Skocz do zawartości

Air602 - nowa, bardzo tania alternatywa dla ESP?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Air602 - nowa, bardzo tania alternatywa dla ESP?

Pojawił się kolejny układ, którego producent ma nadzieję zdobyć udziały w rynku, w którym od paru lat niepodzielnie rządzi Espressif ze swoimi modułami ESP. Moduł nazywa się Air602 i, podobnie jak ESP, został stworzony głównie z myślą o branży IoT.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• 2 miesiące później...

@Elvis, dziękuję za testy! Przekazałem Twoje wnioski do SeeedStudio, szczególnie ten o Keilu. Z tego co wiem wiadomość została przekazana już do developerów - wezmą to pod uwagę. Napisałem im również, że cały czas jest za mało dokumentacji w języku angielskim. Dostałem odpowiedź, że będą działać w tym kierunku. Warto śledzić ich Wiki, bo z czasem pojawi się tam więcej materiałów: http://wiki.seeedstudio.com/Air602_WiFi_Development_Board/

Moim zdaniem powinni zacząć od tego "nieoficjalnego" SDK - tamten kod działa, ale nie jestem pewien, czy w pełni wspierałby Air602, czy jest przeznaczony ogólnie na W600. W każdym razie udało mi się uruchomić miganie diodą i to był dobry początek. Co więcej do programowania płytki nie trzeba używać wtedy tego strasznego interfejsu GUI po chińsku...

(edytowany)

Nabyłem dwa moduły (Air602) - koszmar, nawet nie wiadomo jak się do tego zabrać.. 

Mając doświadczenie z Arduino tutaj odbiłem się od ściany, nie ma żadnych informacji na temat "programowania" tego ustrojstwa poza wychwalaniem poleceń AT+

Jest tragedia, nawet nie wiem czy kompilując te dziwactwa z folderu /Demo w gcc uzyskuję prawidłowy plik wynikowy i jak go wrzucić na moduł... nic nie wiadomo, pozostaje metoda dedukcji. Odradzam na tą chwilę zakupu, a ja sam poświecę kilka godzin na rozgryzienie tego badziewia i gdy tylko to się uda, zrobię jakiś poradnik krok po kroku 🙂 

Edytowano przez musznik
  • Lubię! 1

@musznik, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
22 godziny temu, musznik napisał:

Mając doświadczenie z Arduino tutaj odbiłem się od ściany, nie ma żadnych informacji na temat "programowania" tego ustrojstwa poza wychwalaniem poleceń AT+

Dzięki za podzielenie się swoją opinią! Faktycznie wygląda na to, że ten moduł nie jest jeszcze gotowy w stopniu, który pozwalałby na używanie go przez osoby przyzwyczajone do Arduino. Nie można go jednak przekreślać, kiedyś nie było Arduino i ludzie też sobie radzili. Komunikacja z takimi modułami za pomocą komend AT to norma. Trzeba poczekać, aż producent lub jakaś grupa maniaków elektroniki usiądzie mocniej do tematu i stworzy biblioteki do Arduino - wtedy może być kolejny HIT ala ESP 😉

(edytowany)

Tutaj już nie chodzi o nawyki w związku z Arduino bo sam jestem z epoki avr-gcc 🙂

Chodzi o braki w środowisku, problemy z jasno opisanym API, sposobach programowania, nawet opisy, które mówią o wsparciu Lua okazują się błędne...

image.thumb.png.a9934926fd9f06a522a26e886ba538e0.png
źródło: https://community.seeedstudio.com/[FAQ]jamesnewton-asked-about-Air602-WiFi-Development-Board-t-15254.html

SDK po mandaryńsku wcale nie pomaga (https://github.com/cmheia/w600_sdk_thingsturn), jedyna nadzieja w przykładach.. walczymy dalej.

Ps. niby jak uzyskać dostęp do GPIO/SDA używając AT+ ?

Edytowano przez musznik
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...