Zawisza Napisano Styczeń 17, 2019 Udostępnij Napisano Styczeń 17, 2019 Witam wszystkich! Mam problem z wgraniem programu na arduino uno. Gdy próbuje go wgrać wyskakuje błąd: avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM6": Nie można odnaleźć określonego pliku. Problem z wgrywaniem na płytkę. Sprawdź http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload w poszukiwaniu sugestii. Wcześniej wszystko działało poprawnie.Dodam tylko że używam arduino IDE oraz że jestem początkujący. Z góry dziękuje za odpowiedź
Henrykk Styczeń 17, 2019 Udostępnij Styczeń 17, 2019 To wgraj przykład "blink". Tylko wybierz płytkę UNO i port. A może projekt nie przeszedł weryfikacji?
Zawisza Styczeń 17, 2019 Autor tematu Udostępnij Styczeń 17, 2019 Niestety nie działa.Nie mam pojęcia z czym to może być związane.
Belferek Styczeń 17, 2019 Udostępnij Styczeń 17, 2019 2 godziny temu, Zawisza napisał: can't open device "\\.\COM6 Czy na pewno w Twoim systemie jest port COM6 - zdarza się, że przy odłączaniu i ponownym podłączaniu modułu numery portów się zmieniają. Zobacz NARZEDZIA - PORT i rzuć okiem do właściwości komputera. 2 godziny temu, Zawisza napisał: Sprawdź http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload w poszukiwaniu sugestii. Z tym materiałem oczywiście się zapoznałeś? Wcześniej programowałeś swój moduł bez problemów? Ze sterownikami nie ma kłopotów?
Gieneq Styczeń 18, 2019 Udostępnij Styczeń 18, 2019 Kiedyś mi się zdarzyło, że po program, który notorycznie wysyłał coś na UART zajmował port i nie dało się wgrać programu - można wtedy pokombinować z przyciskiem RESET.
Zawisza Styczeń 18, 2019 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2019 Wcześniej wszystko działało. Port com taki sam. Gdy próbuje zaknstalować nowe sterowniki wyskakuje mi wiadomość ,że są aktualne.Tak zapoznałem się z tym artykułem. Wciskam reset ale nadal nie działa jest możliwość zresetowania arduino w inny sposób?
Gieneq Styczeń 18, 2019 Udostępnij Styczeń 18, 2019 (edytowany) Coś jest nie tak z portem. Może po podłączeniu Arduino spróbuj go zmienić w menadżerze urządzeń. U mnie jest wyszarzone, bo nie jestem na koncie administratora. Może przedtem zmień gniazdo USB. Edytowano Styczeń 18, 2019 przez Gieneq
Treker (Damian Szymański) Styczeń 18, 2019 Udostępnij Styczeń 18, 2019 @Zawisza korzystasz z oryginalnego Arduino czy posiadasz jakiegoś klona?
Zawisza Styczeń 18, 2019 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2019 Na szczęście wszystko działa. Wystarczylo zmienić port com. Tak używam orginalnego arduino. Dziękuje wszystkim za rady i poświęcony czas 1
Scalak Luty 9, 2022 Udostępnij Luty 9, 2022 Dla wszystkich mających podobne problemy polecam zajrzeć w ten link https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/4407830972050-Find-and-stop-process-blocking-a-port U mnie port blokował inny program, na jaki port bym nie przełączył było to samo. Ale powyższa instrukcja podziałała. 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »