Treker (Damian Szymański) Styczeń 3, 2020 Udostępnij Styczeń 3, 2020 11 godzin temu, hantercv napisał: @Treker nie podłączyłem go bo tak robiłem jak w jest w kursie, że potem się go podłącza . I testowałem również z podłączonym, ale nie działa w obu przypadkach. Tak dla formalności - konwerter powinno się podłączać do RPi przy wyłączonym zasilaniu (dla bezpieczeństwa), ale później już normalnie podpinamy też zasilanie dla Raspberry Pi, bo bez niego układ nie ruszy Daj znać czy powyższa porada Elvisa pomogła
jas123 Marzec 5, 2020 Udostępnij Marzec 5, 2020 (edytowany) Mam kartę SD z zestawu. Włożyłem do komputera i pojawił się dysk RECOVERY a nie boot , nie ma tam żadnego config.txt . Kartę wkładam do malinki , podłączam konwerter ustawiam PuTTY tak jak jest w kursie uruchamiam ,podłączam zasilacz i nic się nie dzieje przez 3 minuty. Odłączam zasilanie biorę kartę i widzę to : Nagle znikło kilkanaście GB pamięci i pojawił sie dysk o pojemności 31,9MB. Da się jakoś naprawić tą kartę ? Edit : dobra , już sobie poradziłem. Edytowano Marzec 6, 2020 przez jas123
D3binski Marzec 27, 2020 Udostępnij Marzec 27, 2020 (edytowany) Pomocy, wpisałem komendę sudo shutdown now na moim raspberry Pi 4 lecz pojawił się jedynie komunikat "Power down" i już nic więcej nie mogę wpisać, a kontrolki wciąż się świecą Update: wgrałem system drugi raz z nadzieją, że to pomoże, ale nic z tego, ten sam problem, a nie chcę uszkodzić rpi Edytowano Marzec 28, 2020 przez D3binski
Gieneq Marzec 30, 2020 Udostępnij Marzec 30, 2020 @D3binski a jak masz włożoną kartę i podłączasz zasilanie to jak zachowują się diody? Z sekwencji mignięć da się odczytać rodzaj awarii. Dnia 27.03.2020 o 21:49, D3binski napisał: ale nic z tego, ten sam problem Nie do końca rozumiem jakie są objawy - nic się nie uruchamia? Czarny ekran, tęcza?
Roadking Październik 15, 2020 Udostępnij Październik 15, 2020 Po zainstalowaniu OS na karcie SD odnalazłem zgodnie z instrukcją plik config.txt ale tam nie było linijki z "uart_enable=0" Oczywiście po podłączeniu raspi po USB konsola nie działała. Dopiero jak odpaliłem konsolę po HDMI i wszedłem w konfigurację sudo rasp-config to włączyłem UART i wszytko zadziałało. Może warto w kursie poprawić że przy obecnym OS na raspi nie można odpalić UART w pliku config.txt ? Pozdrawiam SL
Gieneq Październik 16, 2020 Udostępnij Październik 16, 2020 @Roadking witam na forum 10 godzin temu, Roadking napisał: ale tam nie było linijki z "uart_enable=0" A kto mówi że mu musi być? W kursie jest napisane: Cytat Gdy plik się otworzy dodajemy na jego końcu jedną linijkę: enable_uart=1 Plik powinien wyglądać wtedy mniej więcej następująco: A otwórz teraz kartę i zobacz czy dodanie przez GUI z podłączonym monitorem nie dopisało tej linii.
hybrid_man Styczeń 2, 2021 Udostępnij Styczeń 2, 2021 Cześć, mam pytanie o piny 5V. W kursie jest informacja, że "Podłączenie 5V do pinów malinki może spowodować jej nieodwracalne uszkodzenie!" Czyli podłączenie wnetylatora 5V do pinu 5V i GND może spowodować uszkodzenie malinki? Pozdrawiam, Piotr
Treker (Damian Szymański) Styczeń 2, 2021 Udostępnij Styczeń 2, 2021 @hybrid_man witam na forum 20 minut temu, hybrid_man napisał: Czyli podłączenie wnetylatora 5V do pinu 5V i GND może spowodować uszkodzenie malinki? To jest całkowicie bezpieczne, bo po prostu zasilisz wentylator z tych pinów. uszkodzić malinkę można bardzo łatwo, gdy do pinów RPi poda się 5 V. Czyli np. jakbyś podłączył do pinu 5 V przewód i dotknął nim w inny GPIO. Analogicznie jakbyś podłączył do RPi "coś" co poda na GPIO napięcie 5 V (np. jakiś czujnik). W takiej sytuacji RPi zostanie najpewniej uszkodzone.
Sethis Styczeń 18, 2021 Udostępnij Styczeń 18, 2021 Witam wszystkich! Po raz kolejny potrzebuję pomocy grona bardziej doświadczonych kolegów Natrafiłem otóż na taki problem że mój menedżer urządzeń nie pokazuje mi portów com, nawet gdy poproszę go ładnie o pokazanie ukrytych opcji. Korzystam z Windows 10 64bit. Wykrywa mi jedynie USB-Serial Controller w Innych urządzeniach. Czerwona dioda zasilania na konwerterze pali się. Jak mogę to obejść?
Gieneq Styczeń 19, 2021 Udostępnij Styczeń 19, 2021 @Sethis a próbowałeś pobierać sterowniki do konwertera? 1
Sethis Styczeń 23, 2021 Udostępnij Styczeń 23, 2021 @Gieneq Wielkie dzięki! Podziałało. Czynność tak trywialna a i tak człowiek zapomni 1
p4w31 Marzec 29, 2021 Udostępnij Marzec 29, 2021 (edytowany) Hej, chcę pierwszy raz uruchomić swoją malinkę przez UART. Robię wszystko po kolei z kursu #5, uruchamiam terminal przez Putty, dalej podłączam zasilanie do malinki i nic się nie dzieję, nie widzę komunikatów startującego systemu, a czekam 10 min. Czy ktoś może wie dlaczego tak się dzieje? Dodam, że UART podłączony jak w kursie. EDIT: Już sam to ogarnąłem. Błąd zrobiłem taki, że w notepad zapisałem, aby można było uruchomić urządzenie przez UART, a nie kliknąłem save :)) Edytowano Marzec 29, 2021 przez p4w31 1
Gieneq Marzec 30, 2021 Udostępnij Marzec 30, 2021 @p4w31 Takie błędy ciężko znaleźć Dobrze, że się udało 1
p4w31 Marzec 30, 2021 Udostępnij Marzec 30, 2021 Cześć wszystkim, czy mogę zrobić kurs #7 przy pomocy UART? chciałem teraz tak zrobić, lecz utknąłem przy wpisaniu adresu IP malinki w VNC Viewer. Nie wiem jak połączyć malinkę z ruterem przez wifi. Dziękuję za cierpliwość w stosunku do mnie. Wiem, że dużo nauki przede mną i jestem wdzięczny za odpowiedzi do moich pytań
PiotrekEl Marzec 30, 2021 Udostępnij Marzec 30, 2021 (edytowany) Jeśli nie podłączyłeś Rpi do wifi to połącz się przez UART wpisz w konsoli: sudo raspi-config potem wybierz "network options" i dalej "wifi". Wpisz nazwę sieci, hasło i powinieneś być podpięty do sieci. Następnie w konsoli: ifconfig i masz IPv4 Adress to twoje ip Edytowano Marzec 30, 2021 przez PiotrekEl 2
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »