Skocz do zawartości

Pytanie o konieczność używania obudowy

ghost1313

Pomocna odpowiedź

Witam, jako że jestem bardzo początkujący, jeśli chodzi o sprawy związane z elektroniką, mam pytanie dotyczące tego, jak bardzo potrzebna jest obudowa chroniąca Raspberry Pi i jak duże jest ryzyko jego uszkodzenia, jeśli komputerek będzie sobie po prostu leżał na biurku (oczywiście podłączony do zasilania) bez jakiejkolwiek ochrony. Pytam, ponieważ jestem aktualnie studentem informatyki, i na zajęciach czasami używamy FPGA czy STM32 bez żadnej osłony i nic wielkiego im się z tego powodu nie dzieje. Z tego co wiem jest tak, że niektóre płytki są bardziej wrażliwe, a inne mniej i chciałbym wiedzieć jak Rasbberry Pi wygląda w tym kontekście.

Interesuje mnie też jak to wygląda, jeśli chodzi o dotykanie płytki palcami, w momencie gdy jest ona podłączona do zasilania.

Edytowano przez ghost1313

2 godziny temu, ghost1313 napisał:

Z tego co wiem jest tak, że niektóre płytki są bardziej wrażliwe, a inne mniej i chciałbym wiedzieć jak Rasbberry Pi wygląda w tym kontekście.

Raspberry Pi nie jest krytycznie wrażliwe na "dotyk", ale na pewno trzeba bardziej uważać niż przy Arduino/STM32. Szczególnie, że wymiana uszkodzonej płytki trochę kosztuje. Trzeba też pamiętać o specyfice tego co się podpina do malinki. Przykładowo możesz mieć podłączone HDMI, ethernet, zasilacz, klawiaturę i robi się wtedy plątanina grubych, mało elastycznych przewodów (szczególnie HDMI). Nie trudno w takiej sytuacji przypadkiem przesunąć RPi, albo nawet przewrócić je na bok. Dlatego lepiej jednak trzymać układ w obudowie. Analogicznie jak z komputerem - też możesz trzymać złożony PC luzem, ale raczej lepiej mieć całość zamkniętą w obudowie 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Podłącze się pod temat,czy malinka może swobodnie stać na komodzie przy tv z odkrytą obudową,boki  zabudowane ,konkretnie chodzi o zakurzenie płytki,bo to że temperatura jest o ok 8* mniejsza bez górnej klapki to wiem,pozdrawiam

Edytowano przez PierON

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.