Skocz do zawartości

Moduł GPS - kierunek jazdy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

1. Czy istnieje możliwość sczytania kierunku jazdy samochodu z GPS w postaci wektora? Jeśli tak to jak mogę tego dokonać?

2. Czy da się dzięki połączeniu arduino z dowolną nawigacją GPS, odczytać współrzędne położenia i tym samym w jakiś sposób ściągnąć te dany z nawigacji? Czy jedyną opcją jest połączenie modułu GPS z arduino?

Pozdrawiam

1. Czy istnieje możliwość sczytania kierunku jazdy samochodu z GPS w postaci wektora? Jeśli tak to jak mogę tego dokonać?

Wszystko zależy od konkretnego modułu. Jeśli nie udostępnia on takiej opcji to na pewno możesz to zrobić we własnym zakresie bazując na otrzymywanych odczytach poszczególnych pozycji. Pamiętaj jednak, że odczyty z GPSa nie są zbyt "stabilne". Jadąc po ulicy wcale nie otrzymasz prostej trasy - to, że wszystko wygląda tak ładnie na gotowych nawigacjach to kwestia odpowiedniego oprogramowania i sztuczek stosowanych przez producentów.

2. Czy da się dzięki połączeniu arduino z dowolną nawigacją GPS, odczytać współrzędne położenia i tym samym w jakiś sposób ściągnąć te dany z nawigacji? Czy jedyną opcją jest połączenie modułu GPS z arduino?

Możliwe, że istnieją nawigacje, które wysyłają te informacje przez UART. Nie miałem jednak styczności z takim sprzętem w praktyce. Może ktoś inny doradzi jakiś konkretny model 🙂

Moduły GPSu nadają sekwencje $GPRMC w której jest zawarty kąt poruszania się (w stopniach). Poczytaj o NMEA-0183, tam masz wszystko ładnie opisane.

Można jeszcze programowo obliczyć kierunek poruszania się za pomocą dwóch ostatnich pozycji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...