Skocz do zawartości

Zasilanie urządzenia "w szczerym polu" - ogniwa słoneczne + akumulator

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
chciałbym zasilić urządzenie znajdujące się w miejscu do którego nie mogę doprowadzić zasilania "po kablu". Pomyślałem o wykorzystaniu jakiegoś akumulatora oraz układu ładowania z ogniwa słonecznego i odpowiedniej regulacji. Rozwiązanie to przyszło dosyć łatwo do głowy ale ze względu na to, że nigdy się czymś takim nie zajmowałem mam bardzo dużo obaw czy mój pomysł jest w ogóle możliwy. Przyjmijmy, że mój układ zasilany jest napięciem 6V i pobiera jakieś 200 - 300 mA. Czy jest to wykonalne aby przez cały rok zasilany był tylko z akumulatora ładowanego ogniwem słonecznym? Jak w ogóle wygląda praca takiego ogniwa w czasie zimy, czy złej pogody?

Pozdrawiam

Wszytko jest możliwe. Możesz przecież nawet hutę szkła zasilać z ogniwa słonecznego, jeśli tylko będzie miało odpowiednio dużą powierzchnię. Jak łatwo się domyślić, wydajność ogniwa bardzo zależy od ilości światła, jakie do niego dociera, więc w zimie albo w czasie złej pogody będzie produkować energii dużo mniej albo nawet wcale. Ale to nie szkodzi, bo wszystko jest możliwe i możesz dać akumulator, który będzie zasilać twoje urządzenie przez pół roku, a latem się doładuje z tego kilometra kwadratowego ogniw.

Jak zerkniesz sobie na przykład tu:

https://swarozyc.wordpress.com/2013/06/19/energia-slonca-panele-solarne/

to zobaczysz, że w grudniu dociera do nas średnio ledwie około 6% tego co w lipcu. Musisz więc mieć bardzo przewymiarowany (latem) panel, żeby w grudniu nie zabrakło energii. No i solidny akumulator. Na dodatek akumulatory nie lubią zimna (za to panele jak najbardziej). Musisz też zapewnić odśnieżanie...

Nie wiem, czy warta skórka wyprawki. Chyba, ze nie masz wyjścia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...