Skocz do zawartości

[Czujniki] Enkodery? Precyzyjna kontrola ruchu!

Pomocna odpowiedź

1. Zle tlumaczysz jak dzialaja enkoder w myszkach. Jak piszesz, ze jest jeden czujnik, ok, to wytlumacz mi jak wie procek w ktorym kierunku krecimy skrolem z myszki.

W myszkach są stosowane trzy-nóżkowe fototranzystory.

teraz poprawiles 😋

1. Zle tlumaczysz jak dzialaja enkoder w myszkach. Jak piszesz, ze jest jeden czujnik, ok, to wytlumacz mi jak wie procek w ktorym kierunku krecimy skrolem z myszki.

W myszkach są stosowane trzy-nóżkowe fototranzystory.

teraz poprawiles 😋

Artykuł był jeszcze nie dopracowany i dlatego prosiłem o opinie na jego temat aby uwzględnić wasze propozycje ( za które dziękuje 🙂 ) . Co udało mi się dołożyć do artykułu:

- doświadczenie z kostką 4017

- kilka zdań o enkoderach absolutnych i inkrementalnych (jeszcze dopisze pare słów)

- zdjęcia enkoderów z jednym fototranzystorem

- enkodery w myszkach

Dopisze coś jeszcze o:

-enkoderach magnetycznych

-kodzie gray'a

Czekam dalej na propozycje czy uwagi do artykułu.

• Lubię! 2
  • 4 tygodnie później...

nadal kodu nie poprawiles, zwracalem ci uwage na to w 1 moim poscie. Najlepiej zrobic to za pomoca przerwania, a nie w petli glownej dodasz pare komend i bedzie zle zczytywac obroty enkodera.

• 1 miesiąc później...

Mam kilka pytań:

1. Które enkodery są precyzyjniejsze, optyczne czy magnetyczne ?

2. Czy są jeszcze jakieś enkodery oprócz optycznych i magnetycznych?

3. Które enkodery trudniej "okiełznać"?

• 2 tygodnie później...

Im więcej dziurek jest na tarczy enkodera tym większa jest precyzja. Magnetyczne bym nie stosował (zaraz pewnie będzie masa pretensji) lepiej tradycyjne. Mniejszy koszt, napewno prostsza obsługa.

Sory za późną odpowiedź.

A coś więcej o tych magnetycznych, bo dużo informacji w internecie nie znalazłem. I proszę o odpowiedź na moje 1 pytanie, to że im więcej dziurek na tarczy w optycznych enkoderach to sobie zdaję sprawę, że są precyzyjniejsze.

Enkoder magnetyczny nie będzie mieć dwóch stanów

Wewnątrz struktury układu znajduje się procesor połączony z matrycą

czujników pola magnetycznego (czujników Hall'a). Poniżej zamieszczam również rozkład pinów oraz opisy.

I przykładowy rysunek stanów czujników

(Zielony - biegun N, czerwony - biegun S)

Czyli widać, że możemy określić kąt i prędkość obrotu, a precyzja będzie zależeć od rozdzielczości matrycy

Aha, i prosty enkoder magnetyczny można zrobić z magnesu i dwóch kontraktonów.

• Lubię! 1
  • 9 miesiące później...

Chciałby dopowiedzieć, że wielkość (małość) dziurek i czujników ma swoją ekonomiczną granicę, dlatego też dla zwiększenia precyzji czujników optycznych stosuję się przekładnie (multiplikatory). Wtedy na jeden obrót rzeczywisty wału może przypadać nawet kilkaset obrotów tarczy.

@Mihau: mi się wydaje, że ze względu na koszty, rozkład czujników będzie inny - czujniki w środku kwadratu się marnują (mogą służyć najwyżej do korekcji błędów), wystarczą te na zewnątrz. No chyba, że zakąłdamy, że wał obrotowy nie będzie dobrze umieszczony względem enkodera, ale w takim wypadku nawet dużo większa ilość enkoderów może za bardzo nie pomóc. Ale to jest już kwestia konstrukcyjna.

OldSkull, prawdopodobnie masz rację, ale jak one są dokładnie ustawione, to trzeba wyczytać w datasheecie. Mogą być np ustawione po okręgu.

W poprzednim poście chodziło mi tylko o pokazanie, że enkoder magnetyczny może być stosunkowo dokładny 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...