Skocz do zawartości

Części do kursu AVR-GCC - czy dobrze wybrane/gdzie kupić?

PolGraphic

Pomocna odpowiedź

Witam.

Na wstępie zaznaczę że jestem osobą bardzo początkującą.

Natknąłem się na świetny kurs autorstwa ABXYZ dotyczący programowania AVR:

http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&cid=1

Wypisałem sobie, czego i ile będę potrzebował przez jego wszystkie cztery części (po co potem dokupić i płacić dwa razy za przesyłkę).

Chciałem zapytać czy poniższa lista jest kompletna (jeśli komuś chce się sprawdzić/od razu widzi jakiś błąd). Ale przede wszystkim - gdzie mogę to kupić za jednym zamachem i czy nie popełniłem błędów w liście?

Proszę o link do konkretnego, w miarę taniego sklepu, czy użytkownika na allegro. Choć muszę zaznaczyć, że jak szukałem np. 7447 na allegro, to nie znalazłem :/

- przewód

- zasilacz (5 VDC, 600 mA - mam już taki, co prawda do gniazdka jakie są w USA, ale mam też przejściówkę jakąś na standard europejski)

- programator USB

- płytka stykowa

- atmega8

- atmega16

- dioda 1N4001

- 4 diody 1N4148

- 8 diod LED (rozumiem że to coś innego niż te powyżej; na co patrzeć przy ich wyborze? jakieś model/parametry są ważne by układ działał?)

- kondensatory (2 x 10uF, 3 x 100nF - tu chyba tylko sprawdzić by miały taką pojemność?)

- rezystory (1 x 10k - 10k = 10 000 omów?, 8 x 1k, 14 x 470 omów)

- złącze J2 IPC10 (to chyba jest już w programatorze?)

- 12 przycisków monostabilnych (ważne jakieś parametry?)

- tranzystor BC547B

- buzzer z generatorem (wystarczy jak wyciągnę stary z jakiejś zabawki? czy jakieś parametry są ważne?)

- stabilizator napięcia 7805

- 2 x 7-segmentowe wyświetlacze LED

- 2 x układ 7447 dekoder kodu BCD na kod wyświetlacza 7-segmentowego

- 2 przełączniki typu piano dip switch 8

Wiem że cała ta lista i pytania w nawiasach mogą się Wam wydawać (i pewnie są) głupie. Jednak weźcie poprawkę, że dopiero stawiam w tym wszystkim pierwsze kroki (język C i owszem, ale elektronika kompletnie od zera).

po 1.

www.tme.pl

po 2.

zasilacz jest slabo stabilizowany, do stabilizatora 7805 potrzebujesz przynajmniej 7,2-9 V. Poprostu ladnie podlaczysz go zgodnie ze schematem z datasheeta ("DC CIRCUITS"), a on wyda Ci wzamian stabilne 5V 🙂

po 3.

Kup wiele wiecej rezystorow, kondensatorow, i troszke wiecej tranzystorow pnp i npn. Jezeli chcesz budowac robiciki, to polecam takze kupic jakies 2 serwa, 2 fototranzystory, mostek H (przyda sie)

• Lubię! 1

albo ewenti kup unny stabilizator - np. typu Low Drop Output - np. L4940V05 - jemu wystarczy 0.4-0.5 wiecej nie wejsciu zeby dostac stabilne 5VDC na wyjsciu.

Co do czesci to TME, w AVT polecam fajne zestawy startowe - 660 rezystorow, 200 kondensatorow itp w sensownych cenach i praktycznie wszystkich wartosciach z szeregu. Programator USB to polecam usbasp - kolo 30-40zl z allegro, mozna wykonac samemu ale skoro zaczynasz dopiero to nie polecam 😉

W razie co to tych wyswietlaczy mam w pip i jeszcze kilka wiec pisz - dogadamy sie 😉

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

kayou - thx za link 🙂

jedyne czego tam nie mogę znaleźć to programator usbasp - trochę by było głupio tylko to na allegro zamawiać - chyba w jakimś sklepie z elektroniką powinno coś takiego być?

