Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Oj wygląda to u Ciebie jakoś podejrzanie. Sprawdzę jeszcze temat na wersji Lite, ale wydaje mi się, że u Ciebie po prostu zepsuło się coś innego w systemie - stąd niemożliwość logowania za pomocą poprzedniego hasła. W takiej sytuacji sam reset hasła to będzie za mało...

To wygląda na problem z kartą. Ja robiłem wszystko na Lite (nie ma żadnej różnicy między Lite a pełną wersją oprócz zainstalowanych dodatkowych programów).

• Lubię! 1

Tak, do czasu aż by się kompletnie wykrzaczył.

Z doświadczenia sprzed paru dni: Kodi sobie działał, działał, działał chyba przez trzy miesiące (wtyczka do RO oczywiście czyli żadnych zapisów), chciałem poeksperymentować ze zmianą hasła... no i więcej nie wstał. Pecet kartę czyta, ale RPi zabootować z niej nie ma najmniejszego zamiaru.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

@zook jeśli to jest ogólne pytanie do artykułu to nie, samo wydanie tych komend nie wystarczy. Bez zamontowania partycji zmiana hasła nie zakończy się sukcesem.

6 minut temu, Treker napisał:

@zook jeśli to jest ogólne pytanie do artykułu to nie, samo wydanie tych komend nie wystarczy. Bez zamontowania partycji zmiana hasła nie zakończy się sukcesem.

W innych dystrybucjach (czy raczej na sprzęcie innym niż rpi) powinny zadziałać. Czy to jest kwestia dosyć specyficznego procesu uruchamiania rpi? Osobiście nigdy nie miałem problemu z hasłem na malince tak więc brak mi doświadczenia w tym temacie.

a po co tam su jeśli w konsoli ratunkowej i tak jesteś jako root?

specyfika rpi kończy się z chwilą uruchomienia inita (tak w przybliżeniu) - od tej chwili to już zwykły debian.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...