Skocz do zawartości

Wyświetlacz 59.05A04.006 + Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hello, w związku z tym, że dzieciaki gdzieś wyszperały moją starą nawigację NavRoad NR56BF o której całkiem zapomniałem, to mam teraz ekran o symbolu takim jak w tytule. Nie za wiele na jego temat wie wujek Gooogle(nic), da się to to jakoś ożywić przy pomocy arduino? Wyprowadzenia ma na taśmie chyba ze 60 ścieżek 🤯 Oczywiście mam też całą elektronikę z tej navi...

Jeśli jest ~60 ścieżek, to raczej jest to "goły" LCD bez drivera — a nie jak te hobbystyczne wyświetlacze, z wbudowanym chipem który ma swoją pamięć i zajmuje się sterowaniem wyświetlaczem. A to oznacza, że żeby cokolwiek wyświetlić, musisz podawać na te wszystkie ścieżki dane z dokładnie dopasowaną do wyświetlacza częstotliwością — bo on je po prostu wyświetla w tym miejscu, w którym akurat mu skanowanie wypadnie. Moim zdaniem gra nie warta świeczki, tym bardziej, że za kilkanaście złotych kupisz dobrze udokumentowany wyświetlacz z interfejsem SPI i gotowymi bibliotekami.

No chyba, że chcesz się bawić. Chyba niektóre STM32 mają wbudowany driver do takich wyświetlaczy...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...