Skocz do zawartości

MODUŁ WI-FI nie łączy przy instalacji

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie,

zainstalowałem z karty SD system i wszystko działa poza modułem WI-Fi. Wyszukuje sieci, jednak po wpisaniu hasła nie łączy się. Trwa ciągłe łączenie. Próbowałem w konsoli zmieniać w sudo nano dane, ale nadal nie działa. Po zainstalowaniu w prawym górnym oknie nie miałem ikonek internetu a symbol suwaka.

Czy ktoś zna wie jak rozwiązać problem?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Jakub

jakoob_pl, witam na forum!

Jaki konkretnie system operacyjny masz zainstalowany (i na jakiej wersji RPi)? Próbujesz się łączyć z siecią na 2.4 GHz? Wstaw proszę zrzut ekranu i pokaż jak u Ciebie wygląda lista dostępnych sieci. Do tej pory nie kojarzę, aby ktoś zgłaszał na forum analogiczny problem, więc to najpewniej coś po Twojej stronie - dlatego potrzeba więcej informacji.

jakoob_pl, może spradź jeszcze temperaturę płytki - mam jedną płytkę RPi gdzie padło WiFi. Wszystko inne działa świetnie, tylko bezprzewodówka zdechła i grzeje się bardzo mocno. Więc na wszelki wypadek upewnij się, czy nie masz podobnie uszkodzonego egzemplarza.

jakoob_pl, a tak dla pewności zapytam - jaki kraj wybrałeś w ustawieniach WiFi? Nie kliknąłeś przypadkiem jakiejś egzotycznej nazwy lokalizacji, w której np. przypadkiem korzystanie z WiFi jest zabronione (jeśli taka istnieje...)?

• 1 miesiąc później...

Witam.

Jestem nowym "członkiem" społeczności Raspberry.

Niedawno kupiłem, złożyłem i uruchomiłem, ale mam jeden mały kłopot.

Mój router nie rozgłasza SSID (ukryty, więc go nie widać) a przy konfiguracji Raspberry Pi 3 B nie wyświetlał mojego Sida. Czy mogę w jakimś pliku konfiguracyjnym wpisać-wprowadzić nazwę mojej sieci i w konsekwencji hasło do niej?

System Raspbian nagrałem Etcher'em na czystą SD.

Chyba za dużo się rozpisałem, a chodzi mi tylko o wpisanie mojej sieci prywatnej do konfiguracji.

Pozdrawiam.

Witajcie 

U mnie problem jest taki ze widzi tylko jedna siec  wifi (słownie jedna 5 GHz)  a moja jest 2,4 GHz 

z RPi lacze sie "po kablu" na mostku  , gdyz inne polaczenie (udostepnienie sieci po wifi) sugerowane w tym  kursie nie pozwalalo mi na to by RPi polaczylo sie z internetem 

dodam ze system instalowalem juz 3 razy i dalej to samo

POZDRAWIAM

Czy na pewno ustawiłeś odpowiednie dane dotyczące lokalizacji malinki w jej ustawieniach? Masz dostęp do routera?

1 minutę temu, Treker napisał:

Czy na pewno ustawiłeś odpowiednie dane dotyczące lokalizacji malinki w jej ustawieniach? Masz dostęp do routera?

zrobilem wszystko dokladnie jak w opisie 

nie, nie mam dostepu do rutera

Do tej pory z tej instrukcji skorzystało minimum kilkaset osób i nie spotkałem się z większą liczbą takich zgłoszeń. Ciężko więc podać jakieś rozwiązanie. Wydaje się jednak, że to "coś po Twojej stronie" np. bardzo specyficzna konfiguracja routera lub uszkodzone RPi. Masz możliwość sprawdzenia malinki z innymi sieciami? Może np. hotspot z telefonu?

Jeśli jesteś przekonany, że wszystko robiłeś tak jak w kursie to pozostaje chyba tylko reklamacja RPi u sprzedawcy. Może faktycznie masz uszkodzony moduł od WiFi, chociaż byłoby to bardzo dziwne. Najczęściej takie problemy wynikają jednak z błędnych ustawień.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...