Skocz do zawartości

Błąd pobierania pliku package_esp8266com_index.json

SOYER

Pomocna odpowiedź

Hej, może ktoś sprawdzić, czy u niego dzała ten link w arduine IDE? Nie mam możliwości wybrania płytki z esp....Jeszcze parę dni temu wgrywałem nowy soft do nodeMCU, wszystko działało... Nawet po kliknięciu płytka/menager płytek to, wydaje się, nie dziala pobieranie indeksu platform, nic się nie ładuje... jakby zaczyna i tyle.... 

Edit

Zgodnie z radą "internetów" wywaliłem z C : \ Users \ AppData \ Local \ Arduino15 wszystkie pliki z rozszerzeniem .temp, naprawiło problem dostępności płytek esp ale teraz wywala bląd kompilacji:

D:\ARDUINO\arduino187\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware D:\ARDUINO\arduino187\Arduino\hardware -hardware C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages -tools D:\ARDUINO\arduino187\Arduino\tools-builder -tools D:\ARDUINO\arduino187\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries D:\ARDUINO\arduino187\Arduino\libraries -libraries D:\ARDUINO\projekty\libraries -fqbn=esp8266:esp8266:nodemcuv2:CpuFrequency=80,UploadSpeed=115200,FlashSize=4M3M -ide-version=10808 -build-path C:\Users\user\AppData\Local\Temp\arduino_build_156920 -warnings=all -build-cache C:\Users\user\AppData\Local\Temp\arduino_cache_521230 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.esptool.path=C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\esptool\0.4.8 -prefs=runtime.tools.esptool-0.4.8.path=C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\esptool\0.4.8 -prefs=runtime.tools.mkspiffs.path=C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\mkspiffs\0.1.2 -prefs=runtime.tools.mkspiffs-0.1.2.path=C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\mkspiffs\0.1.2 -prefs=runtime.tools.xtensa-lx106-elf-gcc.path=C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2 -prefs=runtime.tools.xtensa-lx106-elf-gcc-1.20.0-26-gb404fb9-2.path=C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2 -verbose C:\Users\user\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\libraries\ESP8266WiFi\examples\WiFiScan\WiFiScan.ino

Nieznana płytka nodemcuv2 (platforma esp8266, pakiet esp8266)

Błąd kompilacji dla płytki NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module).

???

Edytowano przez SOYER

Dobra temat do zamknięcia:-)

Czyli w ww. przypadku wywalamy pliki z rozszerzeniem .temp z lokalizacji  C : \ Users \ AppData \ Local \ Arduino15 i klikamy na płytka/menager płytek, nie wgrywamy nowego pliku, tylko otwieramy i zamykamy menagera. Ja na nowo wgrałem esp8266 by community i wywaliło mi błąd kompilacji.

Przyczyną powyższego błędu kompilacji były dwie wersje core dla esp8266 w plikach arduino C:\Users\[user]\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266, trzeba było jedną wywalić. Potem pojawił się kolejny problem związany z nieaktualna wersją core na http://arduino.esp8266.com/staging/package_esp8266com_index.json, należało w preferencjach arduino IDE ustawić dodatkowy adres url na: https://github.com/esp8266/Arduino/releases/download/2.4.2/package_esp8266com_index.json i mamy dostęp do wersji 2.4.2...

Działa.:-)

ech... wy z tymi windowsami to macie problemy...

najciekawsze jest to,  że świetnie umiecie rozwiązywać problemy  które w innych systemach nie występują.

bp,mspanc

Ja się wychowałem na okienkach. Najpierw workbench w Amigach, potem już windy kolejne... Nawet teraz na malince wolę coś zrobić w winSCP niż w konsoli... To tak jakbyś całe życie chodził na czworakach i nagle kazali Ci na dwóch nogach. Da się, nawet pewnie lepiej, ale trza się nauczyć i przywyknąć. 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

no nie... jakich okienkach?

amigowski workbench to były czasy windowsa 3.11, nieśmiało wchodził windows 95, potem 98... poza tym amigaos miał coś wspólnego z unixami (a przynajmniej uczciwą wielozadaniowość, nawet jeśli był to system single user).

ech, stare czasy...

tak... jedna z pierwszych w polsce:)

był wtedy zakaz sprowadzania do polski komputerów 16-bitowych. amy była 32-bitowa i udało mi się to kupić zanim ktoś się zorientował:)

• Lubię! 1

amiga500 to 16 bitowa była, 32 bity to 1200 miała i cd-32...wynalazek taki. 

Do dzisiaj pamiętam jak trzeba było dokupić 512 kB RAM do A500 bo Lotus3 się nie wygrywał... a dzisiaj jak 4Gb ramu nie ma to nawet win ciężko chodzi.... 

no tak, teraz doczytałem że 500 miała ten procek o którym piszesz, 32 bitowy.. 

to może mały kurs tego dlaczego A500 była 16 bitowa jak miała procek 32 bitowy... tylko pamiętaj, że dla mnie jedyną wiadomą jest to że 32 bity jest lepsze od 16, a 64 bitowy procek jest lepszy od 32 bitowego:))) 

procek był 32-bitowy, szyna adresowa miała chyba 20 bitów, ale szyna danych była 16-bitowa.

wiesz- to było jakieś 25 lat temu, czegoś mogę nie pamiętać...

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.