Skocz do zawartości

Arduino UNO i eth Shield2, adres IP

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

mam pewien problem z arduino uno oraz ethernet shieldem 2.

chciałem zrobić prosty pomiar temperatury a następnie wyświetlić te dane w sieci, niestety układ nie działał.

Zacząłem szukać przyczyny. Pierwszym krokiem jest testowanie standardowego programu z biblioteki "Ethernet->WebSerwer".

Program powinien wyświetlać w przeglądarce stan analogowych wejść. Dodatkowo po włączeniu monitora portów szeregowych powinien pokazać adres ip urządzenia. Sama płytka bez shieldu wyświetla 0.0.0.0 po podłączeniu shielda nie wyświetla się nic - cisza na lini. Ciszę powoduje pin MOSI w złączu ICSP. Sprawdziłem to podpinając piny nie nakładając shield ale podłączając je kabelkami.

Podpięty shield bez lini MISO również pokazuje 0.0.0.0 z linią MISO nic. Zaznaczam że MISO na pinie 12 nie zmienia stanu całości (tak mi się wydaje).

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Czy istnieje możliwość uszkodzonego shielda?

Czy mogę wykonać jeszcze jakieś inne testy w celu wykluczenia/potwierdzenia innych możliwości?

Płytki zarówno arduino uno jak i shield ethernet są oryginalne.

Mam wrażenie że pominąłem coś bardzo oczywistego choć wydawało mi się że to powinno działać na zasadzie plug and play 😋

Pin MOSI służy do komunikacji twojego Arduino z shieldem. Jak go nie podłączysz, to komendy wysyłane przez twój program nie będą docierać do shielda. Zamiast tego będą wysyłane losowe wartości.

Pin MISO służy do komunikacji w drugą stronę. Jeśli go nie podłączysz, to Arduino będzie dostawać losowe wartości w odpowiedzi na swoje polecenia.

Niczego nie kombinuj. Ethernet Shield 2 jest nową płytką z innym scalakiem i nie współpracuje ze standardową biblioteką Ethernet. Musisz sobie zainstalować, najprościej poprzez wybranie opcji Szkic -> Include library -> Manage Libraries bibliotekę Ethernet 2. Znajdź ją na liście proponowanych (a jest tam ich całe mnóstwo) i kliknij. Po zainstalowaniu dostaniesz nowe przykłady z nią działające:

http://www.arduino.org/products/shields/arduino-ethernet-shield-2

• Pomogłeś! 1

no i pięknie dziękuje, po pobraniu biblioteki ethernet2 wszystko działa tak jak należy.

Nie znałem przyczyny ale podskórnie czułem że rozwiązanie jest stosunkowo proste:)

Jeszcze raz dzięki 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...