochę szczegółów, która wersja systemu, czy na pewno chodzi o start z podłączonym UARTem, czy malinka działała już wcześniej itd.? Łatwiej będzie coś pomóc 😉 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam za zamieszanie ale już działa.

Problem był najprawdopodobniej w moim komputerze.

Podłączyłem drugi monitor po VGA do portu który był na płycie głównej. A tak podobno nie wolno. Nawet porty USB zaczęły mi szwankować. Po odłączeniu go problem się rozwiązał. 

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Maciek56 super, że udało się rozwiązać problem - powodzenia w dalszych eksperymentach 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

U mnie ten sam problem

Podczas pierwszego startu systemu RPi 4B pojawia się taki komunikat:

Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(179,2)

Konfiguracja RPI 4B z Raspbian Buster with desktop podłączone kablem HDMI do monitora Samsung

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@marco witam na forum 🙂 Czy masz możliwość sprawdzenia tej konfiguracji z innym monitorem (lub bez)? Z wcześniejszej wiadomości wynika, że ten problem występował tylko przy konkretnej konfiguracji sprzętu (i właściwie nie wiadomo co dokładnie go powodowało).

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Hej, mam taki problem, że pod Win10 nie do końca widzi mi konwerter USB-Uart. Poniżej wklejam screen. Czy to wina walniętego sterownika czy może samo dongle może być zepsute? Samo RPi działa bez zarzutu i po SSH nie ma żadnego problemu żeby się połączyć.

 

Fail.PNG

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Bajur1447 witam na forum!

Wygląda jakby sterownik był nie do końca poprawny. Win10 dość dobrze radzi sobie z automatycznym wyszukiwaniem sterowników, więc spróbuj zaktualizować, a jak nie to w internecie poszukaj od producenta.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam, jestem początkującym i mam problem z moim Raspberry Pi 4B.  Mój komputer nie wykrywa mojej malinki a robiłem wszystko zgodnie z kursem. Testowałem również na innym komputerze i również jej nie wykrywa. Proszę o pomoc. W załączniku daje komunikaty które się mi wyświetlają gdy podłączam malinkę przez UART. Z góry dziękuje. 

forbott.png

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@hantercv witam na forum 🙂 Pokaż proszę dla pewności zdjęcie Twojego połączenia - może wypatrzymy coś na RPi lub na konwerterze.

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@hantercv z tego co widzę to brakuje zasilania - nie podłączyłeś zasilacza do Raspberry Pi. To tylko do zdjęcia czy faktycznie go nie podłączałeś?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@hantercv spróbuj podłączyć sam konwerter usb-uart do komputera i sprawdź, czy Windows poprawnie go wykrywa. Jeśli nie to nie ma sensu podłączać malinki, najpierw musisz mieć wirtualny port COM, a na zdjęciu wygląda na problem ze sterownikami.

Jeśli windows nie wykrywa konwertera, to najlepiej spróbować z innym komputerem - możliwe że jest to uszkodzony układ, ale w 99% przypadków problem jest po stronie oprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker nie podłączyłem go bo tak robiłem jak w jest w kursie, że potem się  go podłącza . I testowałem również z podłączonym, ale nie działa w obu przypadkach.

@Elvis podłączyłem sam konwerter i wyświetla się ten sam komunikat który zamieściełm. A sterownik zaktualizowałem i piszę, że dlatego urządzenia są najlepsze sterowniki. Również testowałem na kilku komputerach i różnych portach USB.

Również dołączam opis tego konwertera który znalazłem w panelu sterowania . Piszę w statusie, że jest błąd sterownika. I próbowałem ściągnąć sterownik i oprogramowanie które są na stronie bootlanda do tego konwertera https://www.waveshare.com/wiki/PL2303-USB-UART-Board_Software . Ale wyskakuje mi błąd (również go dołączam). I właśnie nie wiem jaka aplikacja jest mi potrzebna by to włączyć.

2020-01-02 (2).png

2020-01-02 (1).png

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na to, że po prostu nie zainstalowałeś sterownika. Plik .7z to archiwum, podobnie jak .zip, albo .rar. Drugi błąd to informacja, że nie masz programu do rozpakowania tego archiwum - możesz pobrać i zainstalować darmowy: https://www.7-zip.org/7z.html

Jak rozpakujesz .7z i zainstalujesz sterownik to powinno działać.

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...