Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Jest to mój pierwszy Line Follower, dlatego jak coś jest żle albo mogło być zrobione lepiej to mówić(pisać 😉). uC to AT90S2313 już nieprodukowany brat Attiny2313 na który program napisałem w BASCOM-ie(Dzieki: pawel, mskojon i nawyk 🙂) jego treść była poruszana w temacie https://www.forbot.pl/forum/topics40/problem-bascom-vt2261.htm . Czujniki to 4 TCRT5000 z LM324 podpięte do pinów procka. Sterowaniem zajmuje się L293D, silniki z wobitu, zasilanie to baterie 4x AAA(w przyszłości akumulatory).

Fotki:

Czekam na pytania, komentarze i uwagi 😎

zmniejszony_3990120(1).thumb.jpg.9e407afc29af64356a962ca498ac2f59.jpg

• Lubię! 2

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Koła wymiatają, ale ten kabelek 4-ro żyłowy z wtyczkami łączący płytę główną z płytką czujników też tworzy taki klimacik robota ;D

Gratuluję ;D

gratuluję super konstrukcji 🙂 Z mojej strony tylko pytanie - jak robot radzi sobie przy mocniejszym oświetleniu? Osobiście dorobił bym tylko np z plastikowych kątowników (źródło - np Leroy Merlin) osłony na płytkę (tak, żeby czujniki i to co pod nimi zawsze znajdowały się w cieniu).

I wrzuć jakąś fotkę robota "od tyłu" 🙂 Ciekawi mnie jak i czym go podparłeś, żeby się nie przewracał..

Pozdro;)

Z tego co widzę podparte jest to na wygiętym kawałku pleksy (chyba, że się mylę)... Na pewno mogłeś dodać PWM. Ogólnie cała konstrukcja mi się podoba, wygląda ciekawie... 😉

Konstrukcja miała być prosta, chciałem się dowiedzieć jakie problemy mogą się ujawnić podczas budowania poważniejszej konstrukcji na zawody 😉

Co do pytania Nawyka to nie miałem problemu nawet przy pełnym słońcu które padało przez okno 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...