Skocz do zawartości

Motorized Panorama

BOSS

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich chciałbym stworzyć małego robota robiącego mi sam panoramy 360

i mam pare pytan jakie silniki krokowe dadzą radę obracać aparat fotograficzny o 360 stopni jestem noobem w tych sprawach i co wiecej bedzie mi potrzebne by takie cudo zbudowac

Z tego co widzę do konstrukcja, którą widać na filmie, który podałeś do poruszania aparatem wykorzystuje serwomechanizmy, a nie silniki krokowe.

Podaj jakieś szczegóły np. wagę całości z aparatem itd.

W przypadku serwo będzie ciężko uzyskać obrót o 360 stopni. Poza tym może być problem z precyzją. Na filmie ewidentnie użyte jest serwo, przy najmniej do regulacji nachylenia aparatu.

Co do obracania o 360 stopni, to moim zdaniem silnik krokowy może być dobrym pomysłem.

Zobacz na http://www.wobit.pl/ - tam są i silniki i sterowniki. Jedyny problem to cena...

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Co do silnika to zależy w jaki sposób chcesz wykonać cała konstrukcje. Ja w swowim statywie sterowanym z joysticka (projekt chwilowo odstawiony z powodu braku czasu) wykombinowałem coś takiego że cała głowica statywu jest umieszczona na pionowym stalowym pręcie osadzonym w dwóch łozyskach kulkowych oddalonych od siebie o ok 70mm. Następnie zaraz nad wyższym łozyskiem umieściłem zębatke która jest połaczona paskiem bębatym z silnikiem krokowym na którym jest zębatka ok 2-3 razy mniejsza. Na obrazku przedstawiłem konstrukcje tak jak umiałem (openOffice draw)

Taka konstrukcja powoduje iż wszystkie siły sa przenoszone przez łozyska na obudowe, więc silniki musza tylko wprawic całość w ruch a do tego niepotrzeba dużej siły. Dodatkowo dzieki przekładni można jeszcze precyzyjniej sterować ruchami głowicy.

Ja do swojego projektu wykorzystałem silniki z allego 10zł/4szt o takich parametrach:

Prąd 1,2 A

Napięcie 2,9 V

1,8 deg/step

połączenie 6 przewodowe

długość korpusu 46 mm

szer/wys 42 mm

długość całości 60 mm

średnica osi ok 4,86 mm

waga 0,30 kg szt

U mnie wszystko musi poruszać zestawem sony A200 + obiektyw lustrzany 1000mm + czasem filtry więc waga niemała, a silnik sobie z tym bez trudu

Rozwiązanie kolegi xerlax, rzeczywiście może "ułatwia" silnikowi pracę i zdejmuje trochę obciążenia z wału silnika ale silnik wcale nie ma mniej do obracania (gdyby nie przekładnia pasowa 😋) chodzi tylko o to że całość opiera się na łożyskach a nie na wale silnika.

Nie "może" tylko napewno ułatwia. Wyobrażasz sobie niecałe 3KG masy przyczepionej bezpośrednio do wału silnika? Łożyska w silniku (jeśli są) to nie wytrzymają zbyt długo, poniewaz nie są przystosowane do takich obciążeń.

Nie znam się zbytnio na mechanice, ale widziałem rozwiązanie, gdzie śruba jest połączona bezpośrednio z osią silnika (krokowego), a całość musi przeciągnąć prawie 10kg.

I z tego co wiem urządzenia pracują kilka lat bez awarii.

Pewnie dużo zależy od jakości silnika, czy raczej łożysk w nim, jednak dla zrobienia panoramy powinno wystarczyć proste rozwiązanie, bez dodatkowych łożysk.

Witam

Połączenie silnika bezpośrednio z układem napędzanym oczywiście jest możliwe, powoduje obciążenie łożysk poprzecznych wału silnika siłą osiową, co nie jest wskazane ze względu na ich szybsze zużycie i oczywiście jest technicznie mniej poprawne od rozwiązania z przekładnią z pasem zębatym i łożyskowanym wałem panoramy - tu siły na łożyskach są poprzeczne - czyli zgodne z ich przeznaczeniem. W przypadku zastosowania rozwiązania z bezpośrednim sprzęgnięciem panoramy z silnikiem należałoby moim zdaniem rozważyć, jakie będą obciążenia osiowe dynamiczne w trakcie jazdy robota, ponieważ statycznie łożyska silnika wytrzymają około 10% nośności poprzecznej, jednak dynamiczne obciążenia osiowe przy odpowiednio dużym obciążeniu spowodują w pierwszym etapie zużycia łożysk wzrost konsumpcji prądu, brak płynności obrotu a potem to już po bandzie: rezonanse mechaniczne silnika (krokowego), problemy z wysterowaniem z odpowiednią liczbą impulsów i tym podobne.

Pozdrawiam

Panowie moze pomozecie wybrac mi cos taniego 3 sliniczki i sterwoniki w miare tanie maly schemat

jeden by obracal mi caloscia drugi hustawka a trzeci robil zdjecie moze macie jakies pomysly

BOSS jesli chodzi o sterownik to moge Ci taki uświadomić

otóż jest to sterownik SK18, 18 dlatego ze moze sterowac 18 serwami na raz. Kosztuje on chyba 80zł jest on dostepny na stronie sommer tech'a ale jest chwilowo nieczynna

Taki lekki opisik znajdziesz pod tym linkiem

http://www.sommertech.pl/allegro/Instrukcja%20PL.pdf

Jesłi chodzi o serwa hmmm... do aparatu tp bym proponował Tower Pro SG-5010 mają one momet 6,5KG przy napięciu 6V kosztuje one 25.90 [razdze Ci kupić komplet pięciu]

znajdziesz je pod ta strona

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1351 [pojedynczy]

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3371 [5 szt.]

BOSS jeśli pomogłem daj PIWO albo POMÓGŁ

Pozdro, Feriar

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.