Skocz do zawartości

Czy z czujnika z myszki optycznej da sie zrobic enkoder liniowy?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzisiaj kolega zadał mi ciekawe pytanie. Czy z czujnika optycznego myszki da się zrobić enkoder liniowy, który wysyłal by impulsy tak jak enkoder inkrementowalny ?

Prościej mówiąc, czy da się czujnikiem myszki optycznej liczyć drogę w mm, np mierzyć ile cm materiału przesuneło się pod myszką.

Czujniki w myszkach mają optykę zogniskowaną na bardzo wąski zakres odległości. Więc jeśli ten materiał jest płaski jak blat stołu i idealnie przylega do spodu myszki, to powinno się udać. Niestety bez modyfikacji optyki raczej więcej ciężko będzie uzyskać.

Bardzo łatwo możesz przekonać się, czy taki czujnik spełnia oczekiwania - podłącz myszkę do komputera i umieść nad materiałem. Jeśli kursor będzie się przesuwał i odczyty będą zgodne z oczekiwaniami to ok.

Powiem tak. mam kompletną mysz (właściwie dolne 50%) na układzie A2051. Jeżeli elektronika na niej nie padła, to układ ten ma wyprowadzenia enkoderowe XA/XB i YA/YB. Jak dobrze pójdzie to jedyne co potrzebuję to translator poziomów 5V/24V i bezproblemowo podepnę to pod PLCka z HMI a wtedy zostaną tylko eksperymenty.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...