na tym tme są w miarę normalne ceny? nie mam doświadczenia ile co powinno kosztować ale metodą porównawczą nie wyglądają na wzięte z kosmosu

i zasilacz jest 9VDC, wybaczcie - pomyłka albo skrót myślowy zastosowałem że będzie ok dla obwodu na 5V ze stabilizatorem - bądź co bądź dobre napięcie

że zamówię więcej kondensatorów itd. niż potrzeba to wiadomo - nie są drogie, a głupio by się okazało że mi potem jednego dodatkowego do czegoś zabraknie - zresztą jeśli już to po 10 nie 8 sprzedają 😋

natomiast zestaw: serwa, mostek H, silniczki, przekładnie itd. raczej kupie za drugim razem, już pod robociki typowo

Mihau - ok, czyli rozumiem że każda dioda LED będzie ok, różnica to intensywność świecenia

podobnie jest z buzzerem (intensywność dźwięku, ale nie musze patrzeć na jakieś inne parametry) i przyciskami monostabilnymi?

lukpep też dzięki za odpowiedź oczywiście 😉

zestawu startowego raczej nie będę kupował, a programator tak, usbasp

ogólnie dzięki za szybkie odpowiedzi, czekam na dalsze na resztę starych i parę nowych pytań 😋

No i różne LEDy maja różne napięcie zasilania(zależnie od koloru)

Z buzerem jeszcze jest napięcie zasilania i częstotliwość dźwięku, a z przyciskami monostabilnymi to właściwie istotne tylko jest czy przycisk jest zwierny, czy rozwierny.

TME dosyć sporo bierze za wysyłkę (fakt, full pro - dostawa średnio na następny dzień), ale jeśli się nie pali i nie chcesz płacić 15 zł, to polecam użytkownika "lisiu" na allegro (albo poszukaj strony firmy Lispol). Nie, nie jestem ich przedstawicielem 😉 Mają mniejszą ofertę od TME, ale powinieneś u nich dostać całą tą elektronikę i zapłacisz mniej o ponad połowę za transport (poczta polska, dlatego licz się średnio z ok. tygodniem czasu na dostawę).

Wyżej ktoś wspominał o zestawie drobnicy z AVT - prawda jest taka, że wychodzi drogo. I co z tego, że masz cały szereg, skoro połowy i tak nie wykorzystasz? Popatrz na projekty i zanotuj sobie, które rezystory, kondensatory i dławiki pojawiają się najczęściej i zaopatrz w większe ilości;)

Powodzenia 🙂

A w kwestii programatora - zawsze można kupić programator na "COM"/LPT i przejściówkę na USB...ale pewnie cenowo i tak na jedno wyjdzie...

• Lubię! 1

Pod LPT też mógłbym podpiąć, ale już tam wolę USB, wygodniej.

Ok, poszukam i porównam u tego usera na allegro.

Natomiast za wysyłkę z tme na szczęście chyba nic nie zapłacę - mają odbiór osobisty w Łodzi, gdzie mieszkam, z tego co czytałem 🙂 No ale warto porównać chociażby ceny tu i tu.

W każdym razie, po piwie dla Panów za pomoc 😋

z tym, ze w TME odbiod osobisty jest dla zamowien od 80zl w gore chyba tylko 🙂

I pamietaj jak bedziesz robil tam zakupy, zeby w opcjach zmienic wyswietlane ceny na brutto (standardowo sa netto) bo inaczej sie mozesz zdziwic potem niemilo przy placeniu 😉

A więc tak: w tme mają dość wysokie ceny, a często dany element muszę zamówić od razu po 5, czy 100, więc cena ogólnie jest dość wysoka :/ no i i tak nie ma tam programatora

Co do usera lisiu, czy sklepu Lispol: brak tam chociażby 7447, BC547B itd., a więc sporej części listy.

Jakieś inne propozycje?

Jak nie możesz czegoś znaleźć, to zapraszam tutaj:

http://katalog.elektroda.pl/

Łatwo znajdziesz zamiennik/zamienniki. Pogooglować też nie zaszkodzi 😉

Z innych sklepów mogę polecić Semiconductors Bank z Warszawy - kupuję tam od kiedy mieszkam w Wawie, mają niezłe ceny, ale nie wiem ile kosztuje u nich wysyłka; musisz sobie spojrzeć. Dobre są też firmy z Wolmenu - np. popularny Piekarz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.