Skocz do zawartości

ESP8266 -01 nie odpowiada

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i wybaczenie jakichś błędów. Do problemu.. od pewnego czasu staram się uruchomić ESP8266 na arduino, niestety esp nie gada- nie mogę wgrać firmware`u, nie odpowiada na komendy AT, ogólnie nic się nie dzieje- raz tylko była taka sytuacja że w monitorze sypał jakimiś śmieciami. Na takim programie jak ESP_basic_flasher po wpisaniu 'AT' odpowiada 'OK', a po wpisaniu 'AT+GMR' odpowiada '+GMR: 7.80.2.51', przy pozostałych komendach jest tylko 'ERROR' w odpowiedzi. Próbowałem podłączyć przez arduino mega, nano, oczywiście użyłem konwertera poziomów logicznych, zamieniałem Rx z Tx, używałem różnych prędkości i dalej nic, żaden tutorial który jest na internecie mi nie pomógł. Nawet nie znalazłem kogoś kto miał podobną sytuację jak ja. Proszę o pomoc jakiegoś magika 🙂

Tak jak w tutorialach jest, CH_PD do Vcc, GPIO0 do GND. Jak Arduino wykorzystywałem jako konwerter usb-uart to rst podłączałem do GND.

No właśnie do blynka potrzebuje tego ESP. Jak przez Arduino ide próbuje coś wgrać do ESP to mam komunikat espcomm_sync_failed

Próbowałem przez rezystor 10kohm i bez, dalej tak samo.

Zasilam z Arduino 3.3V

Zauważyłem że gdy wszystko jest podłączone i daje zasilanie to na Arduino lekko się świecą diody RX i Tx

A nie możesz zasilić z konwertera UART? Powinien mieć większy prąd na wyjściu niż Arduino.

Nie powinien. Te konwertery zazwyczaj mają te swoje 3.3V jedynie na własne potrzeby, a nie do zasilania zewnętrznych urządzeń. Zależy od konwertera, oczywiście, polecam sprawdzić notę katalogową.

Dobra, po wielu bólach i próbach, okazało się że mój esp był walnięty. Nowy esp+konwerter uart-usb+zasilanie 3.3V zew i esp reaguje na komendy AT, łączy się z wifi wszystko pięknie. Pytanie jeszcze dodatkowe mam, przy próbie wgrania na esp jakiegoś sketcha przez arduino ide pojawia mi się taka informacja

error: failed reading byte

warning: espcomm_send_command: can't receive slip payload data

warning: espcomm_sync failed

error: espcomm_open failed

error: espcomm_upload_mem failed

nie wiem czy dobrze wydaje mi się ale gdzieś doczytałem się że inny firmware jest do komend AT a inny do wgrywania tego typu rzeczy. Oczywiście próbowałem wgrywać z podpiętym GPIO0 do GND i bez i za każdym razem jest tak samo

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...