Skocz do zawartości

Budowa wyświetlacza RGB 7Segmentowego x4 cyfry arduino

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Nie mi oceniać ale zobacz, że:

linijka.setPixelColor(0, linijka.Color(0, 255, 0));

odwołuje się do konkretnej diody, konkretnego segmentu i konkretnego "wyświetlacza". Kombinowałbym nad bardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Już na początek mogłoby to np. wyglądać tak:

linijka.setPixelColor(0+NUMER_WYSWIETLACZA*ILE_DIOD_NA_WYSWIETLACZ, linijka.Color(0, 255, 0));

Chyba byłoby to rozwiązanie bardziej uniwersalne.

Swoją drogą co będzie gdy w switch(cyfra) cyfra będzie różna od 0? Ja zawsze stosuję taką konstrukcję:

switch(cyfra)
{
  case 0:
    //cos tam
    break;
  case 1:
    //cost tam
    break;
  default:	//na wszelki wypadek gdy nie będzie dopasowania do case
    break;
}

Edytowano przez Belferek

ok czaje teraz. Dobra to mam jeszcze jedno pytanie jak zastosuje fotorezystor pod wejsice analogowe i bede odczytywał wartosci zrobie np ifa zeby mozna było przypisac co ma robic . i teraz mam pytanie jak regulowac jasność swiecenia nim?? bo kolory mamy tutaj "linijka.Color(0, 255, 0));" a jasnoc ? 

(edytowany)

Nie - możemy przeczytać, że:

The next three arguments are the pixel color, expressed as red, green and blue brightness levels,

czyli jasność (jasność kolorów) to red, green, blue w tej funkcji.

Edytowano przez Belferek

no ok spoko.. tylko ... jak teraz ustawie sobie przykładowo niebieski kolor i chce by przy ciemnym mi sie sciemnił a przy jasnym rozjaśnił... jak to zrobic ? czym sterowac jasnoscia ? zmniejszajac wartosc z 255 na mniejsza ? 

mam taki zamiar 🙂 jutro bede w domu to ogarne 🙂  mam juz zaprojektowany cały schemat połączeń w sumie czekam na diodki i trawienie :)) 

czyli ten kondensator i rezystor jest obowiązkowy ?? 

Dodaj kondensator elektrolityczny o pojemności od 100µF do 1000µF (np.: 6.3V lub wyższy) przy zasilaniu pierwszej diody,

Dodaj rezystor o wartości od 300Ω do 1kΩ pomiędzy mikrokontrolerem, a pierwszym pinem DIN. Rezystor ten umieść jak najbliżej diody,

zastanawia mnie czy jeden kondensator wystarczy tak jak pisza przy diodzie pierwszej oraz razystor najblizej diody pierwszej czy jednak do kazdej z diod musze go stosowac 😄

i doczytałem o funkcji jasności diody 🙂 setBrightness()

Zegarek bedzie jak ten napis w sensie taka plexa z przodu 🙂 Zrobilem cos takiego jak na zdjęciu, wyświetla moje imie ma kilka trybów i prędkosci, taki mini projekcik na 15 min roboty 🙂  bez obudowy i trawienia 🙂

50883625_300906880628979_7131886546122178560_n.jpg

50779171_323382035194953_5814532270127579136_n.jpg

Dnia 22.01.2019 o 14:51, Mrpatryk napisał:

Witam, mam zamiar zbudować sobie zegar na wyświetlaczu 7Segx4 cyfry RGB, wyświetlacz mam zamiar zrobić w wymiarach ok 7/8 cm (cyfra) i nie wiem jak sterować kolorami? Rozumiem ze co do cyfr i jednego koloru mogę sterować to jako 4 anody i np 74hc595

A może, zamiast wyświetlać cyfry jak w wyświetlaczu 7 segmentowym, zrobić matrycę 4x5 na cyfrę, a w sumie 4x20 ? [z możliwością póżniejszego powiększenia]

Pomysł super ale droga sprawa 😄 100 diodek wyszło 70 zł 😄 tak ze jest troche 😄 a taki wyświetlacz zrobic to tez diodek pójdzie niestety 5x4 to mały by był 😄

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...