Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #5 - instalacja/komunikacja przez UART

Pomocna odpowiedź

11 godzin temu, hantercv napisał:

@Treker nie podłączyłem go bo tak robiłem jak w jest w kursie, że potem się  go podłącza . I testowałem również z podłączonym, ale nie działa w obu przypadkach.

Tak dla formalności - konwerter powinno się podłączać do RPi przy wyłączonym zasilaniu (dla bezpieczeństwa), ale później już normalnie podpinamy też zasilanie dla Raspberry Pi, bo bez niego układ nie ruszy 🙂 Daj znać czy powyższa porada Elvisa pomogła 😉

• 2 miesiące później...
(edytowany)

Mam kartę SD z zestawu. Włożyłem do komputera i pojawił się dysk RECOVERY a nie boot , nie ma tam żadnego config.txt . Kartę wkładam do malinki , podłączam konwerter ustawiam PuTTY tak jak jest w kursie uruchamiam ,podłączam zasilacz  i nic się nie dzieje przez 3 minuty. Odłączam zasilanie biorę kartę i widzę to :

IMG_20200305_193909.thumb.jpg.f6311b9072d68e05545d26f920d462d8.jpg

Nagle znikło kilkanaście GB pamięci i pojawił sie dysk o pojemności 31,9MB.

Da się jakoś naprawić tą kartę ?

Edit : dobra , już sobie poradziłem.

Edytowano przez jas123
  • 4 tygodnie później...
(edytowany)

Pomocy, wpisałem komendę sudo shutdown now na moim raspberry Pi 4 lecz pojawił się jedynie komunikat "Power down" i już nic więcej nie mogę wpisać, a kontrolki wciąż się świecą

Update: wgrałem system drugi raz z nadzieją, że to pomoże, ale nic z tego, ten sam problem, a nie chcę uszkodzić rpi

Edytowano przez D3binski

@D3binski a jak masz włożoną kartę i podłączasz zasilanie to jak zachowują się diody? Z sekwencji mignięć da się odczytać rodzaj awarii.

Dnia 27.03.2020 o 21:49, D3binski napisał:

ale nic z tego, ten sam problem

Nie do końca rozumiem jakie są objawy - nic się nie uruchamia? Czarny ekran, tęcza?

• 6 miesiące później...

Po zainstalowaniu OS na karcie SD odnalazłem zgodnie z instrukcją plik config.txt ale tam nie było linijki z "uart_enable=0"

Oczywiście po podłączeniu raspi po USB konsola nie działała. Dopiero jak odpaliłem konsolę po HDMI i wszedłem w konfigurację sudo rasp-config to włączyłem UART i wszytko zadziałało.

Może warto w kursie poprawić że przy obecnym OS na raspi nie można odpalić UART w pliku config.txt ?

Pozdrawiam

SL

@Roadking witam na forum 🙂 

10 godzin temu, Roadking napisał:

ale tam nie było linijki z "uart_enable=0"

A kto mówi że mu musi być? W kursie jest napisane:

Cytat

Gdy plik się otworzy dodajemy na jego końcu jedną linijkę:

enable_uart=1

Plik powinien wyglądać wtedy mniej więcej następująco:

A otwórz teraz kartę i zobacz czy dodanie przez GUI z podłączonym monitorem nie dopisało tej linii. 😉 

• 2 miesiące później...

Cześć, mam pytanie o piny 5V. W kursie jest informacja, że "Podłączenie 5V do pinów malinki może spowodować jej nieodwracalne uszkodzenie!"

Czyli podłączenie wnetylatora 5V do pinu 5V i GND może spowodować uszkodzenie malinki?

Pozdrawiam,

Piotr

@hybrid_man witam na forum 🙂

20 minut temu, hybrid_man napisał:

Czyli podłączenie wnetylatora 5V do pinu 5V i GND może spowodować uszkodzenie malinki?

To jest całkowicie bezpieczne, bo po prostu zasilisz wentylator z tych pinów. uszkodzić malinkę można bardzo łatwo, gdy do pinów RPi poda się 5 V. Czyli np. jakbyś podłączył do pinu 5 V przewód i dotknął nim w inny GPIO. Analogicznie jakbyś podłączył do RPi "coś" co poda na GPIO napięcie 5 V (np. jakiś czujnik). W takiej sytuacji RPi zostanie najpewniej uszkodzone.

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich!
Po raz kolejny potrzebuję pomocy grona bardziej doświadczonych kolegów 🙂 Natrafiłem otóż na taki problem że mój menedżer urządzeń nie pokazuje mi portów com, nawet gdy poproszę go ładnie o pokazanie ukrytych opcji. Korzystam z Windows 10 64bit.  Wykrywa mi jedynie USB-Serial Controller w Innych urządzeniach. Czerwona dioda zasilania na konwerterze pali się. Jak mogę to obejść?

• 2 miesiące później...
(edytowany)

Hej, 

chcę pierwszy raz uruchomić swoją malinkę przez UART. Robię wszystko po kolei z kursu #5, uruchamiam terminal przez Putty, dalej podłączam zasilanie do malinki i nic się nie dzieję, nie widzę komunikatów startującego systemu, a czekam 10 min. 

Czy ktoś może wie dlaczego tak się dzieje? Dodam, że UART podłączony jak w kursie.

EDIT:

Już sam to ogarnąłem. Błąd zrobiłem taki, że w notepad zapisałem, aby można było uruchomić urządzenie przez UART, a nie kliknąłem save :))

Edytowano przez p4w31
  • Lubię! 1

Cześć wszystkim,

czy mogę zrobić kurs #7 przy pomocy UART? 

chciałem teraz tak zrobić, lecz utknąłem przy wpisaniu adresu IP malinki w VNC Viewer. Nie wiem jak połączyć malinkę z ruterem przez wifi.

Dziękuję za cierpliwość w stosunku do mnie. Wiem, że dużo nauki przede mną i jestem wdzięczny za odpowiedzi do moich pytań 🙂

(edytowany)

Jeśli nie podłączyłeś Rpi do wifi to połącz się przez UART wpisz w konsoli:

sudo raspi-config

potem wybierz "network options" i dalej "wifi". Wpisz nazwę sieci, hasło i powinieneś być podpięty do sieci.

Następnie w konsoli: ifconfig

i masz IPv4 Adress to twoje ip

Edytowano przez PiotrekEl
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...