Skocz do zawartości

Jaki zasilacz dla rpi, ledów, kamery i elektrozamka.

xhydromovie

Pomocna odpowiedź

Witam, jak najlepiej rozwiązać problem zasilania:

1. Raspberry pi 3 (5V),
  2. Pół metrowego paska led (5v, 18W/metr), 
  3. Moduł kamery raspberry ( podłączona do rpi )
  4. Elektrozamek ( 12V, prąd podtrzymania 900 mA )

Myślałem nad opcją zasilacz 12V i jakaś przetwornica na 5V. 12V z zasilacza zasili elektrozamek przy wzbudzeniu a przetwornica będzie zasilać ledy i maline.

Malina i kamera pobierałyby razem jakieś 600 mV, ledy 1.8 A czyli razem 2.3 A. Dodając do tego 1 A elektrozamka potrzebowałbym zasilacza 12V 3A?

Co o tym myślicie?

Przepraszam za banalne pytanie ale bardziej ze mnie programista niż elektronik więc w kwestii zasilania wolę zapytać.

Na stronie Raspberry zalecany jest zasilacz 2,5 A. Będzie to wystarczające dla kamery więc celowałbym w taką wartość + LEDy 9W -> 1.8A to łącznie tak około 4.5A żeby móc spać spokojnie.

8 godzin temu, xhydromovie napisał:

12V z zasilacza zasili elektrozamek przy wzbudzeniu a przetwornica będzie zasilać ledy i maline.

Więc zasilacz 12V jest jak najbardziej odpowiedni i do tego przetwornica step-down, np taka, lub taka 5A. Pololu ma dobre części więc nie będzie problemów. 

Jaka wydajność prądowa? Potrzebujesz około 25W na wyjściu przetwornicy. Ma ona sprawność w najgorszym scenariuszu 85% (15% marnowane jest na ciepło). 25W/0,85 = 29,4W. Stąd przy napięciu 12V potrzebujesz 2.45A. Czyli 3A to troszkę za mało skoro chcesz mieć niecały 1A na zamek.

8 godzin temu, xhydromovie napisał:

i jakaś przetwornica na 5V.

Raspberry operuje na napięcie 3,3V - więc do sterowania przekażnikiem musisz użyć tranzystor. W kursie elektroniki 1 masz pod koniec schemat/animację działania takiego przekaźnika, tak by nie upalić peryferiów.

• Lubię! 2

Okej, a mam jeszcze pytanko odnosnie takiego podłączenia . Wykorzystam jednak 2 zasilacze. Osobny dla RPi oraz 12V 5A. To jednak edukacyjny projekt, a porządna przetwornica nadwyręża lekko mój budżet więc wykorzystałem stabilizator. Co o tym myślicie?

Screenshot_20190126_193413.thumb.png.a8b3531643ccf9ad4ffe28b3f2ac3dac.png

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@xhydromovie wydajność takich przetwornic zależy od napięcia wejściowego i wyjściowego (nie zawsze będzie ona mogła zasilać układ pobierający 5A). Przy takiej taniej przetwornicy raczej nie otrzymasz konkretnej charakterystyki od sprzedawcy, więc można tylko przypuszczać, że będzie ona wystarczająca 🙂 Najgorsze co się stanie to uszkodzenie przetwornicy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.