Skocz do zawartości

MODUŁ WI-FI nie łączy przy instalacji

jakoob_pl

Pomocna odpowiedź

Witajcie,

zainstalowałem z karty SD system i wszystko działa poza modułem WI-Fi. Wyszukuje sieci, jednak po wpisaniu hasła nie łączy się. Trwa ciągłe łączenie. Próbowałem w konsoli zmieniać w sudo nano dane, ale nadal nie działa. Po zainstalowaniu w prawym górnym oknie nie miałem ikonek internetu a symbol suwaka.

Czy ktoś zna wie jak rozwiązać problem?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Jakub

jakoob_pl, witam na forum!

Jaki konkretnie system operacyjny masz zainstalowany (i na jakiej wersji RPi)? Próbujesz się łączyć z siecią na 2.4 GHz? Wstaw proszę zrzut ekranu i pokaż jak u Ciebie wygląda lista dostępnych sieci. Do tej pory nie kojarzę, aby ktoś zgłaszał na forum analogiczny problem, więc to najpewniej coś po Twojej stronie - dlatego potrzeba więcej informacji.

Dziękuje Wam za wiadomości. Działam na Noobs.

Wersja Raspberry pi3 MOdel B+

https://iv.pl/images/81299503083386800860.jpeg

https://iv.pl/images/27166173639443622208.jpeg

https://iv.pl/images/50666107021633600618.jpeg

Czy widać dobrze?

Kuba

[ Dodano: 13-06-2018, 13:49 ]

Dodać chciałem, że nie mogę kliknąć w apply. W sensie nic się nie dzieje po tym.

rzuty .zip

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

jakoob_pl, może spradź jeszcze temperaturę płytki - mam jedną płytkę RPi gdzie padło WiFi. Wszystko inne działa świetnie, tylko bezprzewodówka zdechła i grzeje się bardzo mocno. Więc na wszelki wypadek upewnij się, czy nie masz podobnie uszkodzonego egzemplarza.

jakoob_pl, a tak dla pewności zapytam - jaki kraj wybrałeś w ustawieniach WiFi? Nie kliknąłeś przypadkiem jakiejś egzotycznej nazwy lokalizacji, w której np. przypadkiem korzystanie z WiFi jest zabronione (jeśli taka istnieje...)?

Witam.

Jestem nowym "członkiem" społeczności Raspberry.

Niedawno kupiłem, złożyłem i uruchomiłem, ale mam jeden mały kłopot.

Mój router nie rozgłasza SSID (ukryty, więc go nie widać) a przy konfiguracji Raspberry Pi 3 B nie wyświetlał mojego Sida. Czy mogę w jakimś pliku konfiguracyjnym wpisać-wprowadzić nazwę mojej sieci i w konsekwencji hasło do niej?

System Raspbian nagrałem Etcher'em na czystą SD.

Chyba za dużo się rozpisałem, a chodzi mi tylko o wpisanie mojej sieci prywatnej do konfiguracji.

Pozdrawiam.

AndyHef, witam na forum!

Sprawdź sposób opisany w naszym kursie RPi: Kurs Raspberry Pi – #6 – instalacja/komunikacja przez sieć (podpunkt "Wariant 2: połączenie przez sieć bezprzewodową"). Wpisz tam zwyczajnie dane swojej sieci, jeśli nie ruszy to dopisz do pliku konfiguracyjnego (np. po nazwie sieci) linijkę "scan_ssid=1".

Witajcie 

U mnie problem jest taki ze widzi tylko jedna siec  wifi (słownie jedna 5 GHz)  a moja jest 2,4 GHz 

z RPi lacze sie "po kablu" na mostku  , gdyz inne polaczenie (udostepnienie sieci po wifi) sugerowane w tym  kursie nie pozwalalo mi na to by RPi polaczylo sie z internetem 

dodam ze system instalowalem juz 3 razy i dalej to samo

POZDRAWIAM

1 minutę temu, Treker napisał:

Czy na pewno ustawiłeś odpowiednie dane dotyczące lokalizacji malinki w jej ustawieniach? Masz dostęp do routera?

zrobilem wszystko dokladnie jak w opisie 

nie, nie mam dostepu do rutera

Do tej pory z tej instrukcji skorzystało minimum kilkaset osób i nie spotkałem się z większą liczbą takich zgłoszeń. Ciężko więc podać jakieś rozwiązanie. Wydaje się jednak, że to "coś po Twojej stronie" np. bardzo specyficzna konfiguracja routera lub uszkodzone RPi. Masz możliwość sprawdzenia malinki z innymi sieciami? Może np. hotspot z telefonu?

Jeśli jesteś przekonany, że wszystko robiłeś tak jak w kursie to pozostaje chyba tylko reklamacja RPi u sprzedawcy. Może faktycznie masz uszkodzony moduł od WiFi, chociaż byłoby to bardzo dziwne. Najczęściej takie problemy wynikają jednak z błędnych ustawień.