Skocz do zawartości

ATmega32 w płytce startowej EvB 4.3 chodzi o wiele za szybko

lokk

Pomocna odpowiedź

Jak w nazwie tematu, znalazłem stary zestaw EvB4.3 który kiedyś po nieudanych próbach porzuciłem i postanowiłem ponownie spróbować zaprogramować mikrokontrolery. Tym razem po żmudnych dniach czytania i prób udało mi się napisać swoje własne działające programy do tego zestawiku.

Jednak działa on o wiele szybciej niż powinien. Dopiero przy kilkunastu tysiącach milisekund opóznienia ustawionego w programie daje mi około sekundę realnego opóżnienia. Domyślam się, że to coś związanego z taktowaniem, rezonatorem kwarcowym lub czymś podobnym. 

Używałem Eclipse z pluginami do AVR. Mam ustawione w opcjach taktowanie na 1000000. Po skompilowaniu programu włączam avrdude-GUI i ustawiam takie dodatkowe opcje: 

-P ft0 -B 19200

-P ft0 żeby ustawić dobry port, a -B 19200... no właśnie nie wiem po co, ale tak zalecają EvB. Więc to takie dodatkowe pytanie, co to daje (zmiana tego zdaje się nic nie zmieniać w szybkości programu).

Proszę o pomoc. Dziękuję z góry 😙

hFuse: D0

IFuse: EF.

I dopiero sobie uświadomiłem, że dołączony jest kwarc z napisem 16.000. Więc zgaduję że jest on używany i muszę zmienić taktowanie na 16 Mhz? Dziękuję.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.