Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #8 - praca w konsoli, podstawy Linuksa

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Zdecydowana większość czytelników korzysta z Windowsa i przyzwyczajona jest do środowisk graficznych. W przypadku Linuksa ważniejsza jest jednak praca z poziomu konsoli tekstowej.Pora na przyspieszony kurs podstaw Linuksa. Najważniejsze komendy, funkcje oraz programy, które są konieczne do pracy z Raspberry Pi.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• 2 tygodnie później...

Garść uwag do 8 części kursu:

- https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/terminal;7535.html ; - "Dostęp do terminalu..."

- "Jeśli podłączyliśmy naszą malinkę do monitora, możemy uruchomić emulator terminala." ale możemy też uruchomić tty1 naciskając Ctrl+Alt+F1 ;

- emulator możemy też uruchomić skrótem Ctrl+Alt+T

- natomiast jak już uruchomiliśmy emulator terminala to dobrze wiedzieć, że "kulturalnie" wychodzimy z niego przez wpisanie exit lub naciśniecie Ctrl+D ;

- "Listę wszystkich wydanych wcześniej poleceń zobaczymy wpisując polecenie:" history, warto by wspomnieć, że history -c kasuje/czyści historię naszych działań w konsoli.🙂

-jeżeli mamy "spolonizowany" system to część komunikatów będzie po polsku.

Ogólnie super wyłożone podstawy, tak trzymać.

Ubuludzik, dzięki za miłe słowa na temat kursów i wskazówki na temat skrótów oraz dodatkowych poleceń. Na pewno przydadzą się innym forumowiczom 😉

danielo165, witam na forum! Super, miło słyszeć, że się podoba - w tym tygodniu będzie kolejna część 🙂

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
  • 10 miesiące później...
  • 1 rok później...
10 godzin temu, enikan napisał:

Czy to może jakieś pakiety trzeba odświeżyć w Raspbianie?

Raspbian i tak jest kompilowany na ARMv6, co najwyżej możesz sobie sam wszystko przekompilować na siódemkę (jak masz dużo czasu i cierpliwości).

10 godzin temu, enikan napisał:

Według tej strony:

https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bcm2711/README.md

wnioskuję że "Cortex-A72", czyli co innego niż podaje Linux

Więc uważasz, że kernel, który sczytuje sobie dane z procesora i pokazuje w cpuinfo się myli, a informacja na stronie jest bardziej wiarygodna? Jak Ci w telewizji powiedzą że białe jest czarne a czarne jest białe to komu uwierzysz, telewizji czy własnym oczom?

• Pomogłeś! 1
3 minuty temu, ethanak napisał:

możesz sobie sam wszystko przekompilować na siódemkę (jak masz dużo czasu i cierpliwości)

Na szczęście na razie nie mam takich zapędów. Wszystko działa wystarczająco dobrze. Tak się tylko zastanawiałem, bo na screenach w kursie widać nowszy procesor niż u mnie, chociaż to niby było tworzone na RPi 3. Nie wspomnę o tym, co ma być według informacji producenta...

9 minut temu, ethanak napisał:

kernel, który sczytuje sobie dane z procesora

Właśnie się zastanawiałem z czego to zczytuje. Czy faktyczny stan, czy to od kompilacji jajka zależy...

Tak czy inaczej, to tylko sprawa teoretyczna. Do nauki mam wystarczającą wersję, a jak kiedy szybkości braknie, to zaczekam na RPi 5 albo coś innego...

@ethanak dzięki! 🍺

1 minutę temu, enikan napisał:

Właśnie się zastanawiałem z czego to zczytuje

Przykładowo: ten sam system zainstalowany na dwóch różnych maszynkach (zero i trójka) pokazują różne procesory, więc raczej nie od kompilacji. Przez "ten sam" rozumiem instalację w identyczny sposób z tego samego pliku obrazu.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...