Skocz do zawartości

Kurs STM32 F1 HAL - #3 - płytka Nucleo, środowisko

Pomocna odpowiedź

• 8 miesiące później...

Po ~2 latach od zakupu zestawu zabieram się w końcu za kurs xD Mam tylko pytanie - czy są duże różnice w programowaniu F103RB oraz L4?

Te drugie płytki nie są obecnie dostępne w sprzedaży ale w kursie im poświęconym są ciekawe poruszone ciekawe tematy, które chciałbym sobie zrealizować (elementy poboczne oczywiście posiadam). Innymi słowy - czy dam radę zrealizować kurs L4 na płytce F103RB?

@Wloczykij555 mogą być problemy, ale jeżeli masz jakieś doświadczenie to coś uda Ci się zrobić. Testowałem przykłady z kursu na płytce F3 discovery i niektóre przykłady działały bezproblemowo - np. nie będzie większych dylematów z GPIO. Ale jakiś typowy sprzęt to musisz się domyśleć co zmienić, np jakby był nie ten timer.

• 1 rok później...

@SuchyMan2 po podłączeniu STLinka czyli programtora co masz na nucleo/discovery, komputer powinien wykryć urządzenie USB - czyli wyda jakiś dźwięk. Nowe STLinki sąwidoczne jako urządzenie USB kompozytowe i masz tam Mass Storage - czyli jakby pendrive do przucania binarek, masz tecz tryb CDC do komunikacji przez wirtualny port COM. Jak nie wydaje dzwieku to znaczy ze masz kabel USB tylko zasilający. Jak wyda dzwiek, to zobacz w menadżerze urządzeń czy widac jakies urzadzenia USB, stlinki, albo nowe porty COM.

(edytowany)

Wydaje dźwięk jednak komputer nie wykrywa portu. Myślę że problem jest w tym że STM32F100 discovery ma programator ST-Link V1, który nie jest obsługiwany przez nowsze oprogramowanie. Buduje stacje pogody w oparciu o BME280, zamówiłem układ z serii L4 Nucleo z nowego kursu. Mam nadzieję że nie będzie z nią problemu.

Edytowano przez SuchyMan2

@SuchyMan2 może być, nie mam doświadczenia w tym temacie. Jak masz inne nucleo, które wiesz że działa, albo programator nawet taki za 20zł, to możesz sprawdzić czy ten F1 się programuje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...