jakoob_pl Napisano Czerwiec 12, 2018 Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2018 Witajcie, zainstalowałem z karty SD system i wszystko działa poza modułem WI-Fi. Wyszukuje sieci, jednak po wpisaniu hasła nie łączy się. Trwa ciągłe łączenie. Próbowałem w konsoli zmieniać w sudo nano dane, ale nadal nie działa. Po zainstalowaniu w prawym górnym oknie nie miałem ikonek internetu a symbol suwaka. Czy ktoś zna wie jak rozwiązać problem? Będę wdzięczny za odpowiedź. Jakub Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Czerwiec 12, 2018 Udostępnij Czerwiec 12, 2018 U mnie działa. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 12, 2018 Udostępnij Czerwiec 12, 2018 jakoob_pl, witam na forum! Jaki konkretnie system operacyjny masz zainstalowany (i na jakiej wersji RPi)? Próbujesz się łączyć z siecią na 2.4 GHz? Wstaw proszę zrzut ekranu i pokaż jak u Ciebie wygląda lista dostępnych sieci. Do tej pory nie kojarzę, aby ktoś zgłaszał na forum analogiczny problem, więc to najpewniej coś po Twojej stronie - dlatego potrzeba więcej informacji. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jakoob_pl Czerwiec 13, 2018 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 13, 2018 Dziękuje Wam za wiadomości. Działam na Noobs. Wersja Raspberry pi3 MOdel B+ https://iv.pl/images/81299503083386800860.jpeg https://iv.pl/images/27166173639443622208.jpeg https://iv.pl/images/50666107021633600618.jpeg Czy widać dobrze? Kuba [ Dodano: 13-06-2018, 13:49 ] Dodać chciałem, że nie mogę kliknąć w apply. W sensie nic się nie dzieje po tym. rzuty .zip Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Elvis Czerwiec 13, 2018 Udostępnij Czerwiec 13, 2018 jakoob_pl, może spradź jeszcze temperaturę płytki - mam jedną płytkę RPi gdzie padło WiFi. Wszystko inne działa świetnie, tylko bezprzewodówka zdechła i grzeje się bardzo mocno. Więc na wszelki wypadek upewnij się, czy nie masz podobnie uszkodzonego egzemplarza. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jakoob_pl Czerwiec 13, 2018 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 13, 2018 temperatura płytki bardzo normalna. Nie parzy w ręce. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 14, 2018 Udostępnij Czerwiec 14, 2018 jakoob_pl, a tak dla pewności zapytam - jaki kraj wybrałeś w ustawieniach WiFi? Nie kliknąłeś przypadkiem jakiejś egzotycznej nazwy lokalizacji, w której np. przypadkiem korzystanie z WiFi jest zabronione (jeśli taka istnieje...)? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AndyHef Sierpień 6, 2018 Udostępnij Sierpień 6, 2018 Witam. Jestem nowym "członkiem" społeczności Raspberry. Niedawno kupiłem, złożyłem i uruchomiłem, ale mam jeden mały kłopot. Mój router nie rozgłasza SSID (ukryty, więc go nie widać) a przy konfiguracji Raspberry Pi 3 B nie wyświetlał mojego Sida. Czy mogę w jakimś pliku konfiguracyjnym wpisać-wprowadzić nazwę mojej sieci i w konsekwencji hasło do niej? System Raspbian nagrałem Etcher'em na czystą SD. Chyba za dużo się rozpisałem, a chodzi mi tylko o wpisanie mojej sieci prywatnej do konfiguracji. Pozdrawiam. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 6, 2018 Udostępnij Sierpień 6, 2018 AndyHef, witam na forum! Sprawdź sposób opisany w naszym kursie RPi: Kurs Raspberry Pi – #6 – instalacja/komunikacja przez sieć (podpunkt "Wariant 2: połączenie przez sieć bezprzewodową"). Wpisz tam zwyczajnie dane swojej sieci, jeśli nie ruszy to dopisz do pliku konfiguracyjnego (np. po nazwie sieci) linijkę "scan_ssid=1". Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MrGru Sierpień 8, 2018 Udostępnij Sierpień 8, 2018 Witajcie U mnie problem jest taki ze widzi tylko jedna siec wifi (słownie jedna 5 GHz) a moja jest 2,4 GHz z RPi lacze sie "po kablu" na mostku , gdyz inne polaczenie (udostepnienie sieci po wifi) sugerowane w tym kursie nie pozwalalo mi na to by RPi polaczylo sie z internetem dodam ze system instalowalem juz 3 razy i dalej to samo POZDRAWIAM Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 8, 2018 Udostępnij Sierpień 8, 2018 Czy na pewno ustawiłeś odpowiednie dane dotyczące lokalizacji malinki w jej ustawieniach? Masz dostęp do routera? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MrGru Sierpień 8, 2018 Udostępnij Sierpień 8, 2018 1 minutę temu, Treker napisał: Czy na pewno ustawiłeś odpowiednie dane dotyczące lokalizacji malinki w jej ustawieniach? Masz dostęp do routera? zrobilem wszystko dokladnie jak w opisie nie, nie mam dostepu do rutera Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 8, 2018 Udostępnij Sierpień 8, 2018 Do tej pory z tej instrukcji skorzystało minimum kilkaset osób i nie spotkałem się z większą liczbą takich zgłoszeń. Ciężko więc podać jakieś rozwiązanie. Wydaje się jednak, że to "coś po Twojej stronie" np. bardzo specyficzna konfiguracja routera lub uszkodzone RPi. Masz możliwość sprawdzenia malinki z innymi sieciami? Może np. hotspot z telefonu? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MrGru Sierpień 8, 2018 Udostępnij Sierpień 8, 2018 10 minut temu, Treker napisał: Może np. hotspot z telefonu? ten dziala ale tylko w pasnie 5 GHz Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 11, 2018 Udostępnij Sierpień 11, 2018 Jeśli jesteś przekonany, że wszystko robiłeś tak jak w kursie to pozostaje chyba tylko reklamacja RPi u sprzedawcy. Może faktycznie masz uszkodzony moduł od WiFi, chociaż byłoby to bardzo dziwne. Najczęściej takie problemy wynikają jednak z błędnych ustawień. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź