Skocz do zawartości

Moduł zasilający do płytek stykowych- nie działa wybór napięcia

miszczu18

Pomocna odpowiedź

Cześć. Chciałem podłączyć takie coś do płytki stykowej https://botland.com.pl/pl/moduly-zasilajace/1482-modul-zasilajacy-do-plytek-stykowych-mb102-33v-5v.html

Wczoraj dla pewności sprawdziłem jak te zworki działają, wszystko fajnie. Dzisiaj próbowałem jeszcze raz ale coś mnie naszło żeby sprawdzić jeszcze raz. Zworka na "off" działa ale jeśli ustawie na 5V lub na 3.3V to i tak dostaje coś koło 11.2V. Coś się mogło przepalić? 

Spalony stabilizator napięcia lub w gorszym przypadku oba (AMS1117 5V, AMS1117 3,3V)

Najpewniej zrobiłeś zwarcie.

Te moduły tak się uszkadzają przy zwarciu. Sam tak jeden uszkodziłem. I przy okazji mikroprocek odszedł...

Dlatego najlepszy jest zasilacz z ogranicznikiem prądu...

Edytowano przez lukaszd82

@Dawidowski wszystko zależy od konkretnego obwodu, ale jeśli jest to coś prostego to najpewniej podczas zwarcia, stosunkowo duży prąd przepływa przez cały układ - mógł więc uszkodzić się również element, który był fizycznie w całkiem innym miejscu.

55 minut temu, Dawidowski napisał:

Jak rozpoznać, że zasilacz ma ogranicznik prądu?

Chodzi Ci o zasilacz czy moduł stabilizatora/przetwornicy?

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Do płytki stykowej używam "Moduł zasilający do płytek stykowych MB102 - 3,3V 5V", i chyba zrobiłem zwarcie bo zamiast 5V jest 10V.
I widać wybulenie na jednym stabilizatorze.

Dlatego pewnie chciałbym w to miejsce jakiś zasilacz z gniazdem do płytki stykowej. Nie chce więcej spalić stabilizatora.
I potrzebuję właśnie jakiś zasilacz co przy zwarciu nic się nie spali.

Dziękuję

@Dawidowski nie wiem jaki masz budżet - jeśli większy i planujesz dłuższe zabawy z elektroniką to zobacz na zasilacze laboratoryjne. To takie urządzenia, gdzie ustawiasz napięcie wyjściowe i maksymalny prąd (płynna regulacja blokady). Jeśli układ zaczyna pobierać zbyt duży prąd to zasilacz odcina wtedy zasilanie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.