Skocz do zawartości

Prośba o wytłumaczenie zasady działania sterownika bramy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej, kto mi wytłumaczy na jakiej zasadzie to tak działa:

sterownik bramy garażowej hormann, wejście zewnętrznego włącznika, dwie żyły których zwarcie powoduje wywołanie działania silnika napędu, sprawdzam miernikiem uniwersalnym i kiedy zwieram obwód włącznikiem miernik oczywiście brzęczy, a kiedy nie zwieram to nie brzęczy ale tylko w jednym "położeniu" przewodów miernika, jeśli zamienię przewody miernika miejscami to brzęczy? WHY?

Inaczej pisząc, przykładam przewody miernika do wyjść sterowania napędu to nie brzęczy, ale kiedy przewody miernika uniwersalnego zamienię miejscami to brzęczy... 🤯

Kto mądry i mi powie jak to działa?

Nadmienię, że wszystko sprawne, tylko taką dziwną obserwację poczyniłem...

Inaczej pisząc, przykładam przewody miernika do wyjść sterowania napędu to nie brzęczy, ale kiedy przewody miernika uniwersalnego zamienię miejscami to brzęczy... 🤯

A zasilanie bramy masz w tym czasie wyłączone czy włączone?

I powiedz jeszcze na jaką funkcję miernik masz ustawiony i czy na pewno to jest miernik bo w swoich rękach miałem kilkadziesiąt mierników cyfrowych, analogowych i nic mi nie brzęczało.

Na mierniku ustawiona funkcja mierzenia ciągłości obwodu(brzęczyk), powinno brzęczeć tylko kiedy zwieram wejścia sterowania zewnętrznego bramy, a wskazuje "zwarcie" tak jak napisałem, zależnie od przyłożenia kabli miernika...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...