Skocz do zawartości

Xilinx SoC: MYIR MYS-7Z007S-C-S (jednopłytkowy komputer FPGA w niezłej cenie)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

nareszcie pojawił się w sprzedaży w polskim sklepie moduł SoC oparty na układzie Xilinxa -

MYIR MYS-7Z007S-C-S w przystępnej cenie.

MYIR MYS-7Z0007S-C to moduł komputera jednopłytkowego opartego na układzie Xilinx XC7Z007S-1CLG400C (Zynq-7007S). Oto link do tego zestawu:

https://kamami.pl/komputery-sbc/569426-myir-mys-7z007s-c-s-z-ukladem-xilinx-xc7z007s-1clg400c.html

Jeśliby porównać ten układ uruchomieniowy z zestawami opartymi na układach Altery/Intela, to najbardziej zbliżony (z dostępnych w polskim sklepie) jest Terasic DE0-Nano-SoC Kit:

https://kamami.pl/zestawy-uruchomieniowe/558403-terasic-de0-nano-soc-kit-zestaw-startowy-z-ukladem-fpga-z-rodziny-altera-cyclone-v-soc.html

Zestaw: MYIR MYS-7Z0007S-C to CPU - jednordzeniowy procesor oparty na rdzeniu Cortex-A9, który może pracować z maksymalną częstotliwością 667 MHz oraz układ FPGA Artix-7. Komputer jest wyposażony w 512 MB pamięci DDR3 SDRAM, 4 GB pamięci eMMC oraz 16 MB pamięci QSPI Flash. Co ważne układ ma interfejs Ethernet i można na nim uruchomić Linuxa 😅

Zestaw kosztuje 379 PLN co jest pewnym nowum, bo dotychczas najtańszy dostępny zestaw SoC Xilinxa AES-MINIZED-7Z007-G był w cenie 609 PLNL:

https://kamami.pl/zestawy-uruchomieniowe/565578-aes-minized-7z007-g-plytka-rozwojowa-z-ukladem-zynq-xc7z007s-xilinx.html

Proszę nie traktować tego postu jako reklamy - po prostu jestem mocno podekscytowany tym nowy zestawem FPGA i jego ceną.

Nie wiem jak Wy ale ja zamierzam odłożyć trochę kasy, aby móc kupić ten zestaw 😉

Pozdrawiam

Ej tam... Kupiłem sobie ostatnio NanoPi Neo - jest ethernet, jest usb, pinologia kompatybilna z rpi, czterordzeniowy H3...

Cena 69 PLN za wersję 512M.

Na razie się bawię, ale taki pizdryk podłączony do ładowarki od hujoweja to bardzo fajna sprawa!

Ciekawie wygląda ten MYIR. Niestety po moich próbach z płytkami Zybo mam pewne obawy czy dam radę wykorzystać możliwości tego procesora.

A co do NanoPi to proszę... to przecież grałka udająca płytkę ewaluacyjną. Też mi się podobało przez pierwsze 10 min. , później trafiła na półkę z płytkami koszmarkami (chociaż sam pomysł fajny).

Ciekawie wygląda ten MYIR. Niestety po moich próbach z płytkami Zybo mam pewne obawy czy dam radę wykorzystać możliwości tego procesora.

Cześć Elvis,

ja cały czas rozglądam się za płytką na której mógłbym zrobić "proof of concept" dla koparki Etherum. Co prawda w tym zestawie mało pamięci 512 MB DDR3 (no i dość wolna ta pamięć), ale pierwsze testy prototypu dało by się zrobić. No i możliwość uruchomienia Linuxa to fajny "ficzer".

BTW: odnośnie NanoPi nie mam zdania, bo nigdy nie używałem.

Pozdrawiam

Niestety nie znam się na koparkach kryptowalut. Moim zdaniem Zynq to super platforma do stawiania linuxa z własnymi peryferiami napisanymi w HDL-u. Są co prawda inne, ale jakoś Xilinx mi najbardziej podpasował. Niestety po przejściu przez ZynqBook-a doszedłem do wniosku że naukę trzeba zaczynać o łatwiejszych rzeczy - i Elbert bardzo mi się podoba, a na Zynq może kiedyś przyjdzie pora.

Natomiast co do płytek ewaluacyjnych to jestem ich wręcz kolekcjonerem, niestety NanoPi okazało się jedną z największych porażek. Ta płytka została tak kiepsko zaprojektowana, że ciepło nie ma którędy się rozejść - zostaje solidny radiator albo chłodzenie aktywne. Najgorsze jest jednak oprogramowanie. Przykładowo Raspberry 3 potrafi się dobrze rozgrzać, ale nieużywane jest zupełnie zimne. Niestety w przypadku NanoPi nawet nieużywany procesor wymaga chłodzenia. Co moim zdaniem zupełnie dyskfalifikuje poniekąd ciekawy projekt. W każdym razie porównywanie Zynq-a z NanoPi jest stanowczo niestosowne 😉

FlyingDutch, zareklamowałeś te płytki MYIR i nie mogłem się powstrzymać - zamówiłem, przyszła, ale muszę przyznać że pierwsze wrażenie mocno mieszane. Na plus - w zestawie jest karta SD, to niespotykany, chociaż niedrogi bajer.

Natomiast na minus:

* brak wbudowanego JTAG-a, trzeba będzie dokupić

* brak wyprowadzonych pinów, trzeba dokupić przejściówkę http://www.myirtech.com/list.asp?id=570

Więc płytka fajna, ale to pewnie początek wydatków. Wychodzi na to, że Zybo w wersji studenckiej bardziej się opłaca na początek.

FlyingDutch, zareklamowałeś te płytki MYIR i nie mogłem się powstrzymać - zamówiłem, przyszła, ale muszę przyznać że pierwsze wrażenie mocno mieszane. Na plus - w zestawie jest karta SD, to niespotykany, chociaż niedrogi bajer.

Natomiast na minus:

* brak wbudowanego JTAG-a, trzeba będzie dokupić

* brak wyprowadzonych pinów, trzeba dokupić przejściówkę http://www.myirtech.com/list.asp?id=570

Więc płytka fajna, ale to pewnie początek wydatków. Wychodzi na to, że Zybo w wersji studenckiej bardziej się opłaca na początek.

Cześć Elvis,

to, że będzie potrzebna przejściówka to się domyślałem, ale, że brak JTAG'a to zaskoczenie.

Ale przynajmniej na przejściówce jest złącze do kamery - będziesz mógł popróbować obróbki obrazu 🙂

Jestem bardzo ciekaw dalszych wrażeń z pracy z tym układem. Czy masz już jakieś pomysły jakie projekty chciałbyś na niej wykonać?

Z ciekawością będę oczekiwał na twoje opisy doświadczeń z tym układem. Ciekawe jak dopracowany będzie Linux dla tej płytki. Do syntezy domyślam się, że potrzebne będzie Vivado. Ja odkładam kasę na ten zestaw (może przy następnej wypłacie będę mógł ja kupić).

Pozdrawiam

[ Dodano: 25-02-2018, 11:19 ]

Cześć Elvis,

daj znać, jak dotrą już te brakujące komponenty. Nie mogę się już doczekać opisu uruchomienia zestawu 😉

Pozdrawiam

Płykę już mam, tylko nie wiem co napisać. W sumie po rozpakowaniu i obejrzeniu zestawu odłożyłem na półkę...

Opis uruchomienia w skrócie:

Zamówiłem dwa zestawy, nie miałem czasu wczytywać się w specyfikację więc na szybko wybrałem najtańszy, czyli podstawową wersję z XC7Z007S na pokładzie oraz najdroższy - pełny zestaw z dodatkami oraz układem XC7Z010.

Zamówienie składałem pod koniec delegacji, więc wczoraj po powrocie przesyłka już na mnie czekała - a w niej płytki:

* https://kamami.pl/komputery-sbc/569426-myir-mys-7z007s-c-s-z-ukladem-xilinx-xc7z007s-1clg400c.html

* https://kamami.pl/komputery-sbc/569427-myir-mys-7z010-l-c-kit-z-ukladem-xilinx-xc7z010-1clg400c.html

Kupowanie zestawu może się wydawać (i często jest) niepotrzebną rozrzutnością, ale miałem już kilka razy problemy z pierwszym uruchomieniem - nietypowe gniazda, przejściówki albo skomplikowana procedura uruchomienia. Założyłem więc, że jeśli zapłacę za droższy zestaw, zaoszczędzę trochę czasu - który też kosztuje.

W każdym razie po rozpakowaniu byłem bardzo mile zaskoczony tańszym zestawem i rozczarowany droższym - wygląda na to, że strategia droższe == lepsze nie sprawdza się w przypadku producentów z Chin.

Tańszy zestaw to:

* płytka MYS-7Z007S-C-S

* karta SD 4GB

* krótka instrukcja + płyta CD

Na duży plus mogę zaliczyć dołączenie karty SD. To bardzo ułatwia pierwsze uruchomienie - nie trzeba szukać który obraz wybrać, jak go ostatecznie skonfigurować. Niby proste rzeczy, ale na początku zajmują czas. Do tego producenci tanich płytek mają koszmarne wsparcie, więc często zamiast dokumentacji znajdziemy komunikat o braku strony wyświetlony w dodatku po chińsku.

Natomiast jak dla mnie ogromnym minusem płytki był brak wyprowadzonych pinów - poza konfiguracyjnymi oraz UART-em. Mamy więc fajną płytkę, do której od razu trzeba dokupić dwie rzeczy:

* programator z interfejsem JTAG

* płytę rozszerzeń

Pierwsza opcja jest prosta, chociaż niekoniecznie tania, z płytką rozszerzeń jest nieco gorzej. Nie ma jej (chyba) jeszcze w ofercie Kamami, jest przeznaczona dla poprzedniej generacji płytek: https://kamami.pl/akcesoria/560231-myir-z-turn-io-cape-plytka-rozszerzajaca-dla-plytek-z-turn.html?search_query=zynq&results=43

Jednak ta płytka ma inne wyprowadzenia, więc trzeba byłoby zamawiać u producenta. Inna sprawa to cena, która moim zdaniem jest zupełnie nieadekwatna do ceny płytki głównej.

Wspomniałem jeszcze o drugim zestawie. Od pierwszego różni się kilkoma szczegółami:

* ogromnym i prawie pustym opakowaniem

* kabelkami USB oraz ethernet

* zasilaczem 5V, niestety nie dostosowanym do polskich standardów

* konwerterem USB-UART

Mamy więc potwornie drogie kabelki oraz zasilacz, który i tak wymaga przejściówki - porażka i nauczka, żeby na przyszłość kupować tańsze wersje.

Pierwsze uruchomienie - tutaj właściwie bez emocji i niespodzianek. Podłączyłem zgodnie z instrukcją, włączyłem zasilanie (z innego zasilacza) i system wystartował. Jest to minimalny obraz Linux-a, więc cokolwiek sensownego i tak trzeba zrobić samemu.

Jak dla mnie płytki MYIR są przeciętne - nadal uważam, że lepiej wydać trochę więcej i kupić zestaw Zybo. Ale jeśli wystarczy nam linux + własne moduły peryferyjne bez dostępu do pinów, pewnie jest to idealny zakup.

Płykę już mam, tylko nie wiem co napisać. W sumie po rozpakowaniu i obejrzeniu zestawu odłożyłem na półkę...

Jak dla mnie płytki MYIR są przeciętne - nadal uważam, że lepiej wydać trochę więcej i kupić zestaw Zybo. Ale jeśli wystarczy nam linux + własne moduły peryferyjne bez dostępu do pinów, pewnie jest to idealny zakup.

Cześć Elvis,

muszę przyznać, że mnie zmartwiłeś i to podwójnie:

1) czuję się winny, że to przez mój wpis zakupiłeś te zestawy

2) sam chciałem kupić ten zestaw, ale skoro jest problem z nabyciem w polskim sklepie przejściówki to cały zestaw jest mało przydatny

Dla mnie osobiście bez większej ilości pinów I/O zestaw jest nieprzydatny. Poza tym martwi

mnie jakość dokumentacji na co zwróciłeś uwagę.

Będę miał nauczkę, aby myśleć o zakupach wyłącznie sprawdzonych przez innych zestawów.

Ja przymierzałem się do Zybo, ale dla mnie to pół roku oszczędzania.

BTW: A co do Linuksa to czy są jakieś repozytoria z pakietami, czy tylko jest tool-chain (cross-compiler) - sytem buildów jak np. w Yocto?

Pozdrawiam

Nie musisz się czuć winny, byłem bardzo ciekaw jak te płytki wyglądają, mogłem przecież poczytać więcej zanim zamówiłem 🙂 W każdym razie to nie problem, muszę po prostu wymyślić skąd wziąć przejściówkę - u producenta z wysyłką wychodzi 67$, pewnie jeszcze cło dojdzie... Może Kamami będzie miało niedługo w ofercie, to chociaż w koszty wrzucę.

Możesz jeszcze popatrzeć na płytkę Krtkl: http://krtkl.com/

To projekt z kickstarter-a, nazwa straszna, ale płytka ciekawa. Cena z przesyłką i cłem pewnie wyższa niż MYIR, ale chociaż sporo pinów dostępnych.

Natomiast moim zdaniem na początek najłatwiej zacząć od Zybo. Jest dużo przykładów, dokumentacji itd.

Nie wiem, czy jest jakaś dystrybucja dostępna na Zynq-a, jak bawiłem się trochę Zybo to wszystko trzeba było budować od początku. Vivado generuje wsad dla FPGA oraz przygotowuje SDK w którym można kompilować programy. Wymaga to dużo cierpliwości oraz solidnego komputera, ale można tak zbudować minimalny obraz systemu. Mając działające jądro można już dodać rootfs bez problemu - Xilinx coś dostarcza, ale o ile pamiętam trzeba zapłacić... Z darmowych opcji jest buildroot i yocto, w obu jest wsparcie dla układów Zynq, więc nie powinno być problemu. Tylko trzeba mieć na to czas.

Nie musisz się czuć winny, byłem bardzo ciekaw jak te płytki wyglądają, mogłem przecież poczytać więcej zanim zamówiłem 🙂 W każdym razie to nie problem, muszę po prostu wymyślić skąd wziąć przejściówkę - u producenta z wysyłką wychodzi 67$, pewnie jeszcze cło dojdzie... Może Kamami będzie miało niedługo w ofercie, to chociaż w koszty wrzucę.

Natomiast moim zdaniem na początek najłatwiej zacząć od Zybo. Jest dużo przykładów, dokumentacji itd.

Nie wiem, czy jest jakaś dystrybucja dostępna na Zynq-a, jak bawiłem się trochę Zybo to wszystko trzeba było budować od początku. Vivado generuje wsad dla FPGA oraz przygotowuje SDK w którym można kompilować programy. Wymaga to dużo cierpliwości oraz solidnego komputera, ale można tak zbudować minimalny obraz systemu. Mając działające jądro można już dodać rootfs bez problemu - Xilinx coś dostarcza, ale o ile pamiętam trzeba zapłacić... Z darmowych opcji jest buildroot i yocto, w obu jest wsparcie dla układów Zynq, więc nie powinno być problemu. Tylko trzeba mieć na to czas.

Hej,

może byś pogadał z obsługą w Kamami.pl - oni działają dość elastycznie, może dodadzą przejściówkę do swojej oferty? No ale cena całości + programator JTAG i cena zestawu przestaje być konkurencyjna.

Masz rację, że dobra dokumentacja jest bardzo ważna.

Z Yocto mam trochę doświadczenia, tylko czasy buildów mnie zniechęcają.

Pozdrawiam

Chyba do nich napiszę maila - niech chociaż zasilacze zmienią, bo to jakiś koszmar.

Przejściówkę pewnie dodadzą do oferty, ale jak będzie kosztowała prawie 200zł to sens całości robi się dyskusyjny. Poza tym z tego co widziałem zdjęciach producenta, ta przejściówka jest nie pod, ale obok głównej płytki - niby ok do nauki, ale do wbudowania w urządzenie lub robota to już nie bardzo.

Co do Yocto to niestety jak wszystko skażone pythonem działa wolno 🙁 Na szczęście najgorzej jest z pierwszym build-em, później jest trochę lepiej. Mi pierwsza kompilacja zajmuje jakieś 20-30 min, więc akurat przerwa na lunch.

[ Dodano: 25-02-2018, 13:27 ]

Update: Linuksowe narzędzia od Xilinxa są pod adresem: https://www.xilinx.com/products/design-tools/embedded-software.html

Wygląda na to, że wszystko jest darmowe, nie wiem skąd mi się to wzięło, że cos w tym ich PetaLinux-ie jest płatne.

• 1 miesiąc później...

W ofercie Kamami pojawiły się płytki rozszerzeń dla MYIR MYS-7Z0007S-C i pochodnych: https://kamami.pl/akcesoria-myir/569429-myir-z-turn-lite-io-cape-plytka-rozszerzajaca-dla-z-turn-lite.html

Daje to nieco więcej możliwości, ale niestety psuje radość z niskiej ceny płytek. Do tego mechanicznie to jakieś nieporozumienie - trochę wygląda jakby najpierw opracowano płytkę z procesorem, a później na siłę dorobiono płytkę z gniazdami. Nawet kołki montażowe nie pasują i trzeba je wyjąć żeby wtyczki udało się wpiąć. Niby to nieistotna sprawa, ale za prawie 500+ można byłoby oczekiwać nieco bardziej dopracowanego produktu 🙁

• 4 tygodnie później...
W ofercie Kamami pojawiły się płytki rozszerzeń dla MYIR MYS-7Z0007S-C i pochodnych: https://kamami.pl/akcesoria-myir/569429-myir-z-turn-lite-io-cape-plytka-rozszerzajaca-dla-z-turn-lite.html

Daje to nieco więcej możliwości, ale niestety psuje radość z niskiej ceny płytek.

Cześć Elvis,

mam jedno pytanie: Czy aby przekazywać dane pomiędzy układem FPGA a CPU Cortex-A9 z twojej płytki MYIR MYS-7Z007S-C-S trzeba mieć wyprowadzone piny I/O z układu FPGA (Artix-7) i podłączone do magistrali ARM'a?

Wiem, że pytanie jest dość głupie, ale nigdy nie używałem SoC Xilinxa (ani Intela).

Ze schematu blokowego dla Zynq-7000S wynik, że ARM jest połączony z układem FPGA (poprzez magistralę AMBA Interconnect - 64 bitowa AXI Ports) we wnętrzu układu Zynq-7000S. Czyli wynikało by z tego, że do przesłania danych z CPU do FPGA można uzyć programu w C dla tego Zynq-7000S (pod Linuxem). Czy są dla tej płytki jakieś przykłady kodu jak to zrobić? Link Zynq-7000S schemat blokowy:

http://download.kamami.pl/p569426-Z-turnLite.pdf

Drugie pytanie: jak dokonujesz syntezy samego układu FPGA (jak wczytujesz konfigurację FPGA - bitstream)? Czy jest do tego potrzebny dodatkowy zewnętrzny programator JTAG dla układów Xilinx'a?

Wiem, że bardziej opłacało by się kupić zestaw Altery:

https://kamami.pl/zestawy-uruchomieniowe/558403-terasic-de0-nano-soc-kit-p0286-zestaw-startowy-z-ukladem-altera-cyclone-v-soc.html

, który Ty nabyłeś (sam o nim pisałem w tym wątku), ale ja nigdy nie przekonam się do Quartus'a Altery.

Chciałbym zrobić akcelerator obliczeń matematycznych na takiej płytce MYIR, dane z obliczeń mogłyby być zapisywane na karcie SD lub poprzez socket TCP/IP na zewnętrznym serwerze poprzez złącze Ethernet. Czy dobrze rozumuję, że do tego celu nie jest potrzebna dodatkowa płytka z wyprowadzonymi złączami I/O układu Zynq-7000S?

Czy są jakiekolwiek przykładu kodu na komunikację CPU ARM a układ FPGA (oraz przykłady programów dla Zynq-7000S)?

Pozdrawiam

Trochę się pogubiłem, więc postaram się dopowiedzieć na pytania, chociaż może w innej kolejności.

Najpierw jak chodzi o programatory - płytki de0-nano-soc oraz zybo mają programatory wbudowane. Maximator wymaga zewnętrznego programatora, ale jest on dodawany do zestawu. Do płytek MYIR trzeba programator dokupić oddzielnie.

Jak chodzi o komunikację między Cortex-A9, a FPGA to tak jak napisałeś używana jest do tego magistrala AXI. Żadne piny I/O nie są do tego wykorzystywane - AXI to magistrala, taka bardziej rozbudowana wersja tego co mieliśmy w przypadku własnego procesora na ElbertV2. Komunikacja z "własnymi" modułami w FPGA odbywa się podobnie jak dostęp do pamięci - moduły są dla CPU widoczne jako rejestry w przestrzeni adresowej. Więc zarówno używając Linux-a, jak i bez systemu procesor może komunikować się przez przeszkód. Co do przykładów i dokumentacji to właśnie sam szukam... Do Xilinux-a był świetny zynqbook: http://www.zynqbook.com/

Dokumentacji do Altery nadal szukam, chociaż jest jej chyba nawet więcej niż dla Xilinx-a: https://www.altera.com/support/training/university/materials-tutorials.html

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...