Skocz do zawartości

Pisanie kodu za pomocą bramek

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, dopiero zaczynam moją przygodę z układami FPGA i przyszło mi do głowy takie pytanie czy np. tworząc multiplekser zamiast używać instrukcji with-select można posługiwać się wyłącznie funkcjami logicznymi. Po prostu tworzyć takie elementy jak multipleksery czy sumatory tylko i wyłącznie na bramkach logicznych i ich działanie opisywać za pomocą funkcji logicznych. Czy takie pisanie kodu jest dobre i czy ma to jakiś wpływ na syntezę?

1 godzinę temu, rafal2808 napisał:

Witam, dopiero zaczynam moją przygodę z układami FPGA i przyszło mi do głowy takie pytanie czy np. tworząc multiplekser zamiast używać instrukcji with-select można posługiwać się wyłącznie funkcjami logicznymi. Po prostu tworzyć takie elementy jak multipleksery czy sumatory tylko i wyłącznie na bramkach logicznych i ich działanie opisywać za pomocą funkcji logicznych. Czy takie pisanie kodu jest dobre i czy ma to jakiś wpływ na syntezę?

Cześć,

oczywiście można i powinno to działać poprawnie, jednak dla dużych układów takie podejście może nie być optymalne (można to napisać prościej używając konstrukcji danego języka HDL).

Pozdrawiam

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Ja bym powiedział, że nie warto tego robić. po to są języki HDL (Verilog, VHDL), aby np. szybko zaprojektować automat stanów (piszesz 10 mądrych linijek i już), a nie męczyć się z kodowaniem tego na bramkach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...