Skocz do zawartości

Jakie silniki do robota mi polecacie?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam małe pytanie dotyczące silników do mojego "robota społecznego". Mam obudowę, (program Arduino działa jak powinien, robot mówi, jeszcze muszę mu zainstalować moduł wifi) tylko niestety wybrałem dwa małe silniczki z przekładnią (te najpopularniejsze w żółtej obudowie). Na początku zakładałem, że będzie to mały robot, jednak obudowa waży 2 kg + jeszcze głowa, mikrokontroler itp. to będzie wychodziło około 3 kg. Jakie silniczki w miarę tanie polecacie? Na tych silnikach co obecnie posiadam robot ledwo rusza z miejsca.

Masz jakieś wymagania co do prędkości ruchu robota?

Jeśli chcesz przeprowadzić dokładniejsze obliczenia i wybór, musisz podać więcej danych.

Jeśli nie, to zainteresuj się silnikami Pololu (seria Micro), przy odpowiednio wybranej przekładni (w zależności m.in. od rozmiaru kół) uzyskasz ruszanie z miejsca (zakładając, że to Twoje jedyne wymaganie). Pytanie jeszcze, czy źródło zasilania masz odpowiednie.

Strzeż się też inflacji mocy. Większe silniki są cięższe i wymagają większej baterii, która też swoje waży — to z kolei zwiększa wymagania co do mocy silników, co znowu zwiększa ciężar i tak w kółko — ja z moim pierwszym robotem przeszedłem przez trzy iteracje zanim przerwałem błędne koło i zrobiłem całość dużo mniejszą.

• 2 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź 😃 miałem teraz chwilę wolnego czasu i trochę się pobawiłem tymi silniczkami które mam, dałem wyższe napięcie i konstrukcja jeździ - nawet szybko 😉

• 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...