Skocz do zawartości

Sekwencja wyłączająca robota po naduszeniu przycisku.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Buduje robota zdalnie sterowanego z modułów HC-12 i mam już prawie cały program tylko ni cholery nie wiem jak napisać sekwencje, która po naciśnięciu przycisku ustawi 7 serw w określonym położeniu po czym robot się wyłączy.

Jakby ktoś mógł napisać przykładowy program z wykorzystaniem właśnie modułów HC-12 to pomógłby mi bardzo.

Z góry

Dzięki

• 2 tygodnie później...

No właśnie w tym problem, że niczego nie próbowałem bo nie wiem jak napisać program zdalnie wyłączający arduino, a na internecie nigdzie niewidze żadnych poradników dotyczących tego.

Dlatego chciałbym, żeby mi ktoś napisał przykładowy program tutaj.

TurBan, a co dokładnie kryje się pod hasłem "po czym robot się wyłączy" - na czym polega to wyłączenie? Chcesz odłączyć dopływ zasilania?

Chodzi mi o program w którym po naduszeniu przycisku zostanie wysłany sygnał z modułów hc-12 do robota, który go wyłączy. Tylko, że właśnie nie wiem jak napisać taki program, a na internecie nie moge znaleźć

Jeśli włącznik masz mechaniczny bistabilny to zasilania ne wyłączysz, no chyba że dodasz jakiś przekaźnik.

Jeśli masz włącznik monostabilny to można coś pokombinować.

No chyba że nie chodzi Ci fizycznie o wyłączenie robota tylko np zatrzymanie silników ale tego to nie wiemy bo nic nie napisałeś.

TurBan, jeszcze raz ponawiam moje pytanie: co dla Ciebie oznacza wyłączenie robota?

Chcesz go tylko zatrzymać w miejscu czy faktycznie wyłączyć (odłączając zasilanie)?

TurBan, najprościej byłoby w takim razie zasilać całość przez przekaźnik. Wtedy Arduino ustawiałoby na swoim pinie logiczne 0, co rozłączałoby przekaźnik i natychmiast wyłączało cały pojazd. Nie będziesz miał wtedy jednak możliwości, aby zdalnie go włączyć (bo Arduino samo odetnie sobie zasilanie). Musiałbyś do tego stworzyć osobny, energooszczędny układ, który zajmowałby się tylko rozłączaniem i włączaniem zasilania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...