Skocz do zawartości

Prusament - nowy filament prosto od Prusa Research

Pomocna odpowiedź

Napisano

Prusament - nowy filament prosto od Prusa Research

Czystość i średnica filamentu mają duży wpływ na jakość wydruków 3D. Niedawno pojawił się nowy producentów filamentów, który ma szansę zyskać w krótkim czasie olbrzymią popularność. Prusament, czyli filament produkowany przez Prusa Research powinien zadowolić najbardziej wymagających klientów.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Tanio nie jest, ale zapowiada się ciekawie. W przypadku Prusy nie ma co obawiać się jakości, jedynym problemem w ich przypadku może być chyba zbyt duże zainteresowanie filamentami i długi czas oczekiwania na realizację zamówienia (kto czekał na wysyłkę np. na MK3 ten wie o czym mówię) 😉

Jak kilka miesięcy temu byłem na 99% nastawiony na kupno MK3, to "kolejka" na kilka miesięcy skutecznie mnie zniechęciła... Nie jestem fanem ich podejścia z samodzielnym drukowaniem części, moim zdaniem większą jakość i przede wszystkim tempo produkcji mogli by osiągnąć zlecając produkcję na wschodzie i inwestując w ludzi od kontroli jakości, no ale Prusa sam o sobie mówi, że jest typowym "control freak". Pozostaje czekać aż zainwestuje we wtryskarki, formy i inne takie 🙂

Z tego co wiem ten proces drukowania ma "głębszy sens", co więcej - oni nie drukują części nawet na zapas, raczej drukują je tylko w takich ilościach, aby pokryć bieżące zapotrzebowanie na te elementy (widocznie wąskie gardło produkcji jest gdzie indziej). Nie chcą robić zapasów, bo dzięki temu mogą ciągle wprowadzać małe zmiany w projektach i ulepszenia, które szybciej trafią do klientów. Widać jednak pewne zmiany, bo jeśli dobrze pamiętam to w zestawie z MK3 uchwyty na szpulę filamentu dostałem już z wtryskarki, a nie wydrukowane (jak przy MK2S).

Ciekawe czy skoro mają własny filament, slicer i drukarkę to będą w stanie dostarczyć gotowe profile slicera aby nie trzeba było nic korygować, a druk wychodził bez zastrzeżeń.

@Treker ja z MK2S uchwyt na szpulę dostałem już z wtryskarki.

• Lubię! 1
5 godzin temu, szczawiosław napisał:

Ciekawe czy skoro mają własny filament, slicer i drukarkę to będą w stanie dostarczyć gotowe profile slicera aby nie trzeba było nic korygować, a druk wychodził bez zastrzeżeń.

Nie mam co do tego wątpliwości - w sumie wydaje się to w 100% naturalne w takim przypadku. Szczególnie biorąc pod uwagę to ile drukują u siebie... muszą mieć chyba dobrane już wszystkie parametry idealnie. Pewnie przy następnej aktualizacji oprogramowania coś się pojawi 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...