Skocz do zawartości

Palenie się tranzystorów w serwie mg 995.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Otóż mam taki problem, że tranzystor polowy (mt4953a) znajdujący się w układzie scalonym w serwomechanizmie Tower Pro mg 995 podłączony do sprawdzonego klona arduino Mega 2560 pali się w wybranym przez siebie momencie. Serwa zasilane są z osobnego źródła ( 6V, a tak dokładnie to 6,6V i 8,4 Ah), a arduino zaś z dwóch ogniw samsung icr18650-26f które dają razem 7,4V i wszystkie 7 serw jest podłączone na płytce prototypowej a masa tego źródła jest połączone z arduino. Problem jest w tym, że raz serwo pracuje normalnie i wszystko ok i nagle jak jeszcze raz podłącze czy nawet niekoniecznie w trakcie normalnej pracy zaczyna mi się nagrzewać to serwo a po rozkręceniu widzę to

Tak w tym pierwszym jeden z tranzystorów taką temperaturę osiągnął, że sam się odlutował i uciekł 😃

Nie mam pojęcia czego to może być przyczyna. Styki na pewno porządnie trzymają, a serwo nawet nie musi być obciążone żeby się spaliło i tak jak mówię raz pracuje normalnie i jest wszystko ok a raz momentalnie robi się gorące i koniec.

Dodam jeszcze, że wszystkie 7 serw jest dobrze podłączone do zasilania i nie palą się wszystkie tylko jedno przypadkowe serwo.

Na innym forum napisali, że te serwa od TowePro to taka chińszczyzna, że sama się pali, a od kolegi dowiedziałem się, że ogólnie serwa ponąć są wrażliwe na nieco wyższy napięcie z zasilacza. Ile w tym prawdy niewiem, dlatego postanowiłem pisać jeszcze tutaj.

Z góry dzięki 😃

Być może jest po prostu jakieś zwarcie wewnątrz silnika, w miejscu, które mechanicznie się rusza — więc az jest, a raz nie ma? Ciekawe jest to, że zawsze pali się ten sam tranzystor, a nie raz jeden a raz drugi... No i mówisz, że sam silnik się też robi gorący, a nie tylko elektronika?

Może faktycznie napięcie zasilania jest za duże. Próbowałeś zasilać z 5V. Możesz zrobić wyraźne zdjęcia płytki serwa z dwóch stron, albo narysować schemat? Płytka nie wygląda na bardzo skomplikowaną.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...