Skocz do zawartości

Kinematyka + Dynamika - Robot mobilny

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Siema :)!

Na pracę inżynierską robię mobilnego robota trójkołowego do przejazdu przez labirynt. Czy miał ktoś z was już kiedyś do czynienia z obliczeniami zadania prostego i odwrotnego kinematyki oraz dynamiki na przykładzie robota mobilnego? Na necie jest dużo wiadomości odnośnie manipulatorów, ale malutko dla mobilnych robotów. Zależy mi bardziej na jakiejś pomocy ze strony dynamiki, gdyż ze strony kinematyki coś udało mi się znaleźć :). Dla pozostałych zostawiam to co udało mi się znaleźć:

Widziałem już podobne tematy na forum, lecz nigdzie nie natknąłem się na odpowiedź. Dzięki wielkie za pomoc, i dobrego wieczoru wszystkim ;)!

Edytowano przez Treker
Poprawiłem formatowanie.
  • Lubię! 2
(edytowany)

Wielkie dzięki za linki!

Niestety niewiele potrafię do tego dodać sam, jedyne co mam o dynamice to kurs "Underactuated Robotics" z MIT: https://www.edx.org/course/underactuated-robotics-mitx-6-832x-0 — niestety, żeby mieć dostęp do materiałów trzeba się zarejestrować i zapisać na kurs.

Tu jest przykładowy wykład z podsumowaniem jednej z sekcji:

Edytowano przez deshipu
  • Lubię! 1

A czy to przypadkiem nie jest tak, że mobilnego robota można sprowadzić do postaci planarnego manipulatora z 2 przegubami pryzmatycznymi?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...