Skocz do zawartości

Arduino Uno/Mega + servomechanizmy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu "bawię się" na płytce Arduino Uno, lecz teraz muszę zasięgnąć opinii.

W planach mam zrobienie projektu, w którego skład będzie wchodzić dziesięć serwomechanizmów (każdy sterowany oddzielnym potencjometrem). I tutaj mam pytanie. Czy płytka Arduino Mega2560 umożliwi mi jednoczesne podpięcie do niej dziesięciu serwomechanizmów oraz dziesięciu potencjometrów, tak aby wszystko działało?

Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć czy Arduino Mega bardzo różni się od Uno? Chodzi mi głównie o to czy kod programu będzie się różnił (pomijam zmiany takie jak dostosowanie podłączenia pinów)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cześć, poczytaj o MEGA, ile ma wejść analogowych, ile wyjść PWM, będziesz wiedział ile podepniesz bez problemu. Kod nie różni się niczym na MEGA i UNO.

Pozdrawiam

Cześć.

Dokumentacja Twoim największym przyjacielem 😉. Warto ją czytać, bo to o co pytasz jest tam napisane wprost.

Arduino Mega ma 16 wejść analogowych, więc da się podłączyć 10 potencjometrów jednocześnie.

Zgodnie z opisem biblioteki do sterowania serwomechanizmami, w przypadku Arduino Mega możesz wysterować 48 serw.

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...