Skocz do zawartości

Ograniczenie czasu trwania sygnału wyzwalania

tomzab42

Pomocna odpowiedź

Gość es2

Nadal dużo kasy w porównaniu do Arduino. Jak się ma taka czasówka za 130, czy PLC za 500zł do np KA-NUCLEO-F411 ?

PLC, wykonuje, najczęściej, do 1000 instrukcji na sekundę. Może cos się zmieniło, niech będzie 10000. STM32F411 miliony

PLC może zliczać do 10000 impulsów na sekundę, F411 50milionów

Jak długi może byc program w PLC? Kilka KB, w F411 512kB

To nie jest porównanie Mercedesa do Fiata 126, to porównanie roweru do Ferrari przy czym rower kosztuje tyle co 10 czy 20 Ferrari.

Kiedyś kupiłem SR-22MRDC z LCD kabelkiem do programowania (to żenada brać tyle kasy za kabelek, gniazdo programowania USB powinno byc w sterowniku). Skusiło mnie to, ze można rysować schemat działania sterownika a nie posługiwać się nieintuicyjnym i ograniczonym (jak BASIC) LDA. Fajny jest symulator. Zanim kupi sie sterownik można sprawdzić czy spełnia wymagania. Symulatora nie widziałem u konkurencji (LOGO, RELPOL) a przynajmniej takiego, który działa bez sterownika. Niestety, nie znalazłem zastosowania dla tej drogiej zabawki (miał sterować oświetleniem w korytarzu, łącznie z awaryjnym). Taniej, szybciej, prościej można to zrealizować na uC.

Nadal mnie twoje wypowiedzi co najwyżej bawią 🤣 Nie chcę się wdawać w taką polemikę jak twoja, bo jest ona co najwyżej zabawna.

Oprogramowanie LOGO kolego ma symulator działania od zawsze, i działa bez fizycznego sterownika, reszta oprogramowania innych sterowników zresztą też.

Tak notabene wiedziałbyś to jakbyś był w temacie, a nie plótł głupoty.

A wybory pozostawmy autorowi wątku, w końcu to on wie czego potrzebuje i na co go stać. 🙂

Gość es2

Zabawne, to jest proponować rozwiązanie za 500zł gdy wcześniej była mowa o rozwiązaniach za kilkanaście złotych.

Śmiech mnie ogarnia, jak widzę próbę porównania możliwości PLC do uC, nawet najgorszego, choćby 8051.

Wszystkie sterowniki mają symulator? Jakoś w NEED- Relpola tego nie widziałem. Tą sama informację dostałem od przedstawiciela handlowego na targach.

Nie jestem ekspertem od PLC i nie widzę powodu aby nim być. Są to rozwiązania dla amatorów, który nie potrafią zaprogramować uC.

PLC to rozwiązania drogie i zawodne.

.. a jak wiadomo producenci robią PLC z otrębów, tektury, kawałków paznokci i oleju palmowego - to nie może być dobre.

BlackJack daj spokój, proszę, bo będziemy tu w nieskończoność karmieni dalszymi bredniami. Kolega es2 sprowadzi dyskusję do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. Tak, zawsze będzie miał ostatnie słowo i tak, będą to argumenty nie do odparcia: "PLC to rozwiązania drogie i zawodne". I co, po takiej bombie śmiesz jeszcze zabierać głos? Mleko się wylało, cały świat wreszcie się dowiedział. Kropka. 😃😥

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay