Skocz do zawartości

Kichero

Brosper

Pomocna odpowiedź

Witam chciałbym wam przedstawić mojego robota minisumo. Nazwałem go Kichero. Jest to konstrukcja opisywana na łamach czasopisma Komputer Świat Ekspert a osoby odpowiedzialne za plany konstrukcji to panowie z Koła Naukowego Robotyki Konar. Obiecałem kiedyś na forum że go opisze no i proszę.

O tym robocie pisano wiele na forum wiec wstawię tylko zdjęcia.

Schematów nie będę zamieszczał chyba żeby ktoś chciał to proszę pisać. Dodam tylko że jest to mój pierwszy robot. Wiele zawdzięczam kolegom elektronikom bez których ten robot nigdy by nie powstał.

-----------------------------------------------

Galeria zdjeć

-----------------------------------------------

Pełny opis robota wraz z filmikami z jazdy znajduje się na mojej stronie www.redring.server4web.pl

IMG_4a8d5cbb80d598056.thumb.jpg.fdd0445cedc37e53981a1780dfd34e93.jpg

• Lubię! 2

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Fajny robocik 🙂 przydałoby się jeszcze wrzucić schemat (ewentualnie download do pliku Eagle albo innego) + filmik pokazujący możliwości Sumo 😎 Za Estetyke daje jakieś 8/10 oby tak dalej : ) 😅

Jeszcze pytanko z czego zrobiłeś ogumienie na kołach (zakrętkach od słoików) ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Fajny robocik. Należą Ci się wielkie gratulacje, jeśli jest to Twój pierwszy robot. Jednak miałbym jedną uwagę konstrukcyjną jeśli pozwolisz 😋 Otóż jeśli zamierzasz wystawiać go do walk w zawodach, to proponowałbym wszystkie czujniki umieścić od wewnątrz robota (mowa tu o czujnikach linii, czujniku optycznym i styczniku). Nie byłyby one wtedy narażone na bezpośredni kontakt z przeciwnikiem, co zminimalizowałoby szanse uszkodzenia mechanicznego. Poza tym jest nieźle 😉

Dzięki za uwagi jednak informacja dla wszystkich. Robot nie będzie startował w zawodach gdyż nie jest do tego przystosowany. Głownem jego zadanie to "działać i się nie psuć" 😋. Oczywiście kolejne konstrukcje będą 100% przygotowanie to startów w zawodach. Jednak ten to raczej eksperyment.

Z uwagi że sporo osób nie może doczekać się filmików które już jutro powinny się pojawić na stronie i żeby zaspokoić wasz smaczek przestawiam wam prezentacje robota w 3D.

Zainteresowanych odsyłam tutaj - Kichero w 3D

Tak to są 4 akumulatorki AAA.

Przepraszam że jeszcze nie wrzuciłem filmików ale niepoprawnie działał SHARP a do tego zorientowałem się że nie mam kabelka miniusb<>DV i nie mogę zgrać filmików do komputera.

Dzięki, sam ostatnio chciałem coś zrobić, ale 2 silniki z kserokopiarek były zdecydowanie za słabe. Postanowiłem znaleść coś mocniejszego, a skoro działa u ciebie, to wierzę, ze są dobre.

Wszystkie serwa trzeba tak przerabiać jak w tym linku?? I jakie jest maksymalne napięcie pracy takiego serva?? W ofertach sklepów na necie jest podawane coś 6V, ale to nie jest Umax

Według noty jest to 6V. Po drugie nie ma sensu stosować większego napięcia. Serwa i tak nie są jakieś super szybkie nawet po zwiększeniu do 6V. Po za tym uC więcej nie pociągnie. W innym przypadku musisz kupić po prostu droższe i szybsze serwa. Na filmiku masz pokazane jak robot sprawuje się na tych serwach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.