Skocz do zawartości

Arduino Uno spadek napięcia na pinie 5V

digitalread

Pomocna odpowiedź

Witam,

Od kilku dni zmagam się z problemem dotyczącym małego napięcia na pinie analogowym 5v. Ardunio posiadam oryginalne kupione w maju tego roku, ale z braku czasu dopiero zacząłem programować od 3 tygodni. Kurs forbot ukończyłem i w artykule o serwomechanizmach po odłączeniu przewodu USB serwomechanizm działał bez zarzutów, a płytka była zasilana baterią 9V. Dzisiaj chciałem zbudować projekt wgrałem program na płytke odłączyłem przewód USB i serwo ledwo się poruszało. Zmierzyłem napięcie i okazało się, że po odłączeniu usb jest spadek napięcia o 0,5V. Zastanawiam się co może być przyczyną tego spadku. Jak jest podłączony przewód USB wszystko jest ok.  Bateria jest ok sprawdzałem na kilku wymieniłem stabilizator L7805 na taki sam i to samo. Sprawdziłem również na wyjściu stabilizatora i pokazuje 4,5V. Co może być przyczyną tego spadku może mikrokontroler uległ uszkodzeniu? 

Poniżej załączam zdjęcia obrazujące mój przypadek:

Arduino podłączone do komputera:                          Arduino podłączone do komputera i baterii:            Ardunio podłączone tylko do baterii:

IMG_20180829_162323.thumb.jpg.628a91e1c97fb6827cda7bf2843aacaa.jpgIMG_20180829_162338.thumb.jpg.bf2f404b38c383f49705633a93865473.jpgIMG_20180829_162355.thumb.jpg.3c9e5c080fcf9db3b2abd1d9310e7cab.jpg

Czy mierzyłeś to podczas pracy urządzenia z baterii, gdy podłączone było Arduino razem z serwem i bez kabla USB? Trzeba najpierw wyeliminować najbardziej oczywiste kłopoty z rozładowaną baterią. Pomiar baterii "na pusto" nie jest wiele wart.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Teraz podłączyłem baterie do arduino i okazało się, że ma 6,2V a napięcie strasznie szybko spada 0,01V na sekunde.  Może podłączyć arduino pod zasilacz sieciowy mam taki z kursu arduino 2. Jego parametry: OUTPUT 12V 2.1A 25W max 

Podłączyłem pod zasilacz sieciowy i wszystko jest ok...

@digitalread, super, że wszystko się wyjaśniło. Bateria 9V jest dobra dla szybkich testów, ale przy dłuższych zabawach łatwo ją rozładować i później efekty są jak u Ciebie. Między innymi z tego powodu w zestawie do drugiego poziomu tego kursu znajduje się zasilacz, cieszę się, że tutaj się przydał 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.