Skocz do zawartości

Akumulator i ładowarka

Pomocna odpowiedź

Witaj

Pasują do siebie, ale kupno tej ładowarki to jeden z najgorszych pomysłów... Ładuje ona przez port balancera, co oznacza małe prądy ładowania. Poza tym ogranicza od 2 do 3 cel. Lepiej doinwestować i kupić mikroprocesorową ładowarkę, nawet taką jak ta: https://botland.com.pl/pl/ladowarki-lipol-sieciowe/646-ladowarka-li-pol-li-fe-li-ion-ni-cd-ni-mh-z-balanserem-redox-alpha-v2.html

Sam taką posiadam i sprawuje się bardzo dobrze. Ma wybór trybów ładowania, prądu, funkcję rozładowywania, storage i wiele więcej. Co prawda trzeba do niej jeszcze kupić zasilacz, ale naprawdę warto. Dobra ładowarka przedłuży Ci żywotność pakietów jak i jest po prostu bezpieczniejsza.

Pozdrawiam

@kamdzOkej, dziękuję za radę.

I jeszcze pytanie, w jaki sposób podłączyć pakiet pod Arduino? Mogę zwyczajnie podpiąć czy potrzebuję czegoś po drodze?

Arduino ma swój własny moduł zasilania, więc wystarczy wpiąć pakiet w złącze Vin plusem i Gnd minusem. Tylko najlepiej przez to czerwone złącze, nie przez port balancera.

2 minuty temu, kamdz napisał:

Tylko najlepiej przez to czerwone złącze

Jak mogę się w to wpiąć? Jakaś przejściówka?

Pytam bo nie chcę zostać z akumulatorem, z którym nie mogę nic zrobić.

@Vedoctor, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
Dnia 24.11.2018 o 16:29, Vedoctor napisał:

I jeszcze pytanie, w jaki sposób podłączyć pakiet pod Arduino? Mogę zwyczajnie podpiąć czy potrzebuję czegoś po drodze?

Wszystko zależy od tego jakie Arduino wybierzesz. Najpopularniejsze modułu możesz zasilić z takiego pakietu, ale nie wszystkie. Jakie dokładnie masz Arduino?

Dnia 24.11.2018 o 16:12, kamdz napisał:

Pasują do siebie, ale kupno tej ładowarki to jeden z najgorszych pomysłów... Ładuje ona przez port balancera, co oznacza małe prądy ładowania. Poza tym ogranicza od 2 do 3 cel. Lepiej doinwestować i kupić mikroprocesorową ładowarkę, nawet taką jak ta: https://botland.com.pl/pl/ladowarki-lipol-sieciowe/646-ladowarka-li-pol-li-fe-li-ion-ni-cd-ni-mh-z-balanserem-redox-alpha-v2.html

Sam taką posiadam i sprawuje się bardzo dobrze. Ma wybór trybów ładowania, prądu, funkcję rozładowywania, storage i wiele więcej. Co prawda trzeba do niej jeszcze kupić zasilacz, ale naprawdę warto. Dobra ładowarka przedłuży Ci żywotność pakietów jak i jest po prostu bezpieczniejsza.

Wiele lat używałem rozbudowanej, mikroprocesorowej ładowarki, ale później przesiadłem się na taka prostą wersję... i sobie chwaliłem. Wszystko zależy od tego jak często i co się ładuje. W moim przypadku (starty w zawodach robotów) wygodniej było podpinać akumulatory do takiej prostej ładowarki. Podłączałem i się ładowało, bez żadnych "zbędnych" ustawień. Nie oduczyłem nigdy, aby był to jakiś dramatycznie zły zakup. Korzystałem z trochę innego modelu, ale zasada działania była taka sama jak pokazany tu Imax B3 Pro 😉

To w takim razie spokojnie możesz zasilać je z takiego akumulatora: albo przez pin Vin albo dorób sobie przewód pasujący do złącza zasilania w Arduino (czyli taka przejściówka z LiPo na "okrągłe" złącze zasilania w Arduino). Ręczne wtykanie przewodu jest dość ryzykowne, bo łatwo się pomylić (za n-tym razem), a wtedy uszkodzisz Arduino lub akumulator.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...