Skocz do zawartości

maksymalny kąt obrotu serwa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich serdecznie:)

Potrzebuję informacji na temat dwóch serwomechanizmów:

1. Serwo HS 5645 MG DIGI

2. Serwo HS-5475 HB DIGI

chodzi mi właściwie tak jak w temacie czyli o maksymalny kąt obrotu bo mam troszkę sprzeczne informacje:/ W dokumentacji napisano dla pierwszego serwa:"OPERATING TRAVEL: 40/ONE SIDE PULSE TRAVELING 400usec" i dla drugiego: "OPERATING ANGLE: 45 /ONE SIDE PULSE TRAVELING 400usec" czy to oznacza że te serwomechanizmy mają odpowiednio +-40 stopni i +-45 stopni maksymalnego wychylenia?

I jeszcze czy serwo Serwo HS-5475 HB DIGI jest programowalne? bo też ta informacja została pominięta w dokumentacji.

Ja jak badałem 3 rożne serwa to wszystkie miały taki sam kąt wychylenia czyli około (czyt. ponad) 180 stopni 🙂 Pewnie te też gdzie tyle mają 🙂

OPERATING ANGLE: 45 /ONE SIDE
(czyt. ponad) 180 stopni 🙂 Pewnie te też gdzie tyle mają 🙂

Jak na moje oko to 45+45≠180*

leonidas123, ja uważam, że będzie tak jak mówisz, ale poczekaj jeszcze na mądrzejszych ode mnie.

Mnie też to zawsze ciekawiło do jakiego kąta obraca się serwo. Zawsze w parametrach jest wymienione 60 stopni (np. przy prędkości serwa), ale znajomy miał serwa, które w jedną stronę obracały się o kąt 90 stopni, ale też takie, które tylko o 45 stopni. W sumie to jest uzależnione od potencjometru, ale takich info. też producent nie podaje.

Kąty wychylania są rożne i zależą od konkretnego modelu serwa/producenta, najczęściej jest to 180* (+/- 90) i 90* (+/- 45).

No właśnie to najczęściej mnie martwi. Jak ktoś potrzebuje np. te 180 stopni to musi kupować na chybił trafił, bo znajomy się tak przejechał na tym? Skąd te informacje pobierać?

A z tymi cyfrówkami to nie jest tak, że się programuje max. kąt wychylenia?

leonidas123, mógłbyś podać link do dokumentacji, którą czytałeś, bo nie mogę żadnej znaleźć.

Proszę bardzo linki do dokumentacji:

http://www.hitecrcd.com/product_file/file/88/hs5645.pdf

http://www.hitecrcd.com/product_file/file/86/HS5475HB.pdf

Dokumentacja ze strony producenta więc godna zaufania ale jej jakość dramatyczna:/

A ja potrzebuje pewnej informacji ponieważ serwa będą wykorzystywane do budowy manipulatora więc pasuje mieć tam te 180* może deczko mniej.

Może ktoś ma takie serwomechanizmy i się wypowie?

• 2 tygodnie później...

w dokumentacji są pewnie wychylenia podane dla maksymalnych wychyleń ale takich jakie można uzyskać za pomocą radia a po podłączeniu do generatora to dwa różne serwa podłączałem i miały po 180 stopni 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...