Skocz do zawartości

Odpowiedni mostek H

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jaki polecalibyście mostek H dla silnika 6V, prąd przy biegu wolnym 120mA, zwarcia 1.6A?

Ma być pojedynczy, najlepiej nie-SMD i miło by było, gdyby miał diody wbudowane.

Myślałem o TC4424, ale nie znam za dobrze mostków H więc proszę o radę 😉 I przy tych mostkach potrzebne są diody?, Bo w nocie nie mogę się niczego dopatrzyć, a jest niby ESD protection 4kV. Tylko pytanie, czy to się liczy.

I jeszcze jedno, czy sterowanie tymi mostkami mogłoby się odbywać przez tranzystory NPN, sterowane przez procek, bo chciałem silniki zasilać 6V, a w nocie jest ograniczenie zasilania silników do U logiki + 0.3V.

Dzięki i pozdrawiam.

I jeszcze jedno, czy sterowanie tymi mostkami mogłoby się odbywać przez tranzystory NPN, sterowane przez procek, bo chciałem silniki zasilać 6V, a w nocie jest ograniczenie zasilania silników do U logiki + 0.3V.

Nie wiem gdzie to wyczytałęś bo ja tego w nocie katalogowej nie widzę, ale pewnie chodzi o to, że silniki nie mogą być zasilane napięciem niższym niż logika układu.

Mam nadzie, że zauwazyłeś że ten układ (TC4424) to Half-Bridge czyli do sterowania silnikiem potrzebujesz dwuch takich układów.

Bo w nocie nie mogę się niczego dopatrzyć, a jest niby ESD protection 4kV

W ochronie ESD chodzi o to żeby ładunek elektrostatyczny który masz na palcach lub lutownicy nie "zabił" układu w trakcie lutowania/obmacywania go.

Może L298 będzie odpowiedni? Jest to podwójny mostek H z prądem maksymalnym 4A.

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/2/9/8/L298.shtml

• Lubię! 1
Mam nadzie, że zauwazyłeś że ten układ (TC4424) to Half-Bridge czyli do sterowania silnikiem potrzebujesz dwuch takich układów.

Ten mostek jest dual half bridge, więc jeden scalaczek w DIP8 steruje silnikiem(pełny mostek H). Zasilanie tego układu podłącza się takie jak zasilanie silników od 4,5 do 18V, a wejścia są w technologii TTL więc nie ma z tym problemu. Układ nie posiada diód zabezpieczających, więc wypadałoby je dodać. Użyłem tych mostków w Psotku2 i do chwili obecnej spisują się wyśmienicie 😅 .

• Pomogłeś! 1

Dzięki.

nes86, masz rację, z tym +0,3V to mi się pomyliło, chodzi o to że sygnały sterujące mogą być o tyle wyższe do napięcia zasilania(chyba).

Jeszcze raz dzięki zdecuduję się na te.

Sabre:

Ten mostek jest dual half bridge

Masz racje, chyba byłem jeszcze zaspany rano. Zmylił mnie ten rysunek:

Na którym jest tylko jeden HALF-BRIDGE

Sabre, mierzyłeś może spadek napięcia na tych mostkach? Bo może ślepy jestem, ale nie mogę znaleźć tego w nocie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...