Skocz do zawartości

Komunikacja bezprzewodowa na niewielką odległość, małe paczki danych, za to stabilna oraz LE

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,
tworzę urządzenie, w którym w pewnym miejscu będzie występowała potrzeba bezprzewodowej transmisji pomiędzy dwoma podzespołami z mikrokontrolerami. Poszukuję do tego celu najlepszej metody, mając na uwadze kilka punktów, którymi się przede wszystkim kieruje, są to:

- przesyłane będą małe paczki danych, ok. 30B z częstotliwością ok. 50 razy na sekundę,
- odległość to ok. 10 metrów, możliwe, że nie wszędzie uda się wyprowadzić antenę na zewnątrz ze stalowej konstrukcji, ale raczej będzie taka możliwość,
- musi to być w miarę low energy, kalkuluje sobie, żeby nie przekraczało to ok. 20mA, im mniejszy pobór tym lepiej, ale te 10 - 20mA byłoby jeszcze akceptowalne,
- musi być stabilne, żeby na tej odległości 10 metrów nie dochodziło do jakichś niespodziewanych rozłączeń urządzenia, jeżeli już dojdzie to, żeby była możliwość ponownego automatycznego połączenia,
- żeby było w miarę proste do implementacji i raczej coś z tańszych rozwiązań i dostępnych na rynku.

Biorąc pod uwagę punkty, które tutaj rozpisałem co byście mieli do polecenia, czego byście użyli mając do spełnienia powyższe punkty?

Moduł Bluetooth HC-06, tylko pobór ma większy (ok. 50mA), nie wiem na ile istotnym kryterium jest pobór. Ewentualnie HC-08 i HC-10, wg. specyfikacji są to moduły BLE, ale ta sama specyfikacja podaje maksymalny zasięg 10m.

A może dobry stary NRF21L01+? Pobiera mniej niż 1mA w uśpieniu, do około 12mA w czasie nadawania. Nadaje pakiety z sumami kontrolnymi i automatycznie powtarza jak nie dojdą. Klony gotowych modułów do nabycia u ulubionego chińskiego dealera już od 50 centów (choć jak to ma być niezawodne, to trzeba się rozejrzeć za czymś mniej podejrzanym).

Okej, zapomniałem jeszcze o jednym punkcie, który będzie dla mnie istotny w najbliższym czasie, czyli możliwość łączenia się mastera nie z jednym, a z kilkoma (dwoma lub trzema) urządzeniami slave, co w takim wypadku? Zależy mi na tym, by działo się to w miarę szybko, żeby to przełączanie pomiędzy jednym a drugim slave nie trwało dłużej niż kilkanaście milisekund.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...