Skocz do zawartości

Arduino Mega 2560 Klon i Windows 10

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Zakupiłem klon Arduino oparty na układzie 2560 ale niestety nie mogę się z nim połączyć.

Czy problemem może być windows 10 na którym pracuję?

Urządznie po podłączniu do USB zostaje wykryte ale nie rozpoznane 🙁.

W przypadku klona Arduino NANO takich problemów nie ma 🙁

Proszę o pomoc.

Jak to nierozpoznane? Arduino IDE krzyczy, czy Windows że nie może rozpoznać urządzenia i zainstalować sterowników? Używam Win10 i nie miałem problemu z żadnym Arduino bądź klonem, więc to nie wina systemu raczej.

No właśnie urządzenie nie zostało rozpoznane 🙂

Wkładając urzadzenie do USB windows widzi urządzenie ale go nie rozpoznaje. Przez to nie mogę się również z nim połączyć za pomocą IDE.

Próbowałem instalacji sterowników z chińskiej strony:

http://www.wch.cn/download/CH341SER_EXE.html

Ale podczas próby instalacji wywalany jest błąd i sterowniki nie zostają zainstalowane.

Na innym PC gdzie mam zainstalowany Windows 7 po instalacji chińskich sterowników moja płytka działa poprawnie.

Tak jak wspomniałem sprawa jest o tyle dziwna, że wersja NANO działa poprawnie, a MEGA2560 już nie 😉

Jakieś pomysły??

Dodam jeszcze, że w 10 wyłączyłem wymaganie dotyczące podpisu cyfrowego sterów...

-------

Edit. 1

Testowałem dosłownie przed chwilą kolejny plik ze sterownikami, i mimo iż sterowniki zostały zainstalowane, to po podpięciu arduino do portu USB, wyskoczył Blue Screen...

Wychodzi na to, że ma moim sprzęcie w przypadku windowsa 10 Arduino nie zadziała 🙁

Jesteś pewien, że to jest Arduino? Może to jednak jest jakiś klon. Jeśli tak, to sprawdź jakiego układu używa do komunikacji przez USB. Nie instaluj chińskich wirusów z losowych stron, tylko wejdź na stronę producenta tego układu i pobierz właściwe sterowniki stamtąd.

Albo po prostu programuj z RaspberryPi i problem z głowy.

Jesteś pewien, że to jest Arduino? Może to jednak jest jakiś klon. Jeśli tak, to sprawdź jakiego układu używa do komunikacji przez USB. Nie instaluj chińskich wirusów z losowych stron, tylko wejdź na stronę producenta tego układu i pobierz właściwe sterowniki stamtąd.

Albo po prostu programuj z RaspberryPi i problem z głowy.

To jest klon 🙂 z ładnym napisem "made in china" 😋

Zgadzam się odnośnie tych sterowników, ale skoro udało się uruchomić układ na innym lapku uzywajac tych samych plikow to czemu akurat na moim lapku to nie działa?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...