Skocz do zawartości

Pytanie o nowy dział na forum?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich.

chciałbym zadać pytanie do uczestników forum oraz moderatorów:

Czy wydawałoby się Wam sensowne dodanie do forum nowego działu zatytułowanego : "Matematyka i programy matematyczne" ?

Wiem, że istnieje dział "Algorytmy" ale w domyśle ma on dotyczyć algorytmów związanych z robotyką.

"Matematyka i programy matematyczne" w zamyśle miałby być działem poświęconym problemom matematycznym i poszukiwaniu ich rozwiązań, oraz programom wspomagającym obliczenia (np. Matlab, SciLab, Statistica itp.) i bibliotekom obliczeniowym (dla języków programowania).

Niektórzy śledzą też pojawiające się nowe wiadomości dot. problemów matematycznych i mogą być zainteresowani nowymi odkryciami.

Jako przykład podam np. "Hipotezę Goldbacha", która głosi, że:

Każdą liczbę parzystą większą od 2 można przedstawić jako sumę dwóch liczb pierwszych.

Hipoteza jest na tyle prosto sformułowana, że zrozumie ją uczeń gimnazjum (przynajmniej część uczniów), a pomimo to nikt nie potrafi jej udowodnić od 250-ciu lat !

Patrz link:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Hipoteza_Goldbacha

Myślę, że ten dział byłby odpowiedni dla dyskusji o algorytmach (niekoniecznie związanych z robotyką) i np. zdefiniowanych jako problem matematyczny.

Oczywiście dział byłby poświęcony także problemom związanym z programami wspomagającymi obliczenia matematyczne.

Co myślicie o takim pomyśle ?

Pozdrawiam.

FlyingDutch, temat zaakceptowałem, aby był widoczny dla wszystkich. Temat pozostawiam do omówienia - czekamy na głosy ewentualnych zainteresowanych 🙂

A może nie owijajmy w bawełnę i od razu nazwijmy ten dział "zadania domowe"? Wydaje mi się, że istnieje duże zapotrzebowanie tutaj na taki dział.

Cześć deshipu,

nie pomyślałem o takim zastosowaniu dla nowego działu, ale pewnie masz dużo racji.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

FlyingDutch, obawiam się że problemy matematyczne z jednej strony mogą okazać się mało pasjonujące dla wielu, z drugiej o wiele za trudne dla całej reszty - i nowy dział skończyłby jak napisał deshipu jako miejsce z rozwiązaniami zadań domowych.

Ale z Twoich postów domyślam się, że matematyką interesujesz się nie dla jej czystego piękna, tylko całkiem praktycznych zastosowań związanych z kopaniem kryptowalut.

Na kryptowalutach nie znam się zupełnie, ale może to byłby fajny pomysł na nowy dział? Na początek może mógłbyś opisać jak problemy matematyczne, o których wspominasz odnoszą się do kryptowaluty - albo cokolwiek o kryptowalutach, ja chętnie przeczytałbym nawet wstęp dla absolutnych laików.

Ale z Twoich postów domyślam się, że matematyką interesujesz się nie dla jej czystego piękna, tylko całkiem praktycznych zastosowań związanych z kopaniem kryptowalut.

Cześć Elvis,

tym razem nie zgadłeś 😉

Jak sam bardzo ładnie napisałeś: "Matematyką interesuję się dla jej czystego piękna". Właściwie bardziej poprawne byłoby "interesowałem się dla jej czystego piękna".

Moim życiowym idolem jest Grigorij Perelman:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Grigorij_Perelman

W drugiej klasie szkoły średniej dostałem się do finału konkursu matematycznego (początek lat 80-tych XX wieku), miałem do matematyki pewne uzdolnienia.

Niestety proza życia spowodowała, że nie używałem sporo matematyki w pracy (pisząc proste programy wspomagające pracę firm) i coraz bardziej zapominałem teorię i "rdzewiałem".

Krypto-waluty są dla mnie ciekawym wykorzystaniem praktycznym idei matematycznej (no może nie całkowicie matematycznej bo i informatyka jest tu istotna).

Załamuje mnie, że część dzisiejszej młodzieży nie rozumie, że "pod maską" większości problemów technicznych kryje się matematyka.

BTW: układami FPGA zainteresowalem się bo interesuje mnie akceleracja obliczeń matematycznych za pomocą tych układów, niestety spora część algorytmów matematycznych wymaga także intensywnych operacji pamięciowych, co powoduje że układy GPU i technologie takie jak "CUDA" czy "OpenCL" są bardziej wydajne niż FPGA w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